Rökförbudet i centrum stoppades – bra!

 

Förvaltninsrätten har nu meddelat att man stoppat genomförandet av det rökförbud som Tekniska nämnden nyligen fattade beslut om. Detta efter en överklagan från Tommy Bäckström (L).

Ett bra besked!

Att som enda kommun i landet gå fram med ett generellt rökförbud i större delen av centrum är mycket märkligt. Dessutom dåligt underbyggt, då det synes strida mot lagen. Pinsamt hanterat, för att tala klarspråk.

Den nya lagstiftningen innebär rökförbud på uteserveringar, busshållplatser, tågperronger, lekplatser etc. Det ska Umeå kommun självklart följa. Det är lag.

Men att införa ett så omfattande generellt rökförbud som Umeå kommun hade tänkt är inte rimligt. Dessutom utan någon som helst offentlig debatt innan man klubbade igenom det hela, just innan sommaren.

Umeå kommun ska följa lagstiftningen, men det finns ingen anledning att gå längre än så.

Så jag upprepar det jag skrev här på bloggen när beslutet blev känt: Gör om – gör rätt!

2 kommentarer

  1. MrMr

    Jag säger bara astmatiker, allergiker och lungsjuka rösta inte på moderaterna och Anders Ågren nästa val, dom är klart fientliga tille en frisk utemiljö tillgänglig för alla. Vad jag vet finns det ungefär 40% astmatiker, allergiker och sen på det en hel del lungsjuka och det överstiger antalet rökare med en faktor 4 ungefär.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.