Stor brist på förvarsplatser i Sverige – Umeå står redo

Sverige måste öka antalet s.k. förvarsplatser för personer som ska utvisas. Detta uppmärksammas nu även av EU-kommissionen, som menar att Sverige annars riskerar att bryta mot våra åtaganden att verkställa utvisningar. Migrationsverkets nuvarande förvarsanläggningar har varit fullbelagda, och gränspolisen har uppgett att man tvingats släppa frihetsberövade personer pga att det varit fullt på förvaren. Gränspolisen har gjort bedömningen att det åtminstone behövs 800 platser totalt.

Migrationsverket skickade för några månader ut en intressefrågan om att anlägga ett flyktingförvar i norra Sverige. Umeå kommun har meddelat att vi är intresserade av detta. Hans Lindberg (S) och jag har därefter även skickat en särskild skrivelse till Migrationsverket, där vi utvecklar fördelarna med att förlägga ett nytt förvar till just Umeå. Det finns som sagt ett behov av ett sådant för att kunna fullfölja utvisningar även i norr. Det kommer också innebära 60-80 nya jobb. Övriga tillfrågade kommuner är Luleå och Östersund. Viktiga parametrar för val av lokalisering är förekomst av polis och Migrationsverk, samt närhet till en flygplats. Sådant som alltså stämmer in tydligt på Umeå.

Umeå har redan meddelat att vi är villiga att anläggningen lokaliseras till vår kommun.

Kritiken från EU-kommissionen understryker att det brådskar, liksom synpunkterna från gränspolisen. Umeå står redo om Migrationsverket så beslutar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.