Vill Socialdemokraterna i Umeå och Västerbotten återinföra fastighetsskatten?

Alltfler socialdemokratiska distrikt runt om i landet ansluter sig uppenbarligen till kravet på att återinföra fastighetsskatten i Sverige. Det senaste S-distrikt som anslutit sig är Göteborg. Det hade varit intressant att få höra vad socialdemokraterna i Umeå och för den delen även i Västerbottens S-distrikt anser om detta – vill de återinföra fastighetsskatten?

Jag skriver om detta i torsdagens VK.

 

Återinförd fastighetsskatt skulle slå hårt mot Umeå!

Frågan om att återinföra fastighetsskatten har kommit upp i den politiska debatten. På senare tid har tunga Socialdemokrater, däribland energiminister Anders Ygeman, Socialdemokraterna i Skåne, Stockholm m.fl. ställt sig bakom ett återinförande av fastighetsskatt. Moderaterna säger nej till återinförd fastighetsskatt.

Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) och Finanspolitiska rådet har tidigare presenterat förslag på fastighetsskatt som även skulle inkludera bostadsrätter. För Socialdemokraterna kommer frågan att avgöras på deras kongress i november. Miljöpartiet kommer också att ta upp frågan om återinförd fastighetsskatt på sin kongress. Sedan tidigare vet vi att Vänsterpartiet driver frågan om höjd fastighetsskatt.

Detta måste stoppas. En bostad är ett hem för de allra flesta och ingen inkomstkälla. En återinförd fastighetsskatt kommer att leda till att människor som saknar tillräckliga inkomster för att betala skatten kommer att tvingas flytta ifrån sina hem. Ett hem som man dessutom redan har betalat för med hårt beskattade pengar.

Det nya förslagen om fastighetsskatt kommer alltså att slå hårt mot många hushåll. I Umeå kommun var det år 2019 ca 14 000 hushåll som bodde i bostadsrätter och över 20 200 hushåll som bodde i småhus. 64 procent av Umeås befolkning bor i antingen bostadsrätt eller småhus och skulle därmed påverkas ekonomiskt mycket negativt av detta.

Människor ska känna sig trygga i sina hem. De ska inte behöva oroa sig för att tvingas flytta från sina hem på grund av en skatt. Socialdemokraterna i Umeå och Västerbotten har varit tysta i debatten så här långt. Det hade varit klargörande att höra deras syn på ett återinförande av fastighetsskatten.

Vi moderater kommer att säga nej till alla förslag om att återinföra fastighetsskatt.

 

Anders Ågren (M)

Kommunalråd, Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.