Bort med kommunala klotterplank – nu är det slutflummat!
 Idag är jag mycket nöjd.

 

Efter polisens upprepade rapporter om att det kommunala klotterplanket (den s.k. lagliga graffittiväggen) ute på I20 har visat sig fungera som inkörsport och rekryteringsplats för ökad kriminalitet och droger bland Umeås ungdomar så har vi äntligen lyckats hitta en gemensam hållning från företrädare för kommun, landsting, polis mm – vi vill sluta med kommunala klotterplank eller s.k. lagliga väggar i Umeå.

 

Klotterplanken har debatterats flitigt. De har inte haft någon förebyggande effekt under senare år, utan tvärtom bidragit till ökade problem med klotter och kriminalitet. Självklart ska en kommun inte skapa mötesplatser som syftar till ökad brottslighet.

 

Vid sammanträdet för Umeås brottsförebyggande råd i eftermiddag så enades vi om att nu skicka ut detta på en bred remiss, och höra hur alla externa aktörer – fastighetsägare, Vägverket, Banverket och andra ser på detta.

 

Förhoppningsvis har nu verkligheten kommit ikapp, så att vi på allvar kan börja försöka bekämpa klotter och kriminalitet. Och samtidigt få till ett skifte i synsätt. Sluta idealisera klottrare och den kulturen.

 

Nu är det slutflummat.
Etiketter: ,

49 kommentarer

 1. Jon

  Haha, du skäms inte för att vara nidbilden av en konservativ moderat!

  När vi började skejta på 80-talet svarade kommunen med att förbjuda skateboardåkning. Men nu bygger ni visst en skejtpark?

  Räknar kallt med att även du accepterar graffiti om en sisådär 20-25 år 🙂

 2. Jonas Arvidsson

  Slutflummat…är det så du ser på konst?? Om Mona lisa tavlan som är så omtalad hade varit målad på en olaglig vägg så hade det självklart varit skadegörelse ..men är själva skapelsen ful då bara för att den inte sitter uppe på en tavla i ett museeum? Ibland känns det som ni blundar för allt. De är då inget flummigt med graffiti och utrycka sig i konst…men som sagt har full förståelse för att ni vill minska klotteret,,,Men lägga ner en laglig vägg där konstnärer i alla åldrar vill utrycka sig för allmänheten kommer göra så att klottret ökar markant..Det talar ju för sig själv att det blir nog så…De era studier visar att inte klottret minskat har med att göra att ni sanerar sjukt gammalt klotter så att kostnaderna inte minskar…Olaglig graffiti kommer alltid finnas hur ni än gör, men ni förstör ju bara för er själv och allmänheten om ni lägger ner i20..för de kommer göra så att dom som valt att måla laglig graffiti kanske väljer att måla olagligt istället. Behovet är så stor och intresset är så stort bland månniskor att utrycka sig i konst…De målas på i20 varje dag året runt så de säger ju en hel del….bland annat att i20 funkar som det ska..att människor vill måla där istället för något annat ställe där det inte är lagligt alls…så ni bör ta och tänka lite mer vad ni gör…Jag vet vad jag pratar om….jag väljer i20 föreän att måla olagligt just för att jag tycker de är ett bra ställe att vara på…som så många många många andra tycker med. Se till att i20 sköts på et bättre sätt istället för att bara lägga ner det. Tack för mig/jonas

 3. Janne

  Nu talar jag bara för mig själv, men jag personligen slutade för något år sedan med all olaglig graffiti och övergick till att pryda väggarna på I20 istället.

 4. Anders Ågren

  Hej och tack för era synpunkter.

  Den här debatten har pågått under många år – för och emot ”lagliga” graffitiväggar.

  De rapporter vi får, bl.a. från polisen, är att I20 dessvärre fungerar som ett övningsområde och rekryteringsplats, innan man i skydd av mörkret sticker runt på stan och klottrar olagligt. Inget konstigt i det – samma erfarenheter har man från andra delar av landet.

  På samma sätt så har det olagliga klottret minskat eller upphört helt när kommunen har slutat upplåta plats för lagliga väggar.

 5. Job

  Åh herregud.

  Om man vill måla graffiti så är man en flummare som antagligen vill knarka och utöva skadegörelse?

