Ombyggnaden av den s.k. Katamarankajen finansierad

Nedanstående pressmeddelande skickades ut tidigare idag. Den s.k. Katamarankajen har ju varit avstängd sedan år 2011. Positivt om vi kan få ordna till området inom en snar framtid!

 

Ombyggnad av Katamarankajen finansierad

Kommunen har planer på att riva och bygga om den så kallade Katamarankajen och området omkring vid Konstnärligt campus. Arbetsutskottet beviljar tekniska nämnden 4,7 miljoner kronor för ombyggnaden, inom investeringsram. Tanken är att projektet ska starta så snart byggarbetet på campus är klart.

Enligt planerna ska den gamla Katamarankajen ersättas med ett erosionsskydd mot älvkanten och en brygga som går ut över vattnet. Gång- och cykelväg och angränsande ytor längs strandpromenaden ska också åtgärdas och förnyas. En trappanläggning kommer att förbinda strandpromenaden med den nya byggnaden på campus.

− Det här blir ett lyft för strandpromenaden och en nödvändig förbindelse mellan Konstnärligt campus och parkerna i Staden mellan broarna, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

− Viktigt att vi kommer igång med ombyggnaden snart. Strandpromenaden används av många, men just nu är det här avsnittet avstängt på grund av byggarbetet på campus, säger Anders Ågren (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

Ombyggnaden beräknas kosta totalt 13,5 miljoner kronor. I det ingår trappanläggningen som kostar 2,5 miljoner kronor och bekostas av fastighetsägaren Balticgruppen. Resterande pengar finns avsatta tidigare i bland annat investeringsplan och exploateringsbudget.

Kajen uppfördes 1940 och byggdes om till dagens utförande 1988. Den har använts mycket sparsamt sedan dess, främst som angöringsplats för en katamaran som tidigare trafikerade sträckan Umeå–Vasa, vilket gav den namnet ”Katamarankajen” i folkmun.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.