Förbjud organiserat tiggeri

Jag välkomnar dagens moderata utspel när det gäller tiggeriet.

Det är ett välkommet första steg: Förbjud organiserat tiggeri i Sverige, sätt hårdare press på Rumänien och Bulgarien att ta ansvar för sina medborgare, gör det enklare att avhysa illegala bosättningar runt om i våra kommuner. Antalet tiggare har fördubblats det senaste året – vi ser samma trend i Umeå – och allt pekar på att det fortsätter öka.

Vi står inför en ohanterlig situation i våra kommuner och det måste till tydliga åtgärder på nationell nivå för att stoppa denna utveckling. Den fria rörligheten inom EU gäller dessutom för arbete eller studier – inte tiggeri. Om man inte arbetar eller studerar räknas man i första hand som turist och har rätt att stanna endast i tre månader. För att avsluta med att citera dagens debattartikel i DN från Tobé och Ask: ”Grundproblemen finns i hemländerna där diskriminering är vanligt förekommande. Lösningen på problemen är dock inte att stå passiva inför ett ökat tiggeri på Sveriges gator. Tvärtom riskerar det att låsa fast människor i utanförskap.” Men den fria rörligheten är inte ovillkorlig och får redan i dag begränsas till exempel med hänsyn till allmän ordning, säkerhet eller hälsa. Alla måste dessutom följa den lagstiftning som finns i respektive medlemsland.”

 

9 kommentarer

 1. Johannes

  så ofattbart osympatisk Anders! Då borde vi väl förbjuda sponsring, crowdfunding och välgörenhet i största allmänhet.

 2. Petter Nilsson

  Hoppas ni från moderaterna menar allvar med detta. Välkomnar definitivt en gemensamt skriven motion i ärendet.

  Detta kanske är gott och väl för väljarna också, i synnerhet som ni röstade emot medborgarförslaget i kommunfullmäktige med samma innehåll tidigare i vår där endast vi röstade för.

 3. Gerd

  Äntligen en korrekt lägesanalys och ett bra ställningstagande. För en gångs skull skyller inte politiker på mig att romerna har det svårt i Rumänien, att det är jordbävning i Nepal eller att folk drunknar i medelhavet.

 4. Marianne R Johansson

  Håller med om att kraven på Rumänien att de ska ta hand om sina medborgare, ska skärpas. Men sedan undrar jag om inte ex Världens barn, Rädda barnen och andra sådana insamlingar om något är organiserat tiggeri? Var går gränsen? Hur bevisa att tiggarna på våra gator och torg är organiserad?
  Om en ”illegal” bosättning avhyses på ett ställe, var dyker den upp nästa gång? Hur ska vi ordna detta på ett så bra sätt som möjligt, så att människor far minst illa?

 5. Leif

  Äntligen kommer den, den skarpa högersvängen. Blått byts ut mot brunblått. Skönt att er EU-fanatism nu faktiskt biter er i röven. Bjuder ni in Jimmie till nästa möte?

  Sverigemoderaterna?

 6. Ulf Parde

  Håller med dig och moderaterna om tiggarna. Att förbjuda detta tiggeri är inte orimligt. Andra länder runt omkring oss har gjort det.
  Däremot tycker jag att moderaterna gör bort sig totalt när de vill riva gamla lasarettet. Nu är tid för dig att riva i mot dina partikamrater i landstinget. Moderaterna ska ju vara ett traditionsbevarande parti och du är gammal historielärare.

