Fortsatt kamp mot kriminalitet

Igår presenterade Alliansen en rad förslag för ett ännu tryggare samhälle. Det handlar om att skärpa straffen och begränsa villkorlig frigivning, samt ytterligare åtgärder mot våld i nära relationer och sexualbrott.

Jag välkomnar att Alliansregeringen fortsätter på den inslagna vägen, när det gäller kampen mot brottsligheten. Under S-regeringarnas tid var det ett annat ljud i skällan. Men i Sverige ska människor kunna leva i trygghet, utan att behöva oroa sig för våld och hot. Man ska kunna lita på att den som begår brott också straffas för det. Sedan 2006 har brottsligheten minskat och tryggheten ökat.

Alliansregeringen har sedan 2006 gjort rekordstora satsningar på rättsväsendet. Vi har betydligt fler poliser, åklagare och domare än 2006. I januari 2015 får Sverige en polismyndighet för hela landet, det ska innebära en effektivare polisverksamhet. Straffen har skärpts för allvarliga våldsbrott, såsom grov misshandel och grov kvinnofridskränkning. Insatserna mot ungdomsbrottslighet har förstärkts, detsamma gäller arbetet mot våld i nära relationer. Arbetet är dock långt ifrån färdigt.

Igår presenterades flera nya förslag: Skärpta straff för allvarliga våldsbrott, minska straffrabatten vid flerfaldig brottslighet, begränsad villkorlig frigivning i kombination med förstärkt arbetslinje på anstalt, åtgärder mot våld i nära relationer samt skärpta straff för sexualbrott.

Allt detta riskeras vid en rödgrön valseger. Ska verkligen svängdörrarna öppnas på de svenska fängelserna igen? Ska halvtidsfrigivning återinföras? Nej, jag tror verkligen inte att svenska folket vill det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.