Ja till mer kärnkraft!

Sveriges välfärd, jobb och konkurrenskraft är beroende av att vi har en fungerande energitillförsel. Den svenska energipolitiken ska värna klimatet, säkra el till konkurrenskraftiga priser och garantera att el finns när vi behöver den.

Kärnkraft är klimatvänligt, fossilfritt och ger massor av el dygnet runt – även när det är vindstilla och solen inte skiner.

Vi moderater vill att Sverige ska leda utvecklingen av nästa generations reaktorer – och i vår nationella budget satsar vi på en ny forskningsreaktor här i Sverige!

2 kommentarer

 1. Brorson

  Tillåt mig tvivla på att Sverige kommer att leda utvecklingen inom kärnkraft och annan energi. Alltför många är har gått förlorade, den kunskap som en gång fanns har skingrats eller dött med de som hade den kunskapen. Och dessutom har alldeles för mycket pengar slösats bort och alltför mycket natur förstörts av rena stolleprojekt. Sverige har nu skämt ut sig inför hela världen genom att offra över 5.000 människoliv i inbillad statsnytta.

  Utmärkande för fascismen är just att ”nationens intresse” går före individernas rätt till liv. Detta fascistiska synsätt försöker nu Sveriges utrikesminister tvinga på övriga Europa. Som – till skillnad mot Sverige – har egna historiska erfarenheter av fascistiskt styre. Hur står det till med värdegrunden i regeringen? Kan tyckas att jag hamnat långt från energipolitiken, men såväl det kunskapsmässiga som moraliska förfallet har gått långt i Sverige, när finansmarknadsminister Per Bolund tar ”anstöt” av Ebbas ordval, att regeringen med berått mod ha tillåtit smittspridening, som kunna undvikas. Han sa att regeringen valt rätt strategi, när man lyckats hindra ”alltför mycket smitta att spridas under alltför kort tid”. (Källa; intervju med Bolund i Expressen-TV.) När uppgiften i stället borde ha varit att rädda så många liv som möjligt.

  Innan han blev partiledare och statsminister ledde Olof Palme omvandlingen av det svenska kärnvapenprogrammet till civil kärnkraft – och utmålades av demagogen Torbjörn Fälldin, som något slags doktor Strangelove, som skulle komma att förgöra hela mänskligheten med ”radioaktiv smitta”. Jag var då kollektivansluten till S-partiet genom min fackförening, ett av LO:s industriförbund, och stödde helhjärtat min partiledare. Vilket långtifrån alla S-medlemmar gjorde. Det fanns fisförnäma S-medlemmar, som ville kasta ut oss kollektivanslutna ur partiet. Under förevändning att vi var något slags kollektivvarelser utan egen tankeförmåga.

  Hälften av allt radioaktivt avfall i världen kommer från kärnkraften. Den andra hälften från framställning av råvaror till komponenter till mobilbatterier, vind- och solenergianläggningar. Detta avfall måste slutförvaras under hundratusentals, kanske miljoner år. Om det inte används som bränsle i en ny generation kärnkraftverk. Den lilla rest radioaktivt avfall, som då blir kvar, måste slutförvaras under högst 300 år. Vilket visserligen även det är en lång tid, men inte längre än att vi kan planera för den.

  Vi måste återgå till en realistisk energipolitik, som tar ansvar för såväl ekonomi och sysselsättning som för miljö och natur.

  • Brorson

   forts:

   1. Ett omedelbart stopp för fortsatt utbyggnad av vindkraften.
   2. Nej till nya högspänningsledningar mellan Norrland och södra Sverige.
   3. Fortsatt skydd för de fyra orörda Norrlandsälvarna.
   4. Nej, till större vattenmagasin i de redan utbyggda Norrlandsälvarna.
   5. Stora sjöfallet – en gång Sveriges mest storslagna vattenfall – återställs.
   6. De båda kraftverken i Voxnan i södra Hälsingland rivs – varefter Voxnan kommer att bli den femte outbyggda Norrlandsälven.

   Vi måste alltså säga blankt nej till den extremt miljö- och naturförstörande politik, som bl.a. Mp propagerar för, att kärnkraften ska ersättas med vindkraft i kombination med mer vattenkraft. I stället ska mer kärnkraft ersätta både vindkraft och de vattenkraftverk, som aldrig borde ha byggts.

   Den framtida energimixen bör bestå av (räknat på nuvarande elförbrukning / år:
   50 % vattenkraft
   40 % kärnkraft.
   10 % övrigt, huvudsakligen sopförbränning.

   Andelen kärnkraft, ej andelen vattenkraft, ska öka om elförbrukningen ökar. Kärnkraftelen ska motsvara 100 % av förbrukningen under perioder med särskild låg förbrukning. Minst 90 % av kärnkraftverken ska normalt vara i drift under perioden oktober – maj. Underhåll, slutgiltig nedstängning och nyanläggning av kärnkraftverk ska planeras med detta som mål. De nya kärnkraftverken ska byggas i anslutning till befintliga reaktorer i Oskarshamn samt i södra Småland, intill gränsen mot Skåne, med ung samma avstånd till Malmö ( Köpenhamn som Forsmark – Stockholm.

   Detta är mina egna förslag, som jag själv har tänkt ut. Jag har väl ingenting direkt emot en forskningsreaktor i Sverige, men jag tvivlar på att vi kan konkurrera med länder som Kina,. Ryssland och Indien, som har ett stort försprång. Varför inte i stället utveckla teknik för att fånga in och lagra koldioxid i fast form? Jag är bestämd motståndare till eldrivna flygmaskiner för kommersiell trafik. Ett gigantiskt och oförsvarbart energislöseri – oavsett hur elen till batterierna produceras. Flyget ska ha det bästa motorbränslet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.