251 kommuner har lägre skatt än Umeå

I dagens VF skriver vi gruppledare för Allianspartierna om behovet av sänkt skatt i Umeå, som en replik till ledarsidan.

 

251 kommuner har lägre skatt än Umeå

 Lars Bodén hävdar på ledarplats (VF 5/6) att Alliansens förslag om sänkt skatt den kommande mandatperioden är ”naivt”. Naivt? Vi rekommenderar Bodén en studieresa till någon av landets 251 kommuner där man faktiskt har lägre skatt än i Umeå. Självklart går det att ha lägre skatt, med bibehållen kvalitet i välfärden.
 
Varje år betalar den genomsnittliga familjen i Umeå ungefär 10 000 kr mer i skatt än vad andra familjer gör i jämförbara städer. Det motsvarar två kronor i skatt till umebornas nackdel.
 
Den frågan vi ställer oss i Allians för Umeå är om den högre skattenivån resulterar i mer kvalité i skolan, barnomsorgen, äldreomsorgen, bättre snöröjning och andra kommunala ansvarsområden?
 
De undersökningar som finns visar inte generellt att kvaliteten i Umeå är bättre än jämförbara städer. Lösningen är alltså inte höga skatter utan att använda varje skattekrona på rätt sätt.
 
Umeå kommun gör år efter år ekonomiska överskott. Trots att vi på sistone gått igenom den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet, har Umeå kommun kunnat spara pengar i ladorna. Som det ser ut idag skulle det vara möjligt att sänka skatten i Umeå och på sikt med en hel skattekrona utan att det skulle få effekter i vår välfärd.
 
Med Alliansens budgetförslag på lokalplanet skulle en familj i Umeå få behålla 5 000 kr mer i plånboken varje år. Därtill ökar Umeå sin konkurrenskraft gentemot andra städer och vi skapar bättre förutsättningar för att företag vill välja att etablera sig i Umeå istället för på andra ställen.
 
Vi vill inte att umeborna ska straffbeskattas för valet av Umeå som bostadsort. En straffskatt som slår extra hårt mot de med lägst inkomster. Umeborna förtjänar bättre än så.
 
Anders Ågren
Kommunalråd (m)
 
Sven-Olov Edvinsson
Gruppledare (c)
 
Britt-Marie Lövgren
Gruppledare (fp)
 
Anders Sellström
Gruppledare (kd)
Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.