Både ordningsvakter och förebyggande verksamhet behövs i Umeå

Såväl den nationella som lokala debatten präglas alltmer av Socialdemokraternas tilltagande desperation.

När (S) misslyckas på område efter område återstår till slut bara en sak – att smutskasta och ljuga om motståndarnas politik.

Det sker numera från S-håll även i Umeå vecka efter vecka.

Nåväl. Vi moderater fortsätter att driva vår politik, med konkreta förslag bl.a. på trygghetsområdet i Umeå.

Moderaterna satsar lika mycket som Socialdemokraterna på socialtjänsten. Vi satsar lika mycket som Socialdemokraterna på fältverksamheten. Om man läser vissa socialdemokraters bloggar och flöden på sociala medier kan man få en något annan bild. Men det är som sagt helt fel.

Moderaterna och Socialdemokraterna satsar lika mycket på denna viktiga verksamhet.

Utöver det, så har vi valt att prioritera mer medel till Tekniska nämnden just för att Umeå kommun ska kunna anställa – eller anlita – ordningsvakter för att bidra till ökad trygghet i Umeå. Det är inget som Umeå kommun egentligen borde behöva lägga pengar på, men tyvärr har utvecklingen i Umeå liksom i andra kommuner runt om i landet varit så negativ på trygghetsområdet att det numera behövs. En tragisk utveckling – som måste mötas av åtgärder.

Men hur är det då med de 35 miljonerna som (S) talar om? Ja, det handlar om att genom hårdare kontroller vid ansökningar om försörjningsstöd i vår kommun få ner dessa kostnader.

Fusk med försörjningsstödet ska aktivt motverkas och där detta upptäcks måste det leda till konsekvenser. I M-styrda Sundbyberg började man 2017 genomföra frivilliga hembesök vid nya ansökningar om försörjningsstöd som en del i pågående utredningar. Resultatet blev att 24 procent av besöken ledde till avslag på ansökan om försörjningsstöd. Huvudorsaken till avslag på ansökningar var att personen inte bodde på den angivna adressen och att familjesituationen i vissa fall varit oklar.

S-styrda Södertälje har under lång tid haft stora problem med bidragsfusk, men kommunen har nu hittat ett sätt att komma åt fusket. Utbetalningarna av försörjningsstöd har halverats, med en nästan ofattbar summa på 100 miljoner om året, efter att kommunen lyckades upptäcka hur människor fuskade. En fungerande metod för att upptäcka fusket: hembesök till bidragstagare, möten för att visa att de personer som söker ekonomiskt stöd faktiskt uppvisar korrekt identitet, samt att man bor där man säger att man bor.

I en annan kommun – Sigtuna – gör kommunen bedömningen att 60 procent av det som betalas ut i försörjningsstöd går till personer som inte har rätt till ekonomiskt bistånd.

Försörjningsstöd får aldrig vara en permanent försörjningskälla, utan ett sista skyddsnät när inga andra inkomster finns.

Vi moderater vill att tydligare kontroller och frivilliga hembesök införs även i Umeå kommun, i linje med vad som införts i andra kommuner som Solna, Sundbyberg och Södertälje. Vi har föreslagit det tidigare men blivit nedröstade. Nu är det hög tid att även Umeå kommun tar sitt ansvar för skattebetalarnas pengar. Detta innebär också att kostnaderna för försörjningsstöd kommer minska påtagligt. Med en tydlig arbetslinje och hårdare kontroller av försörjningsstöd.

Socialtjänsten då? Den drabbas inte av en enda krona i nedskärning.

Det vet naturligtvis Socialdemokraterna, men deras strategi i Umeå är numera densamma som på riksplanet – att ljuga om motståndarnas förslag.

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.