Rally Sweden är hjärtligt välkommen till Umeå och Västerbotten!

Svenska rallyt är Sveriges största årligen återkommande sportevenemang, och tillika landets största rallytävling. Från och med 2022 blir Umeå som bekant ny huvudort för VM-tävlingen. Datum är bestämt till den 24-27 februari 2022.

Jag blev tidigare idag intervjuad av en tidskrift gällande Umeå kommuns förväntningar på arrangemanget. Jag har ju skrivit om detta tidigare, i olika sammanhang.

Till att börja med så är det mycket glädjande att Svenska Rallyt kommer till vår region. Det kommer leda till ett rejält uppsving för vår besöksnäring – en välkommen återstart av Umeå.

Bedömningen är bl.a. 100 000 besökare till Umeå under första året. Det är lågt räknat, kopplat till pandemin och att det är första året på ny plats. Rallyt är ett världsevenemang med miljoner tittare världen över. Rally Sweden 2020 hade hela 122 miljoner tv-tittare globalt. Det kommer också att få positiva följdeffekter för vårt lokala näringsliv, liksom för föreningslivet. För umeåborna och besökare kommer det att bli en riktig folkfest – med själva rallyt, men också genom olika kringaktiviteter.

Positivt är också att det varit en så bred uppslutning politiskt kring evenemanget. Det är väl endast Vänsterpartiet som yrkade avslag, när frågan var uppe för formell hantering i kommunen.

Fantastiskt bra arrangemang – och från Moderaternas sida anser vi att en permanent etablering av rallyt här i vår region är något mycket positivt. Det finns inom motorbranschen också en stark medvetenhet om att man måste förändras utifrån den klimatomställning som sker. Mer hållbar hybridteknik införs i rallybilarna från 2022 tillsammans med ett större krav på hållbara bränslen.

Arrangemanget berör ju inte bara Umeå kommun, utan även övriga kommuner i vårt län och i synnerhet våra grannkommuner. Goda nyheter för alla hotell i regionen för den delen.

Hjärtligt välkommen till Umeå och Västerbotten!

2 kommentarer

  1. Jan Hägglund

    Detta är mycket stort och positivt för Umeå. Jag vet inte om alla förstår, fullt ut, hur stort detta är. Det handlar dels om själva tävlingen, dels om de aktiviteter som kommer att växa fram mellan tävlingarna. Ifall dessa kommit till Umeå för att stanna. Avgaser kommer att släppas ut i umetrakten. Men alla som inte hävdar att tävlingen ska förbjudas förstår att avgaserna kommer att släppas ut – någonstans i Sverige. Återigen: Detta är ett mycket stort och positivt beslut för Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.