Umeås konkurrenter befinner sig inte i norra Sverige!

Ett antal debattörer har den senaste tiden gått till storms mot Umeås tillväxt och vår ambition att växa ytterligare. Man kan läsa inlägg inte minst på sociala medier som ifrågasätter Umeås tillväxt, där den enda konkreta önskan verkar vara att det ska gå dåligt för Umeå.

Tydligen anser de att Umeå har vuxit sig för stort, och nu ska man inte få kämpa för fortsatt tillväxt. ”Är man stor ska man vara snäll” är ett av slagorden. Jodå. Men Umeå är ju – om man höjer blicken något – inte stor. Tvärtom. Med europeiska mått är vi en relativt liten stad. Och vi måste kämpa för varje arbetstillfälle, för varje etablering! Detta glömmer förståsigpåarna bort.

Men bland människor i allmänhet, bland företagare, investerare och representanter från universitetet och andra organisationer kommer bara applåder för Umeås tillväxtambitioner när det gäller befolkningsmål och annat. Vi får aldrig bli bekväma och stå stilla.

Vi ska vara mycket glada att dessa tillväxtnegativa skribenter inte var aktiva på 1950- och 1960-talen för då hade de med exakt samma argument ’Umeå får inte bli för starkt’ ha bekämpat försöken att få universitet och universitetssjukhus till vår kommun. Men är det någon som idag beklagar att Umeå sedan dess har fått såväl universitet som universitetssjukhus, samt FÖRDUBBLAT vår befolkning? Och att detta skulle varit skadligt för Norrland??

Umeås konkurrenter ligger inte i norr utan i mellersta och södra Sverige. Det är också framförallt därifrån de nya invånarna ska lockas, inte minst ligger utmaningen att lyckas få en större del av de ca 7000 personer som varje år väljer att flytta ifrån Umeå, att istället stanna kvar.

Så där står vi. Vi har några debattörer som ogillar Umeå och som vill minska takten på Umeås befolkningstillväxt – och vi har en majoritet (däribland vi moderater) som vill att Umeå ska fortsätta öka så att vi år 2050 hamnar på ett befolkningstal i närheten av 200 000 invånare.

Norrland har allt att vinna på att Umeå fortsätter växa, så att vi kan möta konkurrensen från södra Sverige. Tillväxt ger ringar på vattnet och leder till ökad tillväxt.

Se den senaste befolkningsstatistiken för Sveriges 15 största kommuner. Det är bl.a. med dessa vi konkurrerar – inte med småkommunerna i norra Sveriges inland!

 

 

Rang

Kommun

Folkmängd 31 dec.

Förändring

2015

 

2015

 

1   Stockholm 923 516   +11 527
2   Göteborg 548 190   +7 045
3   Malmö 322 574   +4 467
4   Uppsala 210 126   +2 764
5   Linköping 152 966   +1 085
6   Västerås 145 218   +1 516
7   Örebro 144 200   +1 582
8   Helsingborg 137 909   +2 565
9   Norrköping 137 035   +1 752
10   Jönköping 133 310   +1 170
11   Umeå 120 777   +1 164
12   Lund 116 834   +866
13   Borås 108 488   1 466

En kommentar

  1. Olle

    Att Umeå växer är bra ,men varför snackar ni bara om vad ni ska göra för att Umeå tätort ska växa. Ni har också 19 000 andra i Umeå kommun att tänka på. Ute i Europa jobbas det inte bara på urbanisering utan där tas även landsbygden med i planeringen. Önskar ett uttalande från er politiker hur ni tänker att landsbygden ska överleva. Det är ändå vi som på sikt ska föda er med de produkter vi producerar, det är vi som ska jobba med våra naturresurser.Ni kan inte leva på att konsumera skitprylar från Jula och biltema, skapar jobb ,ja, men det mesta de säljer tär bara på jordens tillgångar. Umeå importerar sopor och släpper ut tungmetaller hellre än att köpa grot och andra biobränslen från Umeås närhet. Maten till skolorna köps från länder som inte uppfyller svenska regler. Ta nu upp i din blogg hur M tänker om era närbelägna byar där ni ska lägga ner skolorna utan att öppet våga visa era kalkyler på vinsterna i detta spektakel.
    Före valet kunde ni i alla fall snacka om landsbygden, men nu är det tydligen viktigare att bygga monument över er förträfflighet, ni politiker kanske tom kan få en varsin gata uppkallad efter er när och om när ni når målet 200 000 ihopträngda själar i en stad omgiven av ödemark av igenvuxna igenvuxna åkrar . Tur är att denna trend börjar att ändras söderut där de fattat att vi behöver alla livsmedel vi kan producera.
    ”Landsbygdens största problem är att hantera inkompetensen hos en stadsbefolkning som tror sig veta hur det förhåller sig.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.