Välkommen satsning för att snabbt få elflyg på plats i Sverige – bör kunna gynna norra Sverige

Har lite tidigare skickat ut detta pressmeddelande till lokalpressen.

 

Pressmeddelande 2023-01-12

Ågren (M) välkomnar regeringens satsning för att snabbt få elflyg på plats i Sverige

 

Idag kom beskedet att regeringen via Trafikverket satsar 15 miljoner kronor per år för att genom forskning och innovation snabbt få elflyg på plats i Sverige. Trafikverket får också i uppdrag att utreda förutsättningarna för att införa elflyg på linjer med allmän trafikplikt. Detta är något som välkomnas av det moderata kommunalrådet Anders Ågren i Umeå.

– För Umeå är det oerhört viktigt med välfungerande flygförbindelser. Vi i Umeå har sedan tidigare uppmärksammat den betydelse som elflyget kommer att kunna få i framtiden, inte minst för oss i Norden. Umeå kommun deltar i samarbetsprojekt för att möjliggöra elflyg i vår region, och det är av stort intresse, inte minst i öst-västlig riktning, säger Anders Ågren (M) i en kommentar.

Enligt ett pressmeddelande från landsbygds- och infrastrukturdepartementet, så ska Trafikverket även ta initiativ till ökad samverkan mellan de aktörer som arbetar med forskning och innovation på området. Regeringen ger dessutom Trafikverket i uppdrag att analysera om det enligt gällande regler finns förutsättningar för att ställa krav på elflyg i upphandling av flygtrafik för linjer med allmän trafikplikt. Om Trafikverket bedömer att det behövs ska myndigheten lämna förslag på åtgärder som kan bidra till en tidig introduktion av elflyg på linjerna.

– Detta kommer mycket lägligt för vårt arbete här uppe i norra Sverige! Via Kvarkenrådet – där Umeå kommun är medlem – så driver vi projekt gällande etablering av framtidens elflyg, och regeringens ambition att snabba på innovation och stötta samverkan mellan olika aktörer gällande elflyget passar som hand i handske. Umeå och vår region borde kunna dra fördelar av att vi redan jobbar med frågan om att etablera regionala elflygrutter i bl.a. öst-västlig riktning, avslutar Ågren.

En kommentar

  1. tjalle

    https://www.ri.se/sv/berattelser/elflyg-i-sverige-har-befinner-sig-utvecklingen.
    Tror vi ska vänta lite med att säga att de snart är på plats, läs vad RISE Research Institutes of Sweden säger om detta. Räcker inte att de vid optimalt väder och alla förutsättningar är perfekta,det finns en vinter när batterierna bara klarar av halva sträckan ca 20 mil och för att planen ska få flyga behövs en rejäl reserv.Dagens batterier är inte vad man säger täta nog för att kunna laddas mer. Jobbar själv med eldrivna fordon på ett innovationsföretag i V-botten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.