M i Umeå: Satsningar på skola och äldre, sänkt skatt och besparingar på kulturen

Igår presenterade de flesta parterna sina budgetalternativ i samband med kommunstyrelsens sammanträde. Bifogar nedan det pressmeddelande som Moderaterna skickade ut.

Pressmeddelande

 

M-budget: Satsningar på skola och äldre, sänkt skatt och besparingar på kulturen

 

Under måndagen presenterade Moderaterna i Umeå sin alternativa budget för Umeå kommun år 2021. Den innehåller tydliga satsningar på äldre och skola, sänkt kommunalskatt, neddragningar på kulturens område och hårdare kontroller av försörjningsstöd.

Äldrenämnden får en ramhöjning med 80 miljoner kr, och för- och grundskolenämnden får en ramhöjning med 120 miljoner kr. Det är större satsningar på dessa områden än vad Socialdemokraterna och Miljöpartiet presenterade för en vecka sedan.

– För oss moderater är det viktigt att värna den kommunala kärnverksamheten. Detta är betydande satsningar, som innebär ökad trygghet och bättre omsorg för våra äldre. Samtidigt möjliggör det viktiga satsningar på utbildningsområdet och kunskap i skolan, säger kommunalrådet Anders Ågren (M) i en kommentar.

I Moderaternas budgetförslag sparar man samtidigt på kulturnämnden, miljö- och hälsoskyddsnämnden, individ- och familjenämnden samt kommunstyrelsen jämfört med S/MP-förslaget. Det frigör ett utrymme som möjliggör en sänkning av kommunalskatten med 15 öre.

– Sänkt skatt är en frihets- och rättvisefråga! Vi är sämst av landets 20 största kommuner i detta sammanhang. Umeåborna ska inte straffas för att de råkar ha politiker som inte kan prioritera. Det är människor med små inkomster som drabbas hårdast av hög kommunalskatt, fortsätter Ågren (M).

Moderaterna vill tydligt dra ned på kulturens område och föreslår bland annat att minska stödet till kulturföreningar och festivaler, avveckla stödet till Kvinnohistoriskt Museum, samt avveckla stöd till Guitars genom minskat bidrag till Umeå Folkets Hus. Kommunstyrelsen får också se sin ram minskas betydligt.

Moderaterna vill även införa hembesök vid nya ansökningar om försörjningsstöd som en del i pågående utredningar. Detta görs i flera kommuner i landet, däribland Sundbyberg, för att motverka bidragsfusk. Resultatet i Sundbyberg var att en av fyra inte hade rätt till bidrag. I Södertälje har man genom en rad åtgärder lyckats minska försörjningsstödet med hälften. Förslaget innebär att kostnaderna för försörjningsstöd bedöms kunna minska påtagligt även i Umeå, vilket innebär att ramen för individ- och familjenämnden inte räknas upp lika mycket som i S/MP-förslaget.

– Runt om i Sverige rapporteras om omfattande fusk med bidragssystemen. Att stoppa fusk med välfärdssystemen, däribland sådant som har koppling till organiserad brottslighet, måste ha hög prioritet. Vi har föreslagit det tidigare, men blivit nedröstade. Nu är det hög tid att även Umeå kommun tar sitt ansvar för skattebetalarnas pengar, säger Ågren i en kommentar(M).

Anders Ågren lyfter fram förslag för att öka tryggheten och minska brottsligheten i Umeå som särskilt viktiga.

– Moderaterna är partiet för lag och ordning. För att öka tryggheten i Umeå föreslår vi exempelvis införande av kamerabevakning på särskilt brottsutsatta platser, kommunala ordningsvakter och flexibla busstopp, säger Ågren (M).

Sedan tidigare har de fyra borgerliga partierna i Umeå presenterat elva gemensamma förslag inför det kommande budgetfullmäktigesammanträdet.

Utöver de konkreta budgetsiffrorna och de gemensamma alliansförslagen, föreslår Moderaterna 65 olika uppdrag i övrigt. Bland dessa kan nämnas:

– införande av betyg i åk 4 på kommunala skolor.

– återinförande av friskvårdstimme för alla kommunanställda.

– tiggeriförbud inom centrumfyrkanten.

– att samarbetet med Fairtrade ska avbrytas.

– försäljning av samtliga kommunala lägenheter i Hemavan.

– krafttag mot narkotika, genom bl.a. frivilliga drogtester på Umeås gymnasieskolor.

– införande av språktest vid anställning av personal inom hemtjänst och äldreomsorg för att säkerställa nödvändiga kunskaper i det svenska språket.

En kommentar

  1. JP

    ”– krafttag mot narkotika, genom bl.a. frivilliga drogtester på Umeås gymnasieskolor.”

    Vad blir konsekvensen om man nekar till att testas? Vilka kommer erbjudas dessa tester och hur går detta urval till?

    Frukansvärt förslag enligt mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.