Hedersförtryck måste motverkas och bekämpas

Det är 20 år sedan hedersmordet på Fadime Sahindal. Men hedersförtrycket är fortsatt utbrett i vårt land.

Enligt forskare kan 240 000 unga i Sverige leva under hedersförtryck. Var tredje elev med utländsk bakgrund bedöms leva under hedersrelaterade familjenormer. Det kan inte accepteras. Politiken måste ta ett större ansvar i att bekämpa hedersrelaterat förtryck och våld. Det är en av de viktigaste uppgifterna vi har. För jämställdhet och frihet kan inte uppnås förrän alla pojkar och flickor är fria att älska vem de vill och vara som de vill, utan att riskera livet.

3 kommentarer

 1. Leif

  Engelska skolan då? Näe det är ju Svenskar såklart, spelar ingen roll att man får klä sig hur man vill där.

  • arbetare

   Söker man till en skola som i sitt program har angett vilka klädregler som gäller där så är det bara att följa reglerna eller sticka någon annanstans .

   Detta har självklart inget att göra med hedersförtryck .
   Det är ju inte så att rektorn kastar 15-åriga kvinnliga elever från skolans balkong om de inte vill gifta sig med sin 42-åriga kusin eller piskar dem för att de deltar i skolgymnastiken , eller hur ?

   • brorson

    Man måste skilja mellan hedersförtryck och föräldrars rätt – och skyldighet – att uppfostra sina barn. Sverige har genom EU-medlemskapet förbundit sig att följa Europakonventionen för mänsklig rättigheter, inklusive alla tilläggsprotokoll, där det bl. a. står om ”föräldrarnas rätt att tillförsäkra sina barn sådan utbildning och undervisning som står i överensstämmelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse.” Det är dags att svenska riksdagspartier, som hojtar om kränkningar av mänsklig rättigheter i andra länder, själv börjar respekter de mänsklig rättigheterna.

    Barn är inte svenska statens egendom, som staten eller kommuner har rätt att lura i att de är födda i fel kön och liknande trams, Staten har ingen rätt att stänga friskolor enbart för att där förekommer religiös inslag eller för att skolan kräver att eleverna ska vara anständigt klädda. Staaten haar ingen rätt att förbjuda konfessionella inslag i undervisningen för att ägarna finansierar terrorism med vinster från skolan. I stället borde de ägarna förbjudas att driva skolor.

    Förbud mot vinstutdelning kan också övervägas. Helt eller bara s.k. övervinster? Det finns olika modeller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.