Massiv kärnkraftsutbyggnad behövs!

December inleddes med mer än dubbelt så höga elpriser i hela landet jämfört med förra månaden. En påminnelse om vikten av planerbar el – för klimatet, elförsörjningen och plånboken.

Den moderatledda regeringen har en tydlig plan för ny kärnkraft i Sverige senast 2035:

 • Ett tydligare finansiellt ansvar för staten – ingenstans i världen byggs det ny kärnkraft utan ett tydligt statligt engagemang
 • En kärnkraftssamordnare tillsätts
 • Massiv utbyggnad av ny kärnkraft till 2045 – utbyggnad som skulle kunna motsvara minst tio nya storskaliga reaktorer
 • Ny svensk kärnkraft senast 2035 – minst två storskaliga reaktorer ska finnas på plats senast 2035

Dessutom har regeringen redan vidtagit ett flertal viktiga åtgärder för ny kärnkraft: det energipolitiska målet är ändrat, fler reaktorer på fler platser tillåts, förenkling av tillståndsprocessen är på gång och kreditgarantier för ny kärnkraft är på plats.

2 kommentarer

 1. brorson

  Ambitionsnivån är alldeles för låg. Vi behöver inte en massiv utbyggnad till 2045 med start först 2035 med två nya reaktorer. Vad vi behöver är driftstart för de två första i december 2030 och december 2031och därefter ytterligare två senast under 2035, vilka tillsammans kommer att ge likaminst mycket ström som de tolv ursprungliga när de alla var i drift. Hur många ytterligare som behövs 2045 beror på hur mycket efterfrågan kommer att öka, och det vet vi inte säkert. Det måste bli ett stopp på Hybrit-fantasierna och elektrifieringsvansinnet.

  Långtradarna ska inte köras på el långa sträckor. Långtradarna ska åka tåg, med eller utan medåkande chaufför. Lägg ner Trafikverket och återupprätta Banverket, så att vi får ordning på järnvägarna. Vi behöver inte ökat energislöseri utan energisparande teknik i kombination med måttligt utbyggd kärnkraft – efter rivstarten för de första reaktorerna. Genom en långsammare utbyggnad därefter kan nya reaktortyper introduceras under tiden. De två första ska i varje fall vara av beprövad modell. Några statliga kreditgarantier hade inte behövts, om vi inte haft den rödgröna röran, som visat att S är beredda att göra långsiktiga investeringar värdelösa genom ett penndrag för att behålla regeringsmakten. Varför inte säga detta rent ut i stället för att skylla på att andra länder har det?

  Nej, någon imponerande handlingskraft har inte den svenska regeringen visat, jämfört med Polen, som har utsett både plats och leverantör för de fyra första reaktorerna, nämligen Östersjökusten och inte inlandet. där kolgruvorna och kolkraftverken och elinfrastrukturen redan finns. Målsättningen är tydlig, fastän outsagt, nämligen att fortsätta med kolkraft sedan den globala klimathyserin har klingat av och exportera kärnkraftelen till senfärdiga Sverige. Jo, klimathysterin kommer att klinga av senast 2034, eftersom jordens undergång är bestämd till spannet 2030 – 2033.Så har det varit med alla domedagsprofetior. De troende har tappat tron, när undergången har uteblivit. De har hittat något annat att vara rädda för.

  Regeringen tänker alltså sitta och vänta på att investerare ska lockas av kredigarantierna, välja plats och söka tillstånd och slutligen hamna sist i kön hos reaktortillverkarna. Polen och en massa andra länder kommer att stå före i den kön. Det enda vettiga hade varit att regeringen hade besämt platserna och hur många reaktorer som maximalt får byggas på varje plats och hålllit auktion på tillstånden att bygga och driva reaktorerna. Miljöprövningarna skulle i så fall vara klara före auktionen, så att byggstart kunnat ske inom någon vecka efter auktionen.

  Eftersom effektbristen är störst i Skåne har jag tidigare föreslagit att de första nya reaktorerna byggs på Ravlundaflötet vid den skånska ostkusten, sju mil från Malmö och elva mil från Köpenhamn. Samma avstånd som från Forsmark till Uppsala resp. Stockholm. Tycker inte att man ska utmana den lättskrämda delen av opinionen genom att bygga mitt i en storstadsregion, såsom Barsebäck. Men föreslår i stället, eftersom polackerna kommer att hinna före med el till Skåne att de båda första nya svenska reaktorerna byggs i Studsvik och / eller Oskarshamn.

  Studsvik ligger vid Sörmlandskusten c:a sju mil söder om Stockholm och där har en av landets första reaktorer funnits, före den egentliga utbyggnaden för kommersiell drift. Detta borde förenkla tillståndsprocessen. Intresse från privata investerare (Fortum) finns. Och om någon av storbankerna startar en allemansfond för ny kärnkraft, kommer jag att investera minst hälften av mitt sparkapital i den fonden. Det blir i så fall faktiskt andra gången som jag blir delägare i ett kärnkraftverk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.