  Om seriösa graffitimålare inte längre har någonstans att måla lagligt kommer de helt sonika att lägga ner?

  Din slutkommentar skvallrar om att det är själva företeelsen av graffiti du ogillar, inte kriminaliteten som påstås följa med den.

 6. Jonas Arvidsson

  Övningsområde och träningsläger?…Ibland undrar man va ni tänker med. Tror ni seriöst på det dära själva? Vill gärna se dom rapporterna från polisen då om dom nu ens finns. Tror de är bara ett stort påhitt från eran sida för att försöka komma med något. Läs vad folk skiver…och tänk själv lite mer. Som jag läste på en annan kommentar… Kommunen vill ha det rent och fint i samhället och inget skräp..ska vi då ta bort alla soptunnor då för att minsta nedskräpningen?KOmmer ju självklart öka för att det inte finns någon stans att slänga alla sopor… samma med att plocka bort en laglig vägg.. Det kommer bara reta upp folk och saker och ting kommer bli värre. och så vill ingen ha det. i20 borde få vara kvar och sattsa mer pengar på de stället åt dom som vill utrycka sig i konst. sluta flumma själva..Tycker personligen att de är pinsamt hur ni handskas med den här frågan.

 7. Roger

  ”I20 har visat sig fungera som inkörsport och rekryteringsplats för ökad kriminalitet och droger”

  ”Graffiti/Klotter är inkörsport till kriminalitet och droger” är också ett favorit utryck.

  Hej Anders.
  Det finns ingen studie/forskning som kan styrka din åsikt om att klotter leder till kriminalitet eller till drogmisbruk. Har du något som kan styrka din åskit så visa mig den gärna, är jätte intresserad av att ta del av den läsningen.
  ”Grundstenen” för 0 tollerans är (min åsikt) ett propaganda häfte som skickades ut i slutet av -90 och början av 2000 talet. Men om läsaren till det häftet har lite som hellst egen tankeförmåga så fattar man ganska snabbt att allt inte stämmer utan är en skrämseltaktik samma som sluta röka kampanjen (mins du den?).
  Något som kan vara bra att veta är att en av de ”ledande” personerna är dömd för sitt arbete som gäller just kring 0 tollerans, till fänglese och böter.

  Om man inte tycker om skräp i samhället, tar man bort soptunnorna då?
  Med resonmagnet/tankesättet att man skall förbjuda allt som kan leda till kriminalitet och droger. Tänker vi så får vi det tufft. Politik, mer än en som har ”slutat” med politik på grund av missburk och en hel hög på grund av ekonomiska brott. Skall vi föbjuda Politik med?
  För det är väl en av de ”heta” stenarna att just Graffitimåleri/klotter kostar pengar.

  Umeå Graffiti Sommarakademi hade en positiv inverkan på sanerings kostnaden, den minskade drastikst under projeket. Jag tror ännu mera efter det projetket att, Dialog, Sammverkan, Kommunikation är ett vinande tankesätt.
  Jag är helt övertygad om att allt graffitimåleri och klotter aldrig helt kommer att försvinna ur stadsbilden. Men har man som målsättning att få ner saneringskostnaderna så är några bra placerade lagliga väggar en början. Har man då till det en bra dialog och sammarbete.

  Man behöver inte tycka likadant men finns viljan så kan man komma överens och komma fram till en vettig lösning. Som är till nytta för alla berörda.

  Idagarna så har Malmö fått sin 2;a lagliga graffitivägg.

  Rekomenderar att läsa; Klotter, en inventering av förebyggande åtgärder. Av BRÅ.

  Något som verkligen förvånar mig att Politiker som står för våran framtids tro. Fortfarande tänker så snävt och håller en så låg nivå på debatten i frågan om Graffitimåleri och Klotter. Första steget, lär er skillnaden mellan Graffitimåleri och klotter. Ja det är inte samma, finns likheter men de är inte samma.
  Jag är själv lite förvånad att jag orkar ta i en sådan här låg nivå, kanske för att jag verlkigen tycker om Umeå. Ni har alla förutsättningar till att skapa en vinna vinna situation.

 8. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

  På samma sätt så har det olagliga klottret minskat eller upphört helt när kommunen har slutat upplåta plats för lagliga väggar.

