Låt Umeå växa på höjden!




Umeå är en stad i stark tillväxt och stark förändring. Detta märks inte minst på de olika planer som finns för byggnationer och investeringar i centrum.

Igår behandlade vi yttranden om dels nytt höghushotell på Åhlénstomten, dels omvandling av hela kvarteret Forsete (Kungspassagen mm) och gemensamt för dessa projekt är ambitionen att utveckla staden och låta kvarteren växa på höjden.

Moderaterna är positiva till den förändring som Umeå nu står inför. En viktig del i nytt förslag till Fördjupad Översiktsplan för de centrala stadsdelarna är att förtäta centrum, bygga mer bostäder centralt och låta hus och kvarter växa på höjden. Ju fler människor som bor centralt, desto bättre för miljön.

Tyvärr finns det starka motkrafter som ryggradsmässigt säger nej till alla försök att utveckla och förändra stadskärnan. Jag tror att den sortens konservatism är negativ för Umeås möjligheter till fortsatt tillväxt och utveckling.

Umeå är en stad i förändring. Detta skall vi bejaka!




Etiketter: , , , , , , ,

10 kommentarer

  1. Göran Öberg

    Det är inte precis bättre att ryggradsmässigt säga ja till alla höghusprojekt som förs fram. Det är t ex inte särskilt lyckat att bygga ett höghushotell på kvarteret Thor som kommer att ligga ”kloss i kloss” med Rådhuset och de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna på kvarteren Ägir och Höder (som tillhör en kulturmiljö av riksintresse enligt Länsstyrelsens reviderade riksintressebeskrivning). Jag tror att många Umeåbor känner sig ganska främmande för drömmarna om att göra om Umeås centrum till ett ”mini-Frankfurt”; där de äldre byggnaderna hamnar helt i skuggan av nya höghus.

  2. Anders Ågren

    Svar till Göran Öberg (2010-08-12 15:34)
    Hejsan Göran! Jag tror att de flesta umebor är positiva till att det byggs i centrala Umeå, och gärna också att det byggs på höjden.

    Nej, vi ska inte ”ryggradsmässigt” säga ja till allt bara för att det är högt, men i det exempel du nämner – kvarteret Thor – så har man i förslaget minskat ner på antalet våningar, delat upp det och gjort ändringar i utformning och gestaltning så att det bättre ska smälta in med omgivningen än ursprungsförslaget. Tyvärr räcker inte detta för vissa, som fortsätter att vara negativa och säga nej.

  3. Göran Öberg

    Anders! Det jag undrar är vart hänsynen till de kulturhistoriska värdena tar vägen i all denna iver att bygga nya höghus? Centrala Umeå har kulturvärden av riksintresse (enligt Riksantikvarieämbetets beslut 1987); måste man inte vara väldigt försiktig med nybyggnadsprojekt som kan påverka dessa riksintressen? Man bör kanske inte (som du skrev en gång) köpa hela paketet om det eviga framåtskridandets filosofi; att det nya (i det här fallet nya byggnader) är bättre än det gamla?

  4. Inge-Bert Täljedal

    Hej Anders,
    det är inte riktigt klart för mig vad du mera exakt tycker om utformningen av det aktuella kvarteret. Hur ser du och moderaterna på Länsstyrelsens yttrande, som avgivits med anledning av Länsstyrelsens uppdrag att bevaka riksintresset?

  5. Anders Ågren

    Svar till Inge-Bert Täljedal (2010-08-13 14:28)
    Hej Inge-Bert! Moderaterna har samma uppfattning som övriga partier i Näringslivs- och planeringsutskottet, nämligen att vi är positiva till utformningen av det nya kvarteret. Man har i förslaget minskat på höjden, ändrat gestaltningen. Detta räcker dock inte för länsstyrelsen tydligen. Vi delar inte länsstyrelsens uppfattning om dess konsekvenser för det kulturhistoriska riksintresset i de omgivande miljöerna.

  6. Anders Ågren

    Svar till Göran Öberg (2010-08-12 23:07)
    Hej Göran! Nej,nya byggnader är inte alltid bättre än de gamla. Men det kan inte tas till intäkt för att stoppa byggprojekt efter byggprojekt i centrala Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.