Nej till återinförd fastighetsskatt!

I dagens VK har jag fått denna debattartikel publicerad. Lägger som vanligt upp här på bloggen.

 

Moderaterna säger nej till att återinföra fastighetsskatten

2008 avskaffades den statliga fastighetsskatten, som ersattes av en kommunal fastighetsavgift. Nu har frågan om att återinföra fastighetsskatten kommit upp i debatten igen. Ett återinförande skulle drabba den stora andel av Umeås befolkning, som lever i småhus och bostadsrätter.

Fastighetsskatten är många nationalekonomers favoritskatt, eftersom de anser att bostäder är en stabil och pålitlig skattebas. Nu har bland annat Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO), Kommunal och Finanspolitiska rådet presenterat förslag på en fastighetsskatt som även skulle inkludera bostadsrätter.

Men skattesystemet bör inte bara utformas med hänsyn till vad som är effektivt, utan också vad som är moraliskt rätt. Även om fastighetsskatten var älskad av många ekonomer, så kallades den också ”Sveriges mest hatade skatt”.

En bostad är ett hem för de allra flesta och ingen inkomstkälla. En återinförd fastighetsskatt kommer att leda till att människor som saknar tillräckliga inkomster för att betala skatten kommer att tvingas flytta ifrån sina hem. Ett hem som man dessutom redan har betalat för med hårt beskattade pengar.

Fastighetsavgiften för småhus vid deklarationen 2021 är 0,75 procent av fastighetens taxeringsvärde för 2020, men aldrig mer än takbeloppet på 8 349 kronor. Enligt Skattebetalarnas förening kommer de nya förslagen innebära att ett genomsnittligt småhus i Sverige, med ett försäljningspris på 3 miljoner kronor, får en årlig fastighetsskatt i intervallet 11 000 till 27 400 kronor. Det är en betydande höjning jämfört med dagens takbelopp.

Medelpriset för en villa i Umeå de 12 månaderna är 3 716 000 kr enligt Svensk Mäklarstatistik. Fastighetsskatten för en villa med det marknadsvärdet skulle landa på drygt 27 000 kr per år. Det nya förslagen om fastighetsskatt kommer alltså att slå hårt mot många hushåll i Umeå.

Bara i Umeå kommun var det år 2019 ca 14 000 hushåll som bodde i bostadsrätter och över 20 200 hushåll som bodde i småhus. Eftersom vi bor i en växande stad kan vi dra slutsatsen att såväl antalet bostadsrätter som antalet småhus ökar varje år. 64 procent av Umeås befolkning bor i antingen bostadsrätt eller småhus och skulle därmed påverkas ekonomiskt mycket negativt av detta.

Fastighetsskatten kommer inte bara drabba dem med höga inkomster, utan skatten kommer också att drabba vanligt folk med låga och medelhöga inkomster. Människor ska känna sig trygga i sina hem. De ska inte behöva oroa sig för att tvingas flytta från sina hem på grund av en skatt.

Vi moderater kommer att säga nej till alla förslag om att återinföra fastighetsskatten.

 

Anders Ågren (M)

Kommunalråd, Umeå

En kommentar

  1. Björn

    Pengen ska in, så tyvärr kommer fastighetsskatten att återinföras. Skulle bli väldigt förvånad om nuvarande regering ”tackar” nej till en ny inkomstkälla.
    Vanskligt att bedriva en ekonomi med ständigt höjda skatter, sundare att fler arbetar och inte lever på bidrag kan man tycka.
    Men å andra sidan så är det ” häftigt att betala skatt” för dem som minns det berömda uttalandet…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.