  Får jag fråga i vilken kommun som det olagliga klottret har upphört _helt_? 🙂

 9. Peter

  Ja Anders, både du och jag känner ju säkerligen flertalet personer som snabbt gått från att vilja uttrycka sig konstnärligt i offentliga rum till att skjuta heroin.

  Gör vi en jämförelse mellan graffitikonstnärer och ”riktiga” konstnärer (såna som ställer ut på galleri eller gör beställningsjobb), så vet vi nog alla vilka som genom tiderna har varit mest påverkade av diverse substanser, illegala preparat och rusdrycker.

  Tar du bort väggarna tar du inte bort folks vilja att uttrycka sig. Alla kan inte gå på dyra konstskolor och bli bundis med gallerister och kuratorer. Graffitimålare har en sällsynt imponerande teknisk kunskap om sitt medium, något som majoriteten av konstskolestudenterna saknar. Ge dem någonstans att visa vad de kan, det är dom som leder post-modernismen framåt (tillsammans med flertalet andra nytänkande konstnärer), inte Bill Ohlsson.

 10. Roger

  Hej igen.
  Alla förväntar sig att Graffitimålarna/klottrarna/konstnärerna ute i I20e skall göra så att all olaglig graffiti/klotter/konst skall försvinna från stadsmiljön (den ”moderna” graffitin kommer inte från skogen utan från stadsmiljön). Men I20e är en mycket fantastisk plats att måla i, den har stora ytor att utrycka sig på. Närheten till naturen kan ge inspiration. Inte alla som kan säga att de har haft en Älg som kollat på en när man har målat.
  Man förväntar sig att Graffitimålarna/klottrarna/konstnärerna skall sköta om allt det praktiska i I20e.
  Tanken har slagit mig några gånger. Sköter UIK spelarna själva om Gammliavallen? Klipper de gräset, målar linjerna, städar arenan osv? De är ju ändå Vuxna människor.
  Varför jag gör denna liknelse är att man inte kan förvänta sig att ett så här ”infekterat problem” löser sig själv, genom att upplåta en plats ute i skogen där ingen mer än utövarna själva ser verken. Sedan bara låta det vara och avvakta. Det krävs mycket arbete från alla berörda. Åter igen, dialog, samarbete, kommunikation och en jädrans massa vilja.
  Graffitimåleriet fyller många behov idag, ett av människans mest grundläggande, att synas för då finns du.
  Även denna tanke har slagit mig många många många gånger. Har fått känslan av politikerna trivs med att ha graffitimåleri/klotter som ett problem, Umeå politikernas blogginlägg styrker den tanken.
  Se I20e som en plats man faktisk kan greppa om, se det som en av mötesplatserna. Där just dialogen, samarbetet och kommunikationen kan utvecklas och inte invecklas. För att just möjligheten finns att man får måla lagligt, dessutom på en mycket fantastisk plats är viktigt i mina ögon.
  Den enda slutsatsen jag kan dra av alla år är. Att Noll toleransen inte har minskat graffitimåleri/klotter/konst i den offentliga miljön. Noll toleransen har däremot gett en ökad kostnad för samhället och det är väl inte tanken?
  Något som har irriterat mig en del, vet inte om det är så nu i Umeå men då jag var involverad så blandade man ihop, Graffitimåleri/klotter/skadegörelse i samma grupp. Det tycker jag inte är rätt, för laglig graffitimåleri, laglig klotter och laglig konst är inte skadegörelse. Har också mycket svårt att se hur I20e väggarna skall minska fönsterkrossandet/bränder på tex skolor som kostar Umeå borna en del pengar, men likväl så går graffitimåleri/klotter/skadegörelse
  under samma åtgärdsplan och samma kostnads tabell. Det är väl från ett ekonomiskt perspektiv våra politiker ser på detta ”problem”.
  Dialog, samarbete, kommunikation och vilja.

 11. Johan

  Har för mig att Umeå nyss blev utnämnd till kulturhuvudstad år 2014. Ställer mig själv frågan om inte graffiti, precis som all annan konst, är en form av kultur? Låt ungdomarna göra det lagligt istället för att några rötägg som är ute på stan och målar ska förstöra för dessa fina individer som vill uttrycka sig konstnärligt med graffiti som forum.PS: kolla källorna på ditt inlägg lite bättre. DS.

