Varför ljuger Folkbladets ledarsida?

I dagens Folkbladet repliker jag och övriga borgerliga gruppledare på Jonas Bergströms signerade ledartext i fredagens tidning.

Läggs även upp här på bloggen.

 

Varför ljuger Folkbladets ledarsida?

Jonas Bergström skriver i en ledartext (13/11) om hanteringen av de politiska sammanträdena i Umeå sedan pandemin slog till. Problemet är att han ljuger i sin iver att kritisera oppositionen.

Umeås olika partier har tagit ett gemensamt ansvar för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vidtagit åtgärder för att minska risken för smittspridning. Sammanträden har ställts in, möten sker om möjligt digitalt, tjänstgörande ledamöter i fullmäktige har minskats från 65 till 35 etc etc. Principerna och upplägg har löpande stämts av via gruppledaröverläggningar tillsammans med fullmäktiges presidium.

Bergström går till storms mot budgetfullmäktige som genomfördes i oktober med 65 ledamöter – på Umeå Folkets Hus med större lokaler än vanligt, under iakttagande av gällande rekommendationer och riktlinjer.

Men Bergström är upprörd, och påstår att detta var en konsekvens av att Arbetarpartiet och flera borgerliga partier krävde att alla deras ledamöter skulle få vara på plats. Sedan fortsätter hans osakliga angrepp, om att vissa partier inte tar pandemin på allvar och att det är en ”skam”.

Bergström ljuger. Alla partier har varit överens om att budgetfullmäktige skulle genomföras med alla ledamöter på plats. Socialdemokraterna har varit överens om detta, liksom Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Men Bergström bygger hela sin ledare på att det endast var AP och vissa borgerliga som tyckte så.

Varför ljuger Bergström? De politiska partierna – styrande och opposition – har ju varit överens om upplägget kring budgetfullmäktige. Det har inte ens varit en debatt under hösten huruvida KF skulle vara krympt till 35 ledamöter eller ej. Alla har planerat och jobbat utifrån ett fulltaligt fullmäktige. Inget parti har föreslagit något annat än att alla ledamöter skulle tjänstgöra, just utifrån att det är budgetfullmäktige.

Däremot har flera av våra partier krävt att det måste bli möjligt framöver att kunna genomföra fullmäktige digitalt. Antingen helt digitalt, eller uppdelat så att en stor del av ledamöter och ersättare ska kunna vara med digitalt. Det går på andra ställen i vårt land. Umeå borde också ordna denna möjlighet. Nu har AP dessutom sagt upp den frivilliga överenskommelsen, men det är en annan diskussion.

Bergström och Folkbladets ledarsida ljuger. Vi kan bara spekulera i varför. Sannolikt ogillar han bara det faktum att det existerar en opposition i Umeå. Oavsett, så vore en ursäkt från Bergström på sin plats.

 

Anders Ågren, kommunalråd (M)

Mattias Larsson, gruppledare (C)

Peder Westerberg, gruppledare (L)

Veronica Kerr, gruppledare (KD)

En kommentar

  1. Jörgen K

    Men, överraskad?

    Hur många gånger har inte ledarsidan slirat på sanningen, rejält. Hur många gånger har inte slutledning i text varit så inkonsekvent så de enda som orkat läsa till punkt är de absolut närmast sörjande……

    Jag är inte alls förvånad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.