Underlätta för skogsägare istället för att försvåra!

IMG_3972

Från 1 januari 2020 tar Trafikverket ut en avgift för ansökan om virkesupplag vid väg. Virkesupplag är platsen där virket lagras innan vidare transport. Tidigare var det kostnadsfritt att söka tillstånd, men nu kommer kostnaden för virkesupplag vara 2900 kronor.

John Widegren, landsbygdspolitisk talsperson för Moderaterna, har ställt en fråga till infrastrukturministern om detta. Widegren menar att avgiften innebär en ekonomisk smäll för privata skogsägare och framför allt mindre skogsägare. Det kan leda till att avkastningen på brukbar skog minskar, vilket i sin tur kan resultera i att skogsavverkning hämmas. Införande av avgiften har också kritiserats av KD och C.

Det är beklagligt att det görs svårare för skogsägare att bruka sin skog. Skogsnäringen är viktig för Sverige och för Västerbotten. 2018 var exportvärdet från skogsindustrin 145 miljarder kronor. Det skapar jobb och bidrar med skatteintäkter, men är också central för en hållbar utveckling eftersom växande skog binder koldioxid.

Vi borde underlätta för skogsägare istället för att försvåra!

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.