 12. Anders Ågren

  Svar till roger (2009-09-13 15:12)
  Hejsan Roger! Jag kan bara konstatera att vi har olika uppfattningar i frågan. Jag och mitt parti är varma anhängare av noll-tolerans linjen och det har vi också gått till val på. Vi moderater har även tidigare varit motståndare till ”lagliga väggar” så det kan inte var en nyhet för någon – det som är nytt är att även övriga partier nu håller med oss.

 13. Roger

  Hej Anders.

  Är mycket nyfiken, svarade du per atuomatik eller läste du vad jag skrev?

  För jag blir lite lätt förbryllad. Grunden till noll tolerans kommer från ett underlag där siffrorna inte riktigt håller. För man kan inte blanda ihop graffiti/klotter/tags/skadegörelse/bränder/fönsterkross…

  Ni måste lära er skillnaden mellan Graffiti, Tags, Klotter, Fönsterkossning, Bränder m.m. Det underlättar en hel del om man vet skillnaden när man skall arbeta med det.
  För Graffiti, Tags, Klotter är inte samma sak… finns likheter men det är inte samma sak. Det blir inte en bil bara för att det finns en motor… För det kan vara en moped, flyplan, motorcykel, maskin…

  Har du läst? Klotter, en inventering av förebyggande åtgärder. Av BRÅ

  Viste du att en av de ”ledande” rösterna i Noll tolerans arbetet är dömd till böter och ett år och sex månader?

  Jag vet att att ni är varma anhängare till noll-tolerans.
  Som jag skrev innan den enda slutsatsen jag kan dra av alla år är. Att Noll toleransen inte har minskat olaglig graffitimåleri/klotter/konst i den offentliga miljön.
  Noll toleransen har däremot gett en ökad kostnad för samhället och det är väl inte tanken?

  Att under arbetet med Umeå Graffiti Sommarakademi så minska den olagliga Graffitin/klotter/tags i Umeå stad.

  Man behöver inte tycka likadant för att komma fram till en hållbar lösning. Dialog, samarbete, kommunikation och vilja.

 14. roger

  Hej Anders.

  Känns som en ”klassiker” i graffiti debatten. En politiker tycker, får lite frågor…. sedan inget svar. Känns lite lätt 90-tal över det.

  I mina ögon är bland det farligaste när människor slutar att tänka, lyssna, lära sig något, ifråga sätta information om den det verkligen stämmer och inte svälja allt med hull och hår. Våga tänka själv. Man måste inte tycka lika dant, oftast då kan man komma fram till den mest hållbara lösningen och inte bara med sina rygg dunkar kompisar.

  ….undrar fortfarande om du läste och tänkte till över det jag skrev?

  eller har du ett formulär. Svar 1, Svar 2, Svar 3, Svar 4, Svar 5. Humm denna fråga passar bäst till Svar 2….
  För så känns det lite när du svara….

  Som jag skrev innan den enda slutsatsen jag kan dra av alla år är.
  Att Noll toleransen inte har minskat olaglig graffitimåleri/klotter/konst i den offentliga miljön.
  Noll toleransen har däremot gett en ökad kostnad för samhället och det är väl inte tanken?

  Får det är väl pengarna som är det viktiga?

 15. Anders Ågren

  Svar till roger (2009-10-08 15:49)
  Hej igen Roger!

  Jag tror att problemet helt enkelt är att du inte gillar mitt svar. Eftersom vi har helt olika uppfattning.

  Du skriver så här: ”Att Noll toleransen inte har minskat olaglig graffitimåleri/klotter/konst i den offentliga miljön. Noll toleransen har däremot gett en ökad kostnad för samhället och det är väl inte tanken? Får det är väl pengarna som är det viktiga?”

  Min slutsats är att noll-tolerans VISST har minskat olagligt klotter i den offentliga miljön. Goda exempel finns i allt från större städer som Stockholm, Västerås till mindre städer som Boden. Och då blir det också minskade kostnader totalt.

  Och nej, det är inte pengarna som är det viktigaste. Det viktigaste är att människor ska slippa bli utsatt för brott – vilket klottrande på andras egendom är. Och brott ska beivras.

  Ha en trevlig helg!

