Förhandlingarna är klara – Moderaterna är nöjda

IMG_6828

Överläggningarna och förhandlingarna om styret av Umeå kommun 2018 – 2022 är klara mellan de politiska partierna. Utifrån valresultatet den 9 september, så är vi Moderater nöjda med uppgörelsen.

Vi från de fyra Allianspartierna har idag skrivit under en överenskommelse med Socialdemokraterna som kommer att fortsätta styra i minoritet med uttalat stöd av MP (som också får ordförandeposter av S). Och S har under dagen skrivit separata överenskommelser med MP, Ap och V som erhåller vissa specifika uppdrag dels från (S), dels nyinrättade förtroendeuppdrag.

Alliansen i Umeå gick framåt i valet, och Alliansen behåller alltså våra positioner i lokalpolitiken. Ja, vi inte bara behåller dem utan ökar vår totala representation i styrelser och nämnder. Vi behåller alla viceordförandeuppdrag vi har haft under den gångna mandatperioden, som brukar tillfalla just den största oppositionsgrupperingen.

Viktigt för oss moderater har också varit att för Umeås utveckling kunna hålla borta Vänsterpartiet från att ingå i en styrande majoritet. Detta lyckades även denna gång. Trots uttalade ambitioner hos både V och MP att skapa ett sådant styre, så lyckades vi förhindra en sådan lösning. Det är bra för Umeå.

Inom Alliansen kommer vi nu att kunna påbörja våra förhandlingar om hur viceordförandeuppdrag och annat ska fördelas mellan våra fyra partier. Besked om det resultatet blir kommer förhoppningsvis inom den närmaste veckan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.