Holmlund (S) borde rannsaka sin egen politik

Replik till Lennart Holmlund om antalet barn som lever under fattiga förhållanden, införd i dagens VF. Han gnäller på regeringen men bortser från det faktum att han och de styrande socialdemokraterna själva har beslutat att ta ut mer i skatt i Umeå än övriga kommuner i landet. Då blir det mindre pengar i plånboken för umeborna.

 

Tung skattebörda på låginkomsttagarna i Umeå

Lennart Holmlund (S) uppmärksammar i en debattartikel i VF (7/2) situationen med barnfattigdom. Tyvärr är det alltför många barn i Sverige som växer upp under fattiga förhållanden, oavsett om det mäts i relation till andra eller i absoluta tal. Men sin vana trogen så beskyller Holmlund regeringen för detta.

Rädda Barnen redovisade nyligen sin undersökning om barn som lever under fattigdomsgränsen. Tyvärr har antalet av dessa barn ökat (statistiken baseras på siffror från 2008). Men hur kan vi politiskt förbättra situationen för de föräldrar som har det dåligt ekonomiskt ställt?
 
Alliansen har som fokus att öka antalet människor i arbete, minska utanförskapet och minska på skatterna för låg- och medelinkomsttagare. Detta har stor betydelse för den som lever på marginalen, och för dem som idag står utanför arbetsmarknaden. Till att börja med måste politiken på nationell och lokal nivå syfta till att få människor i arbete. Fattigdom bland barn beror på utanförskap. Det enskilt viktigaste är att människor ska gå från utanförskap till arbete. Så minskar vi bäst barnfattigdomen. Detta måste vara huvudfokus, och här har tyvärr inte de rödgröna bidragit med något positivt.

Men vad gör Holmlund själv? I Umeå har socialdemokraterna lagt en så tung skattebörda på hushållen, att det i sig minskar de ekonomiska marginalerna för umeborna. Genom att jobbskatteavdraget finns och genom att sänka kommunalskatten i Umeå så blir det ekonomiska utrymmet i plånboken betydligt större. Genom att sänka Umeås höga kommunalskatt och fortsätta med ytterligare steg i jobbskatteavdraget på nationell nivå kan även familjer med låg inkomst få möjlighet att unna sig det som andra familjer har råd med.

Problemet är ju att socialdemokraterna är ett hinder för detta. När Holmlund försvarar Umeås höga kommunalskatt binder han ris åt sin egen rygg i debatten om barnfattigdomen. När (S) tvingar umeborna att betala en så stor del av sin inkomst i skatt så är ju detta ett av skälen till att många umebor lever under pressade ekonomiska villkor.
 
Anders Ågren
Kommunalråd (M)
Umeå

Etiketter: , , , , ,

8 kommentarer

 1. Maria Skiddi

  de undersökningar jag sett visar att det är ensamstående mammor som jobbar deltid samt invandrarfamiljer utan arbete, som är de GRUPPER det handlar om, DÄR ska insatserna in.

  mer arbete- javisst, men att lagstadga fram heltid? nope.

  sen kan man ju fundera över om alla de sk ensamstående mödrarna kanske skulle ”stimuleras” att vara en av TVÅ föräldrar efter separation/skilsmässa- på det viset skulle barn vinna två föräldrar och mammaorna KUNNA jobba heltid, få bättre ekonomi OCH ”Avlastning”

  Det värsta jag vet är när nån ensamstående satt i TV å rökte under fläkten å samtidigt hade ”stackars”stämpel i pannan å sade sig inte kunna köpa färsk frukt till sina barn..wtf,

  Din poäng om LH´s insatser att TA från alla faktist STÄLLER till för många. ÄVEN om intentionerna är de bästa..men så är det med en som drömmer om en korsning av korrektionsanstalt och kolchose för sina undersåtar som den ultimata lösningen på allt.

  Den stora ekonomiska kris som varit har LH inte med i nån form av analys. LH har oklädsamt försökt ta patent på ”tycka synd om barnen” argument utan använder sig just av den teknik som gör alla som har andra lösningar på politisk nivå- till den/dem som INTE brys sig om barna- det viktiga för honom är att socialdemokraterna får MAKTEN i Sverige, han är på inga vis barnens särskilda beskyddare..

  Enhetliga korvvagnar är bara början.

