Socialdemokraterna och Moderaterna borde omgående göra upp om en realistisk flyktingpolitik

Larmrapporterna avlöser varandra beträffande flyktingkrisen. Kommun efter kommun meddelar svårigheter att klara av mottagandet. Vi närmar oss ett kritiskt läge även i Umeå. Prognosen för 2015 pekar på minst 160 000 asylsökanden i Sverige. Någon avmattning av volymerna de kommande åren är inte att vänta.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) meddelade i senaste veckorapporten att läget blir alltmer pressat: ”Även med aktörernas nu vidtagna åtgärder föreligger stora utmaningar för värnandet av målen för vår säkerhet, främst med avseende på liv och hälsa samt samhällets funktionalitet.” Verksamheterna i kommunerna är så upptagna med att hantera det stora antalet asylsökande, att man inte hinner med sitt vanliga arbete. Boende kan inte längre erbjudas till alla. Fyra nya tältläger planeras runt om i landet, fast de kan bli verklighet först nästa år. Migrationsverket uppger att man fr.o.m. denna vecka inte längre klarar av att ge tak över huvudet till asylsökande. Det är uppenbart att regeringen har tappat kontrollen.

Vårt land har en generös flyktingpolitik, men det är inte rimligt att Sverige och Tyskland ska ta ett sådant oerhört stort ansvar i förhållande till övriga länder.

De tillfälliga gränskontrollerna verkar inte i någon större utsträckning påverka mängden asylsökanden. Därför måste regeringen lyssna på oss moderater som nyligen föreslagit att de asylsökande som anländer till Sverige från andra EU-länder och de som inte tidigare registrerats enligt Dublin-förordningen ska nekas inresa till Sverige.

Det innebär i klartext att vi vill se gränskontroller där de asylsökande som anländer till Sverige från andra EU-länder får söka asyl i ett annat EU-land än Sverige.

Det är en nödvändig åtgärd för att hantera den ohållbara situation som Sverige befinner sig i. EU:s gemensamma asylsystem fungerar inte. Många länder handlar i strid med EU-regelverket, till exempel genom att avstå att registrera de som kommer in i landet. Därmed krävs nya och effektivare insatser. Det är en tillfällig åtgärd i ett mycket svårt läge.

Ta även krafttag mot dem som stannar i landet trots att de fått avslag på asylansökan. Den som har fått ett avslagsbeslut ska lämna landet. I dag gömmer sig tusentals människor med avslagsbeslut i Sverige. Det finns också tusentals personer med avslagsbeslut i Migrationsverkets boenden. Återigen – ohållbart.

Avslutningsvis måste åldersbestämning av ensamkommande barn införas. Erfarenheten från t.ex. Norge visar att över 30 procent var äldre än 18 år. Kostnaden för ensamkommande är betydligt högre än för vuxna och resurserna ska ges till dem som behöver det. Umeå hade ett avtal om 48 ensamkommande barn för år 2015, och i dagsläget har vi tagit emot 388. Prognosen för helåret är 520 ensamkommande. Bedömningen från vår förvaltning är att delar av socialtjänsten, grundskolan och gymnasiet inom kort riskerar att vara kritiskt påverkade.

Detta håller inte!Hög tid för Umeå att sända denna signal till statsmakten.

Likaså hög tid för Socialdemokrater och Moderater att göra upp om en realistisk flyktingpolitik på nationell nivå!

3 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Så dags att vakna upp nu. Din tidigare partiledare och nu S har ju ställt dörren på öppen gavel och anlitat skrupelfria personer att tjäna stora pengar. Nu så låter man dom sova ute. Samma med Romer som bor här i stan. Det är inte värdigt ett land som Sverige att låta folk sova ute eller i husvagnar som saknar värme.

  2. Loise

    Var i stan i fredags på väg till en resturang,när tre tiggare fullkomligt kom rusande mot mig med sina muggar.Jag fick panik då jag lider starkt om okända människor kommer för nära ..(.innanför den egna privata zonen) utan att jag själv valt det.Jag satte upp handen och visade tydligt NO ,men de respekterar INTE vad man säger…Kan ingen som jobbar med dessa människor Rung el Kyrkan tala om för dom att det finns personer som faktiskt mår vädigt dåligt av att de tränger sig på och för nära ,att de ska respektera människors (privatezone).Det kan inte vara meningen att jag snart inte ska våga gå ut i mitt eget land av rädsla för att bli påhoppad av främmande människor , som dessutom många gånger har väldigt smutsiga kläder på sig och /eller så sitter de mitt i vägen på många ställen ,utanför affärer .Ibland nästan mitt för ingången .Tycker det är dax att göra något åt detta med tiggeriet. En annan aspekt är också att äldre och sjuka människor som kanske själva har mycket dåligt ställt känner sig tvingade att ge och klarar inte att säga nej. Såg i veckan en äldre man som gav 200:- till en tiggare, strax efteråt kom nästa man och gav 100:- hon hade fått in 300:- på loppet av 30 min. Ändå fortsatte hon direkt efter att stanna folk och tigga .Hon skyndade sig att stoppa ner hundringarna i en ICA påse som hon hade med sig,så ingen skulle se vad hon fått.Sedan kommer nästa person och tror att hon inte fått en enda krona…Det blir faktiskt väldigt konstigt.Med det menar jag att en del luras att tro att de ej fått någonting.Frågan är om den andre mannen skulle gett 100:- om han vetat att hon nyss fått 200:- av en annan. Det finns äldre och sjuka i vårt land som är fattigpensionärer som ska leva på 6.000:- i mån .Det ska räcka till allt och har dom då räkningar utöver ,så blir det oerhört svårt ekonomiskt.Dom ska inte behöva gå med dåligt samvete för att de ej har råd att ge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.