Dra tillbaka förslaget om att avskaffa LOV inom hemtjänsten!

Valfrihet eller ej?

I morgon har vi årets sista kommunfullmäktigesammanträde. Jag sitter just och ska börja förbereda debatten om valfriheten (LOV) inom hemtjänsten. Jag har i en interpellation krävt att Hans Lindberg (S) drar tillbaka det aktuella förslaget om att skrota LOV.

Det har visat sig att en majoritet i fullmäktige kommer att rösta för att BEHÅLLA systemet med LOV. Likaså är valfriheten mycket uppskattad bland brukarna och kundnöjdheten inom hemtjänsten som helhet är hela 94 procent. Lyssna på brukarna! Varför riva ned ett system som fungerar så bra?

Och lyssnar inte Socialdemokraterna på den utbredda kritiken – ja, då ska vi se till att rösta ner deras förslag den 28 januari!

 

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S):

Dra tillbaka förslaget om att skrota LOV inom hemtjänsten!

Det står klart att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer att gå mot en förödande politisk – och högst självförvållad – förlust i den votering som kommer ske på fullmäktige i januari 2019.

Min uppmaning till Socialdemokraterna och kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) är därför: dra tillbaka ert förslag att avskaffa LOV. Det kritiserade förslaget behöver ju inte ens komma upp till fullmäktige för beslut, och ni vet att ni kommer att förlora i omröstningen.

Arbetarpartiet har nyligen meddelat att de vill behålla det nuvarande valfrihetssystemet med LOV (Lagen om valfrihet) inom hemtjänsten. Tidigare har Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern, Liberalerna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna tagit ställning för att behålla LOV och säga nej till S/V-förslaget. Det innebär att 34 ledamöter i fullmäktige vill behålla LOV och 31 ledamöter vill avskaffa LOV. Om alla röstar i enlighet med partilinjen.

Dra därför tillbaka förslaget och gör avbön. Ett sådant tydligt besked inom en snar framtid skulle dessutom vara värdefullt för alla kunder/brukare som idag är allvarligt oroade över vad som kommer att hända med just den utförare av hemtjänst de har valt. Likaså blir det ett lugnande besked för all personal som idag oroas över att deras arbetsgivare kommer att tvingas säga upp personal utifrån hotet om att LOV ska skrotas. Det blir också ett lugnande besked för de 18 privata hemtjänstföretag (varav 17 är lokala företag) som – likt en blixt från klar himmel –har sett hela sin verksamhet hotad, utan möjlighet att i god tid kunna planera för annat.

Min fråga till Hans Lindberg (S) blir därför:

  1. Är du beredd att dra tillbaka förslaget om att skrota LOV inom hemtjänsten?

 

Umeå 2018-12-06

 

Anders Ågren

Kommunalråd (M)

En kommentar

  1. Pingback: Stå upp för valfriheten i Umeå! - Åsa Ågren Wikström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.