 16. Robin

  Hejsan Anders, för att bemöta ditt påstående att klottret har minskat på diverse orter sedan nolltolerans införts har jag tittat på lite statistik på BRÅ’s hemsida. År 2006 anmäldes totalt 20.417 fall av klotter i Stockholms län, samma siffra två år senare var 42.432. Motsvarande siffror för Västerås kommun är 855 resp. 1361. I Boden, som förövrigt har ett försvinnande litet problem med klotter, är siffrorna 40 resp. 64. Kontentan är alltså att antalet anmälningar har ökat i samtliga fall och i Stockholms fall rätt så rejält. Man bör dock ta i beaktning att antalet anmälda brott inte avspeglar det faktiska antalet utförda brott. I vilket fall som helst har jag svårt att se hur du menar att en fördubbling av antalet anmälda klotterbrott i Stockholm som en seger för nolltoleransen, det är inga siffror som man kan vifta bort på något enkelt sätt. Om du har statistik som visar att antalet faktiskt klotterbrott har minskat i någon av de städer som du tar upp som positiva exempel så är du välkommen att presentera denna, observera att hörsägen och rykten inte går under benämningen fakta. Inte ens i politiska sammanhang.

  Jag får intrycket att du inte alls har försökt sätta dig in i graffitiproblematiken med allt vad nolltolerans och statistik innebär utan helt enkelt valt att utgå ifrån att begreppet nolltolerans passar din egen agenda (Slutflummat, hårda tag mot buset osv) och sen kört på det utan att göra några efterforskningar på egen hand eller applicera källkritik på information som du ges från andra. Det är ditt ansvar att ta reda på om det häver ur dig faktiskt stämmer.

  MVH Robin

 17. Roger

  Hej igen Anders.

  Jag har också titta på BRÅs statesitk.
  Anmälda brott de senaste 10år, rad 400, 401, 404.

  Var kan jag få tag på din statestik?
  Är faktistk mycket intresserad av frågan.

  Hade faktist förväntat mig att du skulle svara på Robins text.

  Som jag skrev innan den enda slutsatsen jag kan dra av alla år är.
  Att Noll toleransen inte har minskat olaglig graffitimåleri/klotter/konst i den offentliga miljön.
  Noll toleransen har däremot gett en ökad kostnad för samhället.

 18. artcrimes

  Blir nog mer klotter om man tar bort lagliga väggar…folk blir sura o klottrar ner stan om dom inte har något ställe att uttrycka sin konst…MER LAGLIGA VÄGGAR ÅT FOLKET..mitt råd!!!

 19. artcrimes

  politiker är fega..dom ger bort supermycket cash till ryssland som är rika som fan o kysser röv men kan inte spendera lite pengar på lagliga väggar så ungdomar har något kul att göra isället för att knarka o förstöra sina liv.

 20. Roger

  Hej Anders.
  ….med förväntan kollar jag din blogg någon gång i vecken… hoppas på att du skall ha svarat Robin.

  Tipsat mig var jag kan få tag på din information. Som visar varför du tycker som du gör. För din åsikt stämmer inte överrens med BRÅs statestik.

  Som du säkert har förstått så är jag mycket intresserad av just detta ämne.

  Mvh/Roger

 21. Roger

  Hej Anders.
  ….med förväntan kollar jag din blogg igen och igen och igen och igen… hoppas på att du skall ha svarat Robin, mig och alla andra som undrar.

  14 Oktober 2009 kom frågan var får du din ”fakta” ifrån????
  Idag är det 23 januari 2010.

  Du har inte svarat. Det tycket jag är mycket dålig stil.
  Skall jag tolka att du snackar skit?
  Att du inte har fakta bakom det du säger… utan bara tycker.

  Mvh/
  Roger

 22. Anders Ågren

  Svar till Roger (2010-01-23 11:57)
  Hej Roger! Om du är samma Roger som kommenterat ett antal gånger tidigare i den här debatt-tråden så har jag svarat dig två gånger vad jag kan se.

  Jag har fått mina uppgifter av politikerkollegor som styr i Västerås, Stockholm, Boden. Att antalet anmälda klotterbrott ökar kan ju bero exempelvis på att kommunen och andra aktörer har blivit mer noggranna och hårda när det gäller att anmäla klotterbrott – en konsekvens av noll-tolerans. När det gäller uppgifterna om de negativa konsekvenserna i Umeå med graffittiväggen i I20-skogen så är det företrädare för polisen i Umeå som uppgett detta.

