Vännäs kan. Vindeln kan. Självklart kan också Umeå kommun sänka kommunalskatten!

Bokslutet för Umeå kommun år 2022 innebar ett rekordresultat. All time high för Umeå kommun. Nästan 1,2 miljarder kr i plusresultat, inräknat de kommunala bolagen för år 2022. Under de senaste sju åren har nu Umeå kommun redovisat ett positivt resultat.

Kommunen har därutöver en till brädden fylld resultat- och utjämningsreserv, som kan användas vid sämre ekonomiska tider. Vi har gjort sådana överskott i den kommunala ekonomin under senare år, att fullmäktige nu avsatt 860 miljoner kr till denna. Som säkerhet vid sämre ekonomiska tider.

Samtidigt är umeåborna extremt hårt beskattade, jämfört med kommuninvånare i övriga landet. Skatten i Umeå är omkring två kronor högre än jämförbara kommuner och svenska kommuners medelskattesats. Det innebär att en genomsnittlig familj där två vuxna arbetar betalar ca 12 650 kr mer per år i skatt än dem som bor i jämförbara kommuner. Det är inte rimligt.

Av landets 20 största kommuner har Umeå kommun högst kommunalskatt. Självklart finns det utrymme att sänka kommunalskatten i Umeå, oavsett om det för stunden råder lågkonjunktur eller högkonjunktur.

Moderaterna vill successivt sänka Umeås höga kommunalskatt. Att sänka skatten är en frihets- och rättvisefråga.

Det är bra att även VK:s ledarsida lyfter frågan om rimligheten i Umeås höga kommunalskatt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.