Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK)

Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK) försvarade och stöttade kommunistiska regimer i bland annat Sovjetunionen, Östtyskland, Kina och Nordkorea.

”Några av de värsta brotten mot mänskligheten i modern tid har begåtts av de kommunistiska regimerna i Sovjet, Kina och Kambodja. Terrorn riktades ofta mot den egna befolkningen.” Källa: Forum för levande historia

4 kommentarer

 1. Brorson

  Om Umeå kommun är en så bra arbetsgivare, borde alla anställda i alla branscher i hela Sverige ha förmånen att ha samma arbetsgivare. Det är förstås glädjande om S verkligen har återgått till att bli ”arbetarnas eget parti”, men varför inte ”alla arbetares eget parti”?

 2. Jörgen k

  Vad jag inte kan förstå är hur i detta nådens år 2021 (V) öppet och lättvindigt sluppit all granskning och ansvar i dag och genom historen. Januari 2021 klubbade Ung Vänster igenom att förbundets mål är ett kommunistiskt samhälle.
  1990 skrotade (V) kommunismen som begrepp, men driver den som ett ”klasslöst samhälle” eg. samma sak. Nosshi Dagostar som nytillträdd partiledare tar avstånd från sitt eget partiprogram utan att någon reagerar?

  Kommunisternas historia i Sverige är kantad av makabra stöd till totalitära diktaturer. Kommunistiska internationalen, Komintern som bildades 1919 dirigerade kommunisterna över Europa, som de Svenska rättade sin politik efter. Detta gav det märkliga att kommunisterna i Sverige 1939 ställde sig bakom Tyskland och Sovjet genom Molotov-Ribbentroppakten där Europas öst delades upp och kriget inleddes.

  Även efter krigsutbrottet stöddes Tyskland och man bytte ut fascism mot imprealism vilket gav stöd till att skuldbörda västmakterna och skydda Hitler. Invaderingan av Polen sågs positiv och så även Baltikum, Finland, Vitryssland, Ukraina och Bessarabien. Man var övertygad att Sovjet bara skyddade sig från Finlands och omgivningens aggressivitet, samtidigt var ju länderna varorna man köpte med pakten med Hitler…..

  Det var inte förrän Tyskland invaderade Danmark och Norge 1940 som de Svenska kommunisterna började ifrågasätta lojaliteterna mot Komintern.

  Vad märkligt är att denna spricka har följt med fram till idag, visst har man skalat i åsikterna och åtskilliga fraktioner har lämnat från vad vi idag kallar Vänsterpartiet. Har historien gått ur i tvätten? Absolut inte, här finns ingen reell intention att ”krypa till korset” utan är man samhällsomstörtare så är man…….I

  Så var är granskningen? Det vore på sin plats att veckla ut byltet och visa världen vad som döljer sig däri..

  • Ulf Parde

   Jörgen tar upp många bra saker. Nu har statsminister Löfvén (S) på kort tid hunnit säga dels ”att en högerregering med stöd av Sverigedemokraterna hotar demokratin”, samt att ”Vänsterpartiet alltid har stått upp för demokratin”. Mitt förtroende för den mannan har sjunkit under samma tidsrymd.

 3. Janus

  Det är ju inte direkt några nya uppgifter. Jag förstår att framförandet av den typen av uppgifter är ett led i att hävda att det finns två ”ytterflankspartier”. För egen del tycker jag det endast är tröttsamt. Det vore bra mycket mer intressant att få ta del av er egna politiska uppfattning i skilda frågor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.