 23. Roger

  Hej Anders.
  Ja jag är samma Roger som har skrivit innan.
  Ditt resonemang att Kommun och andra aktörer (tex fastighetsägare/fatighetsbolag) har blivit ”duktigare” på att anmäla ”klotter/graffiti” gör att egentigen har 0-tolleransen gett bra resultat. Ialla fall de senaste 10åren har kommun och de andra aktörerna var noga med att anmäla och polisanmäla, så det resonemanget håller inte.

  Hur får jag tag på uppgifterna från företrädande för Polisen i Umeå, finns de publicerade någon stanns?

  Fortfarande har jag inte fått se några fakta, bara vad någon har sagt till dig.

  MVH/
  Roger

 24. Roger

  0-tolleransen.
  Gäller inte den Politik också???
  Är det nu man skall förbjuda Moderaterna?
  Såg på TV att Moderater fuskar.

  Väntar fortfarande på någon fakta baserad komentar.
  Inte bara något som du har hört, jag är faktiskt jätte
  trött på att Politiker kan tycka hur som helst utan att ha någon fakta bakom. Sedan utrycka sig fritt i media tex på sin blogg.

  Därför vill jag se fakta och inte bara vad någon har sagt eller berättat till dig.

  Speciellt rörande denna fråga, för man drar alla över en kamm.

  För det finns dom som har sagt och berättat saker till mig om politik…..

 25. Anders Ågren

  Svar till Roger (2010-02-19 11:46)
  Ja, VK skrev ju ganska noggrant om polisens remissyttrande. Där fanns uppgifterna om bl.a. narkotikamissbruk bland de aktiva klottrarna i Umeå. Sedan kan du hitta remissyttrandet i kommunens diarium också.

 26. Roger Del 1 av 5

  Del1. Hej Anders.
  Uppenbarligen läser du inte hela artikeln. Om du menar; http://www.vk.se/Article.jsp?article=326560
  Den känslan har jag fått innan.
  Framför allt så läser du inte allt och tänker till, utan väljer att läsa det du vill skall stå.

  Står ju för tusan att om väggen skall finnas kvar måste det finnas någon form av ”uppbackning” och inte släppas vind för våg och tro att väggen skall lösa Umeås klotter/graffiti/konst i offentliga rummet.
  Står även att det inte är en lätt uppgift att lösa.
  Inte för att vara sådan, men det är ju just det jag har skrivit innan här i din blogg.

 27. Roger Del 2 av 5

  Del2
  Står att hälften av dömda klottrare använder narkotika, men de berättar inte vilken typ av narkotika.
  Det är ju bara att konstatera att det är inte bra att någon använder narkotika. Första frågan i mitt huvud som poppar upp, hur kan vi hjälpa dom????

  Vad som klassas som narkotika är extremt geografiskt och kulturellt betingat. Jag kan hålla med om att missbruk av droger är inte bra i vilken form det nu är: opioder, psykedeliska, centralstimulerande, hallucinogena, lösningsmedel, smärtstillande medel, alkohol, nikotin, socker, fett osv.

 28. Roger Del 3 av 5

  Del3.
  Nästa stycke; Polisen menar att det största problemet med kommunens lagliga klottervägg är att ungdomar ”skolas in” i en kriminell mentalitet. Men lösningen är inte att ta bort väggen.
  62 stycken ord av artikeln och du har redan missat hälften.

  Polisen betonar att alla som målar på I20-väggen är inte kriminella. Ska man ha en kommunala vägg så måste man se till att den inte fungerar som en brottsgenerator, att ungdomarna som kommer dit inte får en socialisering runt en kriminell livstill.
  Det hoppas jag gäller alla former av fritidsaktiviteter och inte bara väggen ute i I20.

 29. Roger Del 4 av 5

  Del4.
  Som vanligt inga riktiga svar. Spaltar upp mina frågor.

  1. Vad baserar dina parti kollegor sin uttalande på? (sådant kan vara bra att veta innan man utrycker sig fritt i media)
  2. Gäller 0-tollerans även politik?

