Umeå kommun borde ta på sig ansvaret för skötseln av krigsmonumentet i Sävar!

Igår skickade jag in nedanstående fråga inför måndagens KF-sammanträde.

 

Fråga till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S):

 

Skötseln av krigsmonumentet i Sävar

 

Jag läser i VK (16/9) att det gamla krigsmonumentet i Sävar står och förfaller. Det är ett stort monument till minne av de soldater som stupade både i Sävar och i Ratan 19-20 augusti 1809, i ett av de mer blodiga slagen under kriget mot Ryssland. Monumentet efter Slaget i Sävar uppfördes hundra år senare.

Monumentet är numera i behov av upprustning men varken länsstyrelsen eller Umeå kommun vill tydligen ta ansvar för det.

Minnesmonumentet finansierades och uppfördes år 1909 av militära och privata initiativtagare. Enligt tidningsartikeln så stod Sävar kommun för skötseln fram till år 1972, då man blev en del av Umeå kommun. Men problemet är att Umeå kommun numera inte anser att man har något ansvar för monumentet.

Så här kan vi inte ha det! Vi ska självklart vårda vår historia, och det är ju skamligt att vi låter monumentet förfalla. Sävar kommun skötte om detta fram till kommunsammanslagningen, och det är ett rejält underbetyg om Umeå kommun därefter har valt att avsvära sig ansvaret.

Min fråga till Hans Lindberg (S) blir därför:

  1. Delar du min uppfattning att Umeå kommun borde ta på sig ansvaret för skötseln av krigsmonumentet i Sävar?

 

Umeå 2023-10-25

 

Anders Ågren

Kommunalråd (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.