Inte rätt prioritet att betala personal för att INTE arbeta

Vänsterpartiet föreslår alltså att Umeå kommun inför försök med sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, inom ytterligare en eller flera enheter inom äldreomsorgen.  Ett försök har som bekant påbörjats inom en verksamhet som ska pågå från november 2015 till utgången av november 2016. Kostnaden för det försöket är ca sex miljoner kr.

Från Moderaterna har vi yrkat avslag på motionen. I sak anser vi moderater att det är en felaktig prioritering. Personalen ska alltså jobba sex timmar, men få betalt för åtta. Det är inte rimligt.

Umeå kommun står inför betydande ekonomiska utmaningar. I Göteborg har man ett liknande försök, på en arbetsplats, och där räknar de styrande med att det kostar 5-7 miljoner kr per år, i ökade nettokostnader. I Umeå ca sex miljoner. Här vill alltså Vänsterpartiet öka dessa kostnader, och betala människor för att INTE arbeta.

Samtidigt står många av våra olika nämnder, och deras verksamheter inför tuffa prioriteringar. Vi kunde för någon vecka sedan läsa om att tex IF-nämnden hade ett sparbeting på 60 miljoner kr, trots att de fått ramökningar. Andra nämnder har i den budget som Socialdemokraterna fick igenom för 2016 – inte fått några medel alls till de löneökningar som personalen ska ha kommande år. Och kom ihåg att denna budget för 2016 antogs innan den stora flyktingkrisen slog igenom i Sverige med full kraft. Och som vi och övriga av landets kommuner nu är mitt uppe i att försöka hantera.

I detta allvarliga läge, vill man använda ytterligare 6-12 miljoner i Umeå kommun, för att betala människor för att de inte ska arbeta.

Det finns ju de som drömmer om att införa detta rakt av i hela Umeå kommun, och det skulle kosta över 600 miljoner kr årligen att införa en generell arbetstidsförkorning inom Umeå kommun (exklusive bolagen). Anser ni att vi har så gott om pengar, att vi kan satsa miljontals kronor på något som inte ger effekt på sjuktalen.

TCO skrev en debattartikel, som förvisso har något år på nacken, där de bestämt tog avstånd från förslaget. Låt mig citera:

”De utvärderingar som gjorts av olika försök med arbetstidsförkortningar visar förvisso att de som får kortare arbetstid upplever ett ökat välmående. Studierna ger dock inte belägg för att hälsa eller sjukfrånvaro påverkas positivt i någon mätbar grad. Forskningen i allmänhet ger heller inga belägg för att kortare arbetstid ger några långsiktiga positiva effekter på verksamhetens produktivitet. Det är alltså svårt att se att förkortningar av arbetstiden generellt sett ger så positiva effekter att de betalar för kalaset. En allt för stor förkortning av arbetstiden kan tvärtom leda till att arbetstempot drivs upp och att kraven på obekväma och varierade arbetstider ökar ännu mer.”

Kommunsektorn står inför betydande ekonomiska utmaningar. Det är beklagligt att Socialdemokraterna anser att vi kan satsa miljontals kronor på något som inte ger effekt på sjuktalen. Och Vänsterpartiet vill alltså gå ännu längre, med ytterligare verksamheter och arbetsplatser.  Hur många förskolor, skolor och äldreboenden har de tänkt lägga ned för att finansiera detta?

5 kommentarer

 1. "Dosan"

  Som vanligt kämpar ni för att förhindra alla framsteg. Så här har ni gnällt sedan 1800-talets mitt. Alla framsteg och förbättringar ska givetvis bekämpas på alla sätt ni kan. Allt från kvinnlig rösträtt till fackföreningar till att avskaffa barnarbete är saker ni har kämpat emot. Ni vill inte göra saker bättre för människor, så enkelt är det.

  Tragiskt.

  • erot

   Du skriver att ”ni vill inte göra saker bättre för människor”. Är det ”bättre” att inte arbeta de där 2timmarna? Ingen får det bättre genom att inte arbeta. Framgångsrika människor arbetar så mycket att dygnets timmar har svårt att räcka till,har du provat det nån gång?

 2. erot

  Håller med dig helt Anders,att få betalt för att inte arbeta måste väl ändå vara helt snurrigt.vänstern i ett nötskal

 3. El Bryo

  Fattar inte du och dina partikollegor att 85% av alla som målar på i20-väggen ENDAST målar lagligt? Det är en hobby som de flesta av dessa människor inte kommer sluta med bara för att ni inte vill göra det tillgängligt. Dessa kommer ju då självklart måla i gångtunnlar/viadukter då inget lagligt alternativ längre finns tillgängligt. Kostnaderna för den ökade saneringen kommer bli brutalt mycket högre än vad det kostar er att tömma ett par lådor på sprejburkar 2 gånger om året.. Anders.. sluta flumma.
  https://www.youtube.com/watch?v=Dj-o-9QTBuE

 4. El Bryo

  Fattar inte du och dina partikollegor att 85% av alla som målar på i20-väggen ENDAST målar lagligt? Det är en hobby som de flesta av dessa människor inte kommer sluta med bara för att ni inte vill göra det tillgängligt. Dessa kommer ju då självklart måla i gångtunnlar/viadukter då inget lagligt alternativ längre finns tillgängligt. Kostnaderna för den ökade saneringen kommer bli brutalt mycket högre än vad det kostar er att tömma ett par lådor på sprejburkar 2 gånger om året.. Anders.. sluta flumma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.