  Du svarade ja åt något. Om du svarade ja på att Moderaterna skulle förbjudas så måste jag säga emot dig. Om du svarade ja att 0-tollerans gäller politik så har ni mycket att ta itu med.
  Jag tror inte på att man skall förbjuda allt. Tror på kunskap, då gör man som individ ”lättare” rätt beslut och så skulle man tex välja bort moderaterna men inte förbjuda dom.

 30. Roger Del 5 av 5

  Del5
  Har en liten tanke till dig. Har du varit ute på Umeås gator en tidig vår/sommar Söndag morgon tex vid apberget?
  Oftast ser det riktigt för djävligt ut, skräp över allt slängt hit och dit. Och nu pratar vi vad vuxna har gjort.
  Detta gissar jag hej villt och tror och har ingen som helst belägg för detta men jag skall försöka kolla upp det. Men den kostnaden för att städa på stan har nog inte minskat på en 10års period. Har jag fel???
  Mvh/Roger

 31. Roger

  Hej Anders.
  Jag väntar fortfarande på svar.
  Du har svarat innan men inte svarat på mina frågor….
  Nu har jag dessutom delat in allt i 5 delar.
  För jag vill verkligen veta var och hur du får fram din fakta.
  Att vi inte tycker exakt lika dant må hända men det är inte det viktiga i denna fråga.
  Utan jag är ruskigt trött på politiker som höftar fram åsikter….
  Artiklen du hänvisade till motsäger det du hänvisar till, jag får inte ihop ditt resonemang.
  MVH/
  Roger

 32. Roger

  Hej Anders.
  Jag letar mig hit någon gånger i veckan ihopp om att du skulle ha svarat på mina frågor.
  Mvh/Roger

 33. Roger

  Hej Anders.
  Jag väntar fortfarande nyfiket på ett Riktigt svar…
  Känns som att ett svar borde komma snart…
  MVH/
  Roger

 34. Richard Holmberg

  Anders Ågren, du slänger dig med kommentarer du säger är uppbyggda av fakta. Så är inte fallet. De enda undersökningarna som har gjorts gällande huruvida lagliga väggar bidrar eller minskar till det olagliga klottrandet har gjorts av BRÅ. Samtliga dessa undersökningar visar att lagliga väggar inte ökar klottret. Samma undersökningar visar också att olagligt/lagligt målande inte leder in i övrig brottslighet.

  Det är skrämmande hur politiker hafsar fram fakta som inte stämmer, ur tomma intet och bara går på polisens ”åsikter”, vilket det är i det här fallet och inte fakta.

  Till och med Finland har nu slopat sin nolltolerans och skapat en 1 km lång laglig graffitivägg i Helsingfors. Jag som röstande samhällsmedborgare tappar allt förtroende för politiker som bara går den övriga auktoritetens ärenden och beslutar om sådant de inte har de minsta aning om.

  De som målar olagligt bryr ju sig inte om att det finns någon laglig vägg eller. De målar olagligt i alla fall. Det ända som kommer hända nu är att de konstintresserade ungdomarna som tidigare har målat på 1-20 nu kommer att måla på brofundament, cykeltunnlar och liknande.

  Snacka om att du åker rakt in i en återvändsgränd Anders Ågren…..

 35. Roger

  Hej Anders.
  Samma Roger här igen.
  Väntar fortfarande på svar, har delat upp mina frågor i 5 delar här längre ner. Skulle vara kanon om du svarade i samma del som frågorna är ställda. Jag vill förstå fastän vi tänker olika.
  MVH/Roger

 36. Tor Eriksson

  Kan ”vanliga” konstärer (målare) nu alltså räkna med att kommunen betalar även deras dukar och stafflier? Konst som konst eller?

 37. Blivande journalist: Robin

  Hej Anders!

  Jag har läst nästan samtliga kommentarer nu men jag tänker inte ge mig in i graffitidebatten. Det jag tänkt skriva om är ditt ansvar som politiker. Det är inte upplyftande att se att du har skrivit ett inlägg och sedan svarat på så få kommentarer. Så få att kommentarförfattaren ”Roger” upprepande gånger vädjat om svar utan att få något. Det är fullt synligt för alla att se hur många gånger du har svarat, det är skrämmande få gånger. Jag blir uppriktigt upprörd över din nonchalans som du uppvisar när Roger uppenbarligen tar sig tid att med efterforskningar lägga upp sina argument. Endast för att få dem ignorerade. Det skall för övrigt nämnas att Roger inte är den enda som inte fått något svar.

