71 dagar kvar till valet!

Att valrörelsen redan är igång märks även på partiernas annonsering. Denna ovan från ett rykande färskt nummer av Umeåguiden! Såg att även andra partier hade annonser införda. Bra! Kan det bidra till mer uppmärksamhet inför valet den 9 september så är det ju alldeles utmärkt. Jag träffar varje vecka personer i olika sammanhang som är högst omedvetna om det stundande valet, så det gäller – för alla – att bli bättre på att informera om Sverige faktiskt går till val den 9 september. Till riksdag, landsting och kommun.

Jag kommer att dra mitt strå till stacken!

Moderaterna är partiet för lag och ordning. Vår politik kommer att öka tryggheten och minska brottsligheten.

 Fler poliser – högre polislöner …
 Kameraövervakning på offentliga platser
 Hårdare straff för sexualbrott och kriminella
 Stärkt förebyggande arbete
 Mer trygghetsskapande åtgärder

4 kommentarer

 1. Fredrik

  Skulle vara intressant att höra hur du ska motivera oss väljare att rösta på er moderater i detta kommunalval, känns som om att det inte spelar någon roll eftersom den sk umeandan gör att ni ändå låtsas vara överens om allting? Vad skulle hända som är bra för umeå om du skulle bli chef för kommunen? Dom stora utmaningarna är förskolor och äldreboenden, men eftersom ni gemensamt har fattat helt vansinniga investeringsbeslut, t ex väven och navet så är låneskulden i kommunen redan maxad och jag som Umeåbo måste säga att det skamligt att satsa pengar på prestigeprojekt och samtidigt lämna gamla och barn utan bra förutsättningar. Vad ska du göra för att motivera oss att rösta på moderaterna? Det finns i dag bara ett alternativ som vågar ifrågasätta alla dumheter och det är arbetarpartiet, men det skulle vara intressant att höra varför vi inte ska rösta på dom för att få till en förändring? Ni kanske tror att vi Umeåbor är nöjda med det som händer i politikerkretsar, men där har du fel.

  • Fredrik

   Har röstat på dig dom senaste valen, men kan du inte ens lägga 2 min på att berätta varför jag ska ge dig min röst i höst så blev 2014 sista gången!

   • Anders Ågren (inläggsförfattare)

    Hej! Jodå, visst ska jag skriva lite om varför jag tycker att såväl du som andra ska rösta på oss moderater. Jag gör mitt bästa för att försöka att hinna med att besvara kommentarer på debattsidor, sociala medier, bloggar och andra håll.

    Om alternativet är Arbetarpartiet – ett socialistiskt parti som snarast ligger närmast Vänsterpartiet och andra ytterligheter, så hoppas jag såklart att du ändå är fortsatt borgerlig i värderingarna. Och inte går till ytterligheterna på vänsterkanten.

    Jag och Moderaterna står upp för borgerliga värderingar och idéer. Liberalism och konservatism i en bra blandning. Sänkt skatt för att öka individens frihet – och minska politikernas makt över ditt liv. Valfrihet för individen, inom skola, vård och omsorg. Vi försvarar umeåbornas rätt att välja även fortsättningsvis. Fokus på god kvalitet och höga resultat – inte driftsform.

    Här kommer en någorlunda sammanfattning av frågor som vi driver inför valet – och hur vi resonerar.

    I grund och botten är det här en fråga om rättvisa. Vi kan t.ex. aldrig acceptera ett otryggt Umeå, där kriminalitet och tendenser till social oro sprider sig. Vi kan inte acceptera att 4 av 10 unga tjejer oroar sig för att bli misshandlade eller våldtagna när de går hem på kvällen. Med oss blir det tydligt fokus på att öka tryggheten och minska brottsligheten. Fler poliser, ökad kameraövervakning men också ett intensifierat förebyggande arbete.

    En annan viktig rättvisefråga är som sagt att sänka kommunalskatten i Umeå. Det ska alltid löna sig att arbeta, och göra rätt för sig. Vi sänker skatten för dem som arbetar och för dem som har arbetat. En genomsnittlig familj i Umeå med två personer som arbetar betalar varje år 11 000 kr mer i skatt, än familjer i jämförbara städer. Det är varken rätt eller rimligt!

