Nu är det bråttom – rädda svensk kärnkraft!

Nu har regeringen endast sju dagar på sig att ge grönt ljus för slutförvaringen av Sveriges kärnavfall. Annars kan kärnkraften tvingas stänga ned redan om tre år. Det är alltså 30% av landets energiförsörjning som står på spel. Hjälp oss att sprida ordet innan tiden rinner ut!

Tycker du också att Sverige behöver mer fossilfri el istället för mindre? Skriv på och hjälp till att sprida budskapet: https://www.maktskifte.nu/karnkraft

3 kommentarer

 1. Brorson

  Jag har naturligtvis skrivit under namninsamlingen. Till er övriga som läser detta vill jag påpeka att man inte behöver stödja övriga delar av Moderaternas politik för att man skriver under. Jag uppmanar därför alla, som tycker som M i just denna fråga att göra som jag just har gjort: Skriv under! Samtidigt uppmanar jag andra partier, och även partilösa privatpersoner, som vill rädda kärnkraften, att starta egna namninsamlingar för samma krav, så att det blir maximal uppslutning.

  Finns det fortfarande socialdemokrater, som minns Olof Palmes försvar för kärnkraften, och tycker att han hade rätt både då och nu? Jag tycker för övrigt att i det parlamentariska läge, som rått efter valet 2018, borde S och M ha bildat regering tillsammans. Minoritetsstyret har nu kommit till vägs ände.

  Personligen vill jag också ha ett totalstopp för fortsatt utbyggnad av vindkraften. All fossilfri elproduktion är inte bra! Jag vidhåller också att regeringen har gjort fel, som medgivit fortsatt kalkbrytning på Gotland. Det finns mängder med bra kalkfyndigheter på det svenska fastlandet, vilka inte ligger i lika känsliga områden. Att lägga sig platt för ett tyskt monopolföretag, som regeringen har gjort, var helt fel. Heidelberg Cement, som äger Cementa, har genom sitt agerande (utpressning mot en svag regering) brutit mot själva syftet med EU, att undanröja nationella monopol och främja konkurrens.

 2. Brorson

  Efter dagens skamliga agerande av Per Bolund måste jag ånyo uppmana er, som inte har skrivit under namninsamlingen för kärnkraften att göra det nu. Den, som tvekar för att M har tagit initiativ till just den här listan, uppmanar jag starta en egen namninsamling under annan eller ingen partibeteckning. Det är bara bra om vi kan visa ett brett stöd över alla partigränser.

  Är ni, som en gång i tiden, fastän det var länge sedan, motionerade till MP-kongresserna att MP borde byta linje i energifrågan och stödja fortsatt drift av de svenska kärnkraftverken, fortfarande MP-medlemmar? Jag hoppas det och jag hoppas att ni visar det i så fall.

  Vi, som är för kärnkraften behöver ju inte alls vara eniga om vad vi ska ha i stället, eller om politiken i övrigt. Jag är för övrigt själ kritisk mot de borgerliga partiernas krav idag för ett snabbt beslut om slutförvar. I stället behövs ett snabbt beslut om utveckling av nya reaktorer, som återanvänder redan använt kärnbränsle, vilket kommer att ge en restprodukt som avger radioaktiv strålning under mindre än 300 år.

  Det är ansvarslöst att slutförvara använt kärnbränsle under hundratusentals år, eller mer, då vi ingenting kan veta om hur de, som lever då, kan handskas med detta avfall. Vad jag kan förstå handlar det mest om olösta säkerhetsproblem med den nya typen av reaktorer. Men det handlar inte om risk för härdsmältor och radioaktiva utsläpp, utom om risken att terrorister kan stjäla och kånka iväg med en hel reaktor.

  Moderaternas och Liberalernas gemensamma utspel om små reaktorer i varje byhåla (eller under motorhuven på varje bil?) måste därför avskrivas som en farlig utopi. Reaktorerna måste vara stora nog för att inte vara stöldkänsliga och leverera tillräckligt mycket energi för att finansieranödvändiga säkerhetsarrangemang.

  Nu hoppas jag att den första entusiasmen hos moderater och liberaler har lagt sig och att dessa partier – tillsammans med alla andra partier som slår vakt om både miljö och natur, reaktorsäkerhet, industrisysselsättning och välfärd – utarbetar konkreta planer för den framtida kärnkraften i främst Sverige.

  Sverige behöver åter bli en ledande kärnkraftnation. Men någon reaktor i varje buske behövs ju inte heller om vi säger bestämt nej till det enorma energislöseri som förordas idag av ledande miljöpartister – tvärtemot vad MP ville när partiet var nybildat.

  Att, som partiet trodde då, att det var möjligt att ersätta kärnkraften med energibesparingar, var visserligen orealistiskt. Men att motverka energislöseri är i sig inget dåligt, då man därigenom även sparar på ändliga naturresurser. MP borde återgå till att bli ett miljöparti.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.