Hur kan det inte vara en större nyhet?

I en ledare i Göteborgs-Posten frågar sig Alice Teodorescu Måwe hur det inte kan ha blivit en större nyhet att hälften av landets elever i årskurs nio har utsatts för brott de senaste tolv månaderna: ”Av Brottsförebyggande rådets nya Skolundersökning om brott 2019 framgår att omkring hälften av alla elever i årskurs nio utsatts för brott minst en gång under de senaste tolv månaderna; tjejerna främst för stöld följt av sexualbrott, killarna för stöld följt av misshandel. Brottsplatsen har oftast varit skolan.” 

Hur kan det inte ha blivit en större nyhet runt om i Sverige? Ja, det är en högst motiverad fråga.

Har folk blivit så avtrubbade i vårt land att ingen längre bryr sig om att lyfta detta till debatt eller diskussion?

Jag själv bloggade om det för några dagar sedan, men jag märker att det är ganska tyst i övrigt.

Vuxenvärlden måste reagera och stå upp för en god arbetsmiljö för landets elever. Det gäller också i vårt Umeå. Alla brott på skoltid eller i anslutning till skoldagen ska polisanmälas. Skolor som anser att det krävs ytterligare insatser i form av vakter eller säkerhetssamordnare ska självklart anställa sådana, om behov föreligger.

Moderaterna har föreslagit att för- och grundskolenämnden skulle ge utbildningsdirektören i uppdrag att skyndsamt utreda och kartlägga förekomsten av hot och våld på Umeås grundskolor, samt ta fram konkreta förslag på hur tryggheten på Umeå grundskolor kan öka. Men det vann inte bifall. En majoritet ansåg att det gjordes tillräckligt redan idag. Skolan ska vara en trygg plats för alla barn och elever, där lärarna får fokusera på undervisning och kunskap står i centrum. Vi moderater föreslog dessutom en ökning av ramen med till för- och grundskolan med 120,6 mnkr, vilket är 11 miljoner kr mer än S/MP-budgeten. Även om det inte är resurserna i sig som är det avgörande, så vi vet att just grundskolan har lägre kostnadsnivåer är snittet.

Skolorna ska erbjuda en plats för lärande och förkovran. Skolan ska definitivt inte vara en brottsplats!

En kommentar

  1. Ulf Parde

    När det gäller brott som möjligtvis kan relateras till invandringen, så är den svenska flatheten stor. Däremot är rödgröna alltid pigga på, att ha en massa förbud (utan motsvarighet i andra länder) riktade mot den svenska befolkningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.