    Arbetslinjen ska gälla alla. Integrationen är utan tvekan en stor utmaning. Den som kommer till Sverige och vill bygga sin framtid här måste också anstränga sig för att bli en del av det svenska samhället. Det handlar om krav på att lära sig svenska och att försörja sig själv. Arbete, bostad, utbildning.

    Bostadsbristen är fortfarande en akilleshäl för kommunen. Politiskt är de flesta överens om att det behöver byggas omkring 2000 bostäder per år, men Umeå har bara nått upp till hälften. Bostadsbyggandet måste alltså öka. En del i detta är att fortsätta avyttringar av befintligt bestånd inom AB Bostaden för att möjliggöra dels ökat underhåll, dels ökad nyproduktion.

    Umeå ska vara en kommun präglad av jämlikhet och social rörlighet, där du av egen kraft – men också med andras hjälp – ska ges förutsättningar att kunna ta dig hur långt som helst. I vårt land gäller ju friheten, lagarna och arbetslinjen alla, utan hänsyn till klan, klass eller kön. Inga undantag, ingen utanför, ingen bortglömd. En viktig grund läggs i utbildningsväsendet. Skolan ska prioritera kunskap, så att alla barn får sin egen chans att bygga en bra framtid. Fokus på ordning och reda, samt tydlig kunskapsuppföljning med betyg helst från årskurs 3. Givetvis fortsatt valfrihet för alla att kunna välja skola. Umeå kommun inför obligatoriskt skolval om vi får bestämma.

    Rättvisa är också att den äldre generationen får just bästa tänkbara ålderdom, oavsett önskemål och preferenser. Umeå kommun ska i alla lägen kunna garantera en äldreomsorg med hög kvalitet och ett värdigt bemötande. Någon vanvård ska inte accepteras. Vi vill sedan tidigare införa en kommunal trygghets- och kvalitetsinspektion som ska garantera att överträdelser mot gällande rutiner och regelverk inte ska inträffa. De senaste årens händelser pekar på att vi haft rätt i våra krav. Och både privata och kommunala utförare ska naturligtvis välkomnas.

    Moderaterna är den politiska kraft som tydligt står upp för ett växande Umeå, där tillväxten kommer både stad och landsbygd till del. Vi inser vikten av fortsatt tillväxt,

 2. Fredrik

  Tack för ditt svar. Jag känner mig ganska säker på vad moderaterna som parti står i riksdagsvalet, men eftersom jag bor och driver eget bolag i Umeå kommun så är jag mer intresserad av att höra hur ni ska driva politiken här, du nämner äldrevård och skola och bostadsbyggande, och det håller jag fullständigt med dig om, men det är ju ingen nästan lite pinsamt att låtsas prioritera dessa frågor nu under ett valår när alla politiker har ignorerat det under hela mandatperioden. Alla har ju vetat om att vi får en äldre befolkning som lever längre och att det finns fler barn som behöver förskola och skola. Hade det inte varit bättre att satsa dom 1,7 miljarder kommunen har i låneskuld på att bygga äldreboenden, förskolor och skolor i stället för dom andra satsningarna ni gjort? Jag har barn i låg skolålder, en gammal mor och en fru som jobbar i förskola och det är resursbrist på alla fronter, personalen får slita hund och bara höra att det inte finns pengar för mer personal eller utrustning, det är inte värdigt en tillväxtkommun som umeå, kan jag tycka. Det kanske inte är läge att prata om sänkt skatt just nu, utan kanske man ska se över kommunens övriga kostnader, det borde gå att spara pengar i organisationen. Men det jag menar är att det börjar kännas hopplöst som väljare att hitta ett alternativ till S, som jag för övrigt tycker gör ett mycket blekt intryck, att rösta på. Jag kommer absolut inte att rösta på något parti på den vänstra sidan men jag tycker att det är dags att kasta den sk umeåandan i sopkorgen och börja agera som opposition så vi som väljare kan få klara besked om vad som händer efter valet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.