Veterandagen idag – ett stort tack till Sveriges veteraner!

Idag är det Veterandagen den 29 maj – en dag att hedra och tacka våra svenska veteraner för deras insatser! Sedan år 2018 dessutom allmän flaggdag i Sverige. Det är viktigt att de svenska veteranernas insatser uppmärksammas och synliggörs för den bredare allmänheten.

Sverige har en lång tradition av att delta i internationella – militära eller civila – humanitära operationer runt om i vår värld. I olika oroshärdar har Sveriges genom åren ca 100 000 veteraner ofta varit skillnaden mellan liv och död, ibland med deras egna liv som insats.

För sina insatser förtjänar alla dessa veteraner, militära som civila, hela nationens största tacksamhet och respekt!

En kommentar

 1. Gerth Öhman

  Forskaren vid 4 EU-Universitet och Veteranen inom UN Peacekeeping Military Forces (Sinai, Congo (med Irländsk trupp), Cypern) där jag tilldelades den unika FN FredsprisMedaljen, Gerth Öhman skriver:
  Anders Ågren et.al. , Veterandagen är viktig och Ni har uppmärksamhet för detta. Bra.
  Jag har mycket att berätta om Västerbotten. När jag var i Storuman hos min mormor kom Kung Gustav Adolf till Storuman från Tärna. Jag var en av barnen som hälsade på honom. På barns sätt. Kungen frågade mig om vad jag ville bli när jag blir stor. Men det visste jag inte.
  Kungen avslutade samtalet med att säga ’Gör bort Din militära grundutbildning först’. Det gjorde jag och jag sökte direkt till FN-tjänst. Hamnade först i Sinai och sedan i Congo och avslutade på Cypern. Vi räddade livet på amerikanska missionärer och jag fick, via USA svenska ambsssad, Tackbrev från USA President Ronald Reagan. Det första NATO-medlemsskapet !
  Stort !
  Jag har mycket att berätta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.