Stärk polisen för ökad trygghet!

Trygghetsfrågorna är viktiga för oss moderater. Denna debattartikel är publicerad i dagens VK. Läggs även ut här på bloggen.

 

Stärk polisen för ökad trygghet

Otryggheten växer i vårt samhälle samtidigt som kriminella kommer alltför lätt undan. Vi ser hur gängvåldet fortsätter och hur oskyldiga människor hamnar mittemellan gänguppgörelser. I många delar av vårt land, inte minst i norra Sverige, kan det dröja länge innan polisen hinner fram.

När polisens utredningsresultat är de lägsta på flera år och när polisen förra året avskrev hälften av alla anmälda brott direkt, skadar det människors förtroende för rättstaten. När rättstaten inte fungerar fullt ut är det kriminella som ser sin chans, en chans att utöka sitt inflytande i samhället och frångå de regler och lagar som vår gemensamma trygghet vilar på. Lag och ordning är en kärnuppgift som staten inte får svika. Respekt för och tillit till rättsstaten är grunden för ett fungerande och demokratiskt samhälle. Den skatt som människor betalar in för sin trygghet, säkerhet och frihet skall också ge resultat.

För att otryggheten ska minska i Sverige krävs flera åtgärder. Fram till 2025 bör Sverige ha minst 5000 fler poliser, och lika många fler civilanställda i tjänst. Lönerna måste höjas för att göra yrket mer attraktivt. Straffen bör skärpas för vapenbrott och brott mot knivlagen. Är man 18 år och kastar en sten mot en polisbil, misshandlar en annan individ eller på annat sätt sprider otrygghet är man också tillräckligt gammal för att ta sitt ansvar. Straffrabatten för gruppen 18-21 år bör tas bort. Den som fälls för flera brott i en och samma rättegång får idag en mängdrabatt på straffen. Dagens form av mängdrabatten bör tas bort. Kriminella skall inte få en generös rabatt på sitt straff.

Moderaterna anser att brott med ett straffvärde på sex till tolv månander ska kunna leda till utvisning. Idag är det praxis att en person måste dömas till mer än tolv månanders fängelse för att utvisning ska vara aktuellt. Samtidigt bör regelverket för återreseförbud skärpas. Begår en person ett så allvarligt brott som grov våldtäkt eller grovt rån och den personen inte har anknytning till Sverige är det rimligt att brottet leder till ett återreseförbud på livstid.

Slutligen bör ett vistelseförbud införas för att minska otryggheten i Sverige. Personer som har anknytningar till kriminella grupperingar och som har begått upprepad brottslighet bör kunna förbjudas från att vistas i ett specifikt geografiskt område efter avtjänat fängelsestraff. Detta bygger vidare på förslaget om ett zonförbud som göra att polisen ges möjlighet att förbjuda en person som har uppvisat ett otrygghetsskapande beteende från att vistas på en viss plats. Dessa reformer lägger en grund till att stärka arbetet mot otrygghet i Sverige och stärka rättstaten. Kriminella har fått ta upp en alltför stor plats i vårt samhälle och det ska få ett slut. Man ska som svensk känna trygghet i sin vardag oavsett om det är på kvällspromenaden, på pendlingen till jobbet eller hemma på soffan i sin egen bostad.

 

Anders Ågren

Förbundsordförande

Moderaterna i Västerbotten

 

2 kommentarer

  1. Olle

    Varför hände inget av detta före 2014 då ?? Tyvärr kommer nog loppet att vara kört för alliansen 2018 .
    Sluta focusera på vad S borde göra och kom fram till vad ni vill göra istället för ett djäkla tjabbel.
    Jag vill då inte ha S en period till men detta verkar vara ofrånkomligt .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.