 7. Gandalfdenvite

  Exakt hur ska det kunna bevisas att tiggeriet är ”organiserat”, och anses organiserade bussresor från Rumänien till Sverige vara ”organiserade” och därmed olagliga? Detta är ett typiskt politiskt ”icke förslag” som inte kommer ha någon som helst effekt i praktiken! Varför inte tillåta ekonomiska flyktingar från EU-delstater såsom Rumänien, precis som de flesta flyktingar från Afrika idag är ekonomiska flyktingar! Det r absurt att ekonomiska flyktingar från Afrika beviljas försörjningsstöd… medan EU-medborgare inte ens tillåts fly från sina hemländer trots både förföljelse och ekonomisk misär…!
  Tiggeri är dock ofta organiserat, men svårigheten är att i domstol bevisa det
  http://www.dn.se/sthlm/sa-tvingar-de-tiggarna-att-betala/ http://www.skovdenyheter.se/artikel/24767/polisen-tiggarna-ofta-del-av-kriminella-ligor http://www.unt.se/uppland/uppsala/tiggare-tvingas-betala-for-plats-3615447.aspx http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20393727.ab http://www.svt.se/nyheter/regionalt/uppsala/hyra-for-plats-att-tigga

 8. karlsson

  Tycker det är bra att frågan lyfts upp för jag tror att ju mer tiggeri vi ser, och det faktum att detta ökar, så kommer folk att bli mer främlingsfientliga.
  Så länge det kommer pengar i pappersmuggen så får ju dessa betalt för något som de flesta tycker är fel, dvs tigga. Organiserat eller inte men någon form av organisation krävs eftersom de verkar ha kunskapen om exakt var de ska stå och tigga. Jag har själv ibland lämnat en slant i koppen för att jag för tillfället får dåligt samvete men frågan är om detta hjälper. Ska dessa människor ha rätt till vårat välfärdsystem? Svåra frågor och i första anblicken kan man tycka detta men vi har måpnga egna att ta hand om som saknar ,arbete, bostad etc etc. Titta på Stockholms gator så ser vi en mängd av våra egna som sover utopmhus. Detta är ofta till följd av missbruk men detta betraktar jag som en sjukdom fullt likvärdigt med exempelvis diabetes. Jag tror att mycket få människor bestämmer sig för att börja missbruka och bo på gatan.
  Jag tycker det är stort av dig Anders och dina kamrater att lyfta denna fråga för nu är det bara SD som törs ha frågan i sin agenda. Men som sagt att ha synpunkter om tiggeriet behöver och är för den skull innte lika med rasism och detta har M förstått och även SD.

 9. Trött på nedskräpning av vårt samhälle

  Jag tycker att det bästa vore att förbjuda tiggeriet av utländska medborgare helt och hållet.För det kommer bli mycket svårt att bevisa om det är organiserat eller inte .Även om det är organiserat ,så kan de ju hävda motsattsen hela tiden…och vad gör ni då.
  Det måste vara tusen ggr bättre att stödja organisationer på plats i Rumänien som kan hjälpa Romerna .
  Det måste till en stor förändring med skolor och utbildning och boende , inte bara pengar i en mugg för att ha pengar för dagen.Det måste till långsiktiga lösningar i deras hemländer och det löser vi inte med tiggeri i Sverige.Jag och många med mig mår så fruktansvärt dåligt av detta.vill snart inte gå och handla längre och all nedskräpning som både kan dra till sig skadedjur och är en sanitär olägenhet.Jag vill inte att vårt vackra Sverige ska bli en stor soptipp full av kåkstäder. Bara för att man är fattig så innebär det inte att man ska tillåtas skräpa ner och göra sina behov på ställen som inte är avsedda för det. skulle någon Svensk bete sig så ,så skulle den garanterat få stora böter och få städa upp efter sig själv.jag tycker det är bedrövligt att andra måste städa upp dessa läger.Så mycket pengar som det dessutom kostar att ta hand om .Över en halv miljon gick det på att städa upp Högdalens läger . I Stockholm har de stora problem med det både i lekparker och andra offentliga, allmänna platser.Det är skrämmande att detta tillåts av våra folkvalda politiker.Därför blir jag glad att ni Moderater äntligen tar upp frågan ,men hoppas också att det leder till något konkret och inte bara något på ett papper utan verkan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.