Fullmäktige idag

Så har vi kört igång månadens sammanträde med kommunfullmäktige. Förmiddagen ägnas i huvudsak åt informationer från våra kommunala bolag. Sedan ganska lång tid tillbaka är KF i februari det tillfälle då fullmäktiges ledamöter får en särskild genomgång av läget i de kommunala bolagen. Information om det gångna året, resultat, samt utblickar framåt. Tillfälle ges också för närvarande ledamöter att ställa frågor. Därefter väntar information från kommunrevisionen.

Beslutsärendena är till stor del sådana ärenden som inte hanns med vid vårt förra KF-sammanträde.

Sedan sist har vi haft gruppledaröverläggningar med KF:s presidium för att diskutera bl.a. fullmäktiges sammanträdesformer.

Det blir ett problem när enskilda ärenden – t.o.m. ibland när alla är överens, eller när utgången sedan länge är given – tar sådan oerhört lång tid att debattera att en stor del av ärendena på dagordningen tvingas skjutas fram till nästa sammanträde. Ofta spårar debatten ur och handlar om helt andra saker, eller för den delen – rikspolitik. I flera partier skickar man dessutom upp flera ledamöter att debattera och yrka i samma ärende, gång på gång. Så kan man naturligtvis göra, men det fyller inget större syfte annat än att det i praktiken förlänger debatten påtagligt. Utan att förändra utgången i omröstningarna.

En gång i tiden hade vi en informell överenskommelse mellan alla partier i KF, om att man bara skickade upp en ledamot per ärende som tog debatten för respektive parti. Det fungerade ganska bra, så länge alla respekterade huvudprincipen. Men det har runnit mycket vatten under broarna sedan dess. När man nu från vissa partier nästan tävlar i att skicka upp så många som möjligt i var och varannan debatt – ja, då är det inte konstigt om vi inte hinner med ärendena på dagordningen.

Men nu har det utlovats bot och bättring.

Det återstår att se hur det går med det. Ikväll har vi facit.

En kommentar

  1. Jonas

    Du skriver inte ett ord, vad jag kan se, om att ni avser att rösta bort städverksamheten i kommunal regi. Skall det gå smygvägen inför väljarna? Vad säger lillprinsen Lindwall om detta? Risken (chansen) är att, vid ett sådant beslut, kan bli ganska rörigt på högerkanten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.