  Det känns som att dialogen mellan politiker och vanlig medborgare har försvunnit under din artikel, rubricerad ”Bort med kommunala klotterplank – nu är det slutflummat”. Jag är medveten om att du säkert är upptagen med annat, men det är nog Roger och de andra med. Och har man engagerade medborgare som är villiga att ha civiliserade diskussioner över nätet, angående viktiga ting som händer i vårt land, borde inte det vara något att ta tag i, gripa i, med glädje och engagemang? Du skrev trots allt inlägget för att ha möjligheten att få respons. Varför annars ha en kommentarsfunktion?

  Varför skriva ett inlägg om du inte är beredd på att de som läser blir engagerade och vill dela med sig av sina synpunkter? Dessa människor förväntar sig ett svar av dig. Det ligger på dig och på ditt samvete, precis som det ligger på ditt politiska uppdrag att vara tillgänglig. Just nu kan man säga att du tar den lätta vägen ut. Det är löjligt många gånger Roger vädjat om svar men inte fått något. I början tänkte jag att det räcker nu. Men sen insåg jag att det inte var Roger, utan du, Anders, som måste sluta upp med ditt beteende.

  Hur kan du med gott samvete vara politiker om du inte kan bemöta dem du skriver för? För du skriver väl för medborgarna?

  Ett svar uppskattas!

  /Robin

 38. Anders Ågren

  Svar till Blivande journalist: Robin (2012-09-21 11:42)
  Hej!
  Jag har svarat flera gånger, men personen i fråga är som du kan se inte nöjd med svaret. Då är det inte så meningsfullt att fortsätta – jag har då inte tid med det. Jag har heller aldrig sagt att jag skall svara på alla kommentarer. Jag svarar då jag har tid, och då jag finner det meningsfullt.

 39. Roger

  Hej Anders.
  Ja samma Roger igen.

  Att vi inte tycker exakt samma må hända.
  Men det är lite av tjusningen att alla inte tycket samma, även fantastikt med demokrati och yttrandefrihet.
  Man kan komma överrens genom att lyssna och försöka förstå varandra. Alla är vi olika lika.

  Men varför jag envisas om att komentera är att jag är trött på Monologen som förs just i Graffiti, Klotter och Offentligt konst debatten, som förts sedan minst 20år tillbaka.

  Envisas för jag vill förstå var du får din ”fakta” ifrån.
  Då jag gång på gång söker upp källan till dina svar och dom stämmer inte. Att du har fått uppgiftera från politker kollegor har du svarat. Men deras uppgifter verkar då inte heller stämma, verkara mera vara åskiter än fakta.

  Har läst statesik ang klotter, har läst uppgifter från BRÅ och de stämmer inte överrens med vad du och dina politiker kolleger säger. Det är siffror inte åsiketer.

  Artikeln du hänvisade till har jag också läst och delade upp den i 5 delar bara för att förstå.

  Rekomenderar att du läser; Klotter, en inventering av förebyggande åtgärder. Av BRÅ.

  och denna
  http://www.bra.se/bra/brott–statistik/klotter-och-skadegorelse.html

  Robin längre ner i bloggen har till och med bemödat sig att leta fram statestiken och de stämmer inte häller över vad du säger, vi snackar siffror inte åsikter igen.

  Det finns ingen studie/forskning som kan styrka din åsikt om att klotter leder till kriminalitet eller till drogmisbruk.

  MVH
  /Roger

 40. Roger

  ”Tor Eriksson säger:
  Kan ”vanliga” konstärer (målare) nu alltså räkna med att kommunen betalar även deras dukar och stafflier? Konst som konst eller?”

  Hej Tor Eriksson.
  Du kan måla ute i I20, men du får ta med dig din egen färg precis som alla andra som målar där.

  Sedan undrar jag vad ”vanliga” konstnärer är?
  Är jag ovanlg ”konstnär” bara för att jag målar på betong, duk, papper, pannå, frigolit, plexiglas, glas, trä, plast, plåt m.m och vildar till med måtten 60x120cm?

  Eller handlar det om vilken utbildning man har?

 41. Pingback: MITT FÖRSVARSBREV TILL A-KASSAN

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.