Är det inte dags att utse Lars Lystedt till hedersmedborgare i Umeå?

Kommunfullmäktige idag.

Idag var vi många som hade hoppats få ett svar på om Umeå kommun ska utse Lars Lystedt till ny hedersmedborgare i Umeå eller ej. Frågan är ju högaktuell och har aktualiserats på nytt, även från S-politikern Tomas Wennström.

Jag hade lämnat in nedanstående fråga till kommunfullmäktiges ordförande Marie-Louise Rönnmark (S) som skulle besvaras idag..

Men det visade sig vid uppropet att fullmäktiges ordförande dessvärre inte är med vid dagens sammanträde, så jag får väl helt enkelt lov att lyfta frågan på lämpligt sätt vid nästa sammanträde om en månad.

 

Fråga till kommunfullmäktiges ordförande Marie-Louise Rönnmark (S):

 

Är det inte dags att utse Lars Lystedt till hedersmedborgare i Umeå?

 

Det har under många år pågått en diskussion om att göra jazzlegendaren Lars Lystedt, tillika hedersdoktor vid Umeå universitet, till hedersmedborgare i Umeå. Tidigare hedersmedborgare är författaren Lars Widding (1988), fotbollslegendaren Gunnar Nordahl (1991), EU-kommissionär Anita Gradin (1997) och författaren Stieg Larsson (2012).

Frågan har inte bara diskuterats på insändarsidorna, utan har även vid tillfällen varit uppe i kommunfullmäktige. Moderaterna har i många år gett vårt stöd till försöken att få acceptans hos fullmäktiges presidium för förslaget.

Nu läste jag i VK att även S-politikern Tomas Wennström gett sig in i debatten och förordar att Lystedt utnämns till hedersmedborgare under jubileumsåret 2022 – i samband med firandet av Umeå 400 år.

Det är hög tid att skrida till verket i denna fråga. Lystedt har gjort stora insatser för Umeå, och gjorde tidigt Umeå känd som en internationell musikstad av rang. Dessa insatser, som sträcker sig över en lång period genom t.ex. skapandet av Umeå Jazzfestival, förtjänar nu att hyllas även genom utnämning till hedersmedborgare.

 

Min fråga till kommunfullmäktiges ordförande Marie-Louise Rönnmark är därför:

 

Delar du uppfattningen att det nu är hög tid att utse Lars Lystedt till hedersmedborgare i Umeå?

 

 

Umeå 2022-01-25

 

 

Anders Ågren

Kommunalråd (M)

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.