 2. lf

  Ytterligare en obegriplig kommentar från Maria Skiddi. Vad menar du med de s.k ensamstående mödrarna?Menar du att de inte är ensamstående? Hur menar du att de skulle stimuleras att vara två föräldrar? De har ju separerat. men de är ju föräldrar ändå.Hur skulle den stimulansen skulle gå till? Men du kanske har en äktenskapsförmedling.
  Här har alla ensamstående mödrar något att tänka på.

 3. lf

  Ja, jag kan ju konstatera att du inte kommenterar Maria Skiddis kommentar.Det kan man förstå.Men att du undviker min kommentar är svårt att förstå.Men du i motsats till Edvard Riedel anser väl att det är bäst att bara ta in de positiva kommentarerna.

 4. Maria Skiddi

  lf, nu har du flämnat hos Riedl å sen här, över vad? ATT jag kommenterar öht?

  Du är en anonym flämnputte/PUTA..

  Att vara ensamstående mor och/eller far brukar vanligen inte innebära att den andre dött. Simple as that. Om man nu ska tänka sig att ”stimulera” olika beteenden via åtgärder tänkte jag mig ett scenario där man även efter en separation fortfarande är förälder i praktiken, inte uppdelade i en betal å en vårdförälder.

  Hebreiska eller rotvälska för dig kanske.

  ”Maria Skiddi gör si å Maria Skiddi säger det, hur kan du ..bla..bla..bla..du lyssnar aldrig på mig å inte Riedl heller ”

  What r u?? 7 y´rs young?

 5. lf

  Jag kan bara uppriktigt säga att om moderaterna ställer upp på Maria Skiddis bloggkommentarer då har vi fått ett nytt tänkande hos moderaterna.Jag är glad Ågren att du tar in mina kommentarer.Men vad säger du om Maria Skiddi? Ställer du upp på hennes syn på ensamstående mödrar m.m?
  Maria Skiddi anser att varken jag eller Ridel lyssnar.Då frågar jag,finns det någon anledning att lyssna på Maria Skiddi? Jag ser fram emot kommentarer från dig men kanske även från Ridel.

 6. Maria Skiddi

  ”lf”

  Jag heter Maria Skiddi, bor i Skellefteå. Jag är inte anonym.

  OM/NÄR du öht ska uttala dig om vad jag tycker ska du kanske läsa in det i det sammanhang det handlar om;

  i detta fallet handlade det om vad undersökningar om fattiga barn visar.

  DEN undersökningen har inte jag skrivit.

  DEN visar att det är ensamstående mödrar, samt arbetslösa invandrarfamiljer som är de fattiga´re.

  I DET sammanhanget är jag FÖR att TVÅ föräldrar efter ev separation ska ha möjlighet, dvs stödjas i att vara delaktiga i sina barns liv.

  Dvs UTANFÖR normen ;”en betalförälder, en vårdförälder”

  De ensamstående med barn som fortfarande INTE är änkor och/eller har suputer/misshandlare/gangsters till fäder för sina barn- ska ”stimuleras” i att samarbeta med sina barns fäder.

  DET är jag FÖR. Dvs Maria Skiddi i Skellefteå. Jag är vare sig ingift med Riedl och/eller Reinfeldt/Åberg eller annan politiker. Jag är inte aktiv i ngt parti.

  Att du nu DESSUTOM inte ser att jag citerar DIG i ditt klagande då du plutar med underläppen så man kan steka korv på den och numera även kallar mig moderat politiker är inte märkligt alls då du har svårigheter att läsa innantill.

  Jag skriver det igen;

  ’DU; lf förmedlar budskapet ;

  ”Maria Skiddi, säger si och Maria Skiddi säger så, varför svarar vare sig du eller Riedl på mina kommentarer, men Maria Skiddis tar ni in, ni borde gå ihop å ta bort det Maria Skiddi skriver”

  SLUT DITT BUDSKAP lf.

  DÅ svarade JAG
  (å nu översätter jag från engelska till svenska)

  ;Hur gammal är du? 7?

  Om så är fallet kan jag förstå att du inte så lätt läser längre texter och förstår innehållet.

 7. lf

  Det fantastiskt att Ågren tar in Maria Skiddis senaste kommentar.Men det är ändå märkligare att du inte tar in min kommentar.Vad anser du om hennes kommentarer.Riedel har då den ryggraden att han anser hennes kommentarer är helt okay.Antingen tar du in mina kommentarer eller så risker du att inte bli trovärdig på bloggen.Jag kommer att återkomma om detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.