Visst gör det skillnad

För några veckor sedan, i samband med Almedalsveckan, såg jag ett nyhetsinslag där ingången på nyhetsreportaget var att det inte fanns något stöd för jobbskatteavdraget. I inslaget intervjuades en person som inte påstod sig ha sett något av skattesänkningar, trots att personen hade ett arbete.

Men verkligheten är en annan.

Med det 4:e steget i jobbskatteavdraget som infördes år 2010 och som gäller 2011 har i stort sett alla som arbetar heltid fått skatteminskningar på över 1 000 kronor i månaden. Avdraget är utformat så att det, procentuellt sett, ger mer till dem som tjänar minst. Ett vårdbiträde som tjänar 21 900 kronor i månaden och har genomsnittlig kommunalskatt får en skatteminskning med 1 520 kronor i månaden.

Så visst gör regeringens politik skillnad i plånboken.

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Krister Klermalm

    Förlornarna är de som nyttjar välfärdsystemen, där ni inte vill stävja för ett hållbart välfärd av att göra det rättssäkrare.
    Trots det välutbyggda sociala skyddsnät jämfört internationellt sätt så finns det otryggheter som ställer medborgarna på pottkanten på olika sätt.
    Här handlar det itne om enskilda fall utan alla håll och otydligheter med systemen samtidigt går inte ihop med varandra.
    Jobbskatteavdraget kunde istället stärka var person att kunna leva ett mer dräglig tillvaro för den faktiska sjuke till den som vill arbeta oavsett om det är ungdom, 55+are, invandrare, funktionsndesatta personer mfl.
    Vad är arbetslinje utan välfärdslinje är lika med att inte ha balansrapporten i redovisningen.

  2. Krister Klermalm

    Eran arbetslinje balanserar inte med en sund och trygg välfärdssystem. Det är som att inte ha balansräkningen eller ha enbart tillgångarna i redovisningen.

    Visst kan fattigdomen minskar när någon får sig ett jobb, dock kan det vara skit lön som inte gör någon skillnad ekonomiskt när det inte gäller en tillsvidare anställning.
    Är det inte viktigt också att främja bort från fattigdomen inom välfärden där idag finns låsningar av tjänstepersoner inte gör sitt jobb och ojämna villkor i vad som ingår i normen etc.

    Vill man verkligen arbeta eller för den delen byta arbetsgivare för att du vill kunna få det bättre.
    Befinner du dig inom välfärdssystemen kan du mycket rimligt räkna dig som fattig för att hans eller hennes granne har fått ett nytt jobb. För ni är kvar i låga ersättning eller försäkringar etc.

    Har verkligen den här gruppen av barnfamiljer som lever under gränsen för existensens normen – att få försörjningsstöd – av det förändrade sjukförsäkringen minskat? Vissa har väl fått aktivitetsersättning som inte gör saken bättre ekonomiskt. Att läsa statistik kan få det se bättre ut än det i verkliga förhållandena faktorerna.

    Bara för att även om även dessa har det oerhört mycket bättre ekonomiskt är fattiga i de allra flesta länder, ska vi inte slå oss för bröstet att goda statsfinanser och lovorda ”arbetslinjen”. När lagen inte täcker eller är skrivna rättssäkert för den enskilde att nyttja systemen. Som att byta jobb eller en folkbokförd kommun inte ska kunna neka en försörjningsstöd bara för att du vistas i en annan kommun för att ha umgänge med barnen eller/och söker jobb.

  3. Krister Klermalm

    Främsta orsaken till den enskildes ekonomiska situation och möjligheter av frihet i systemen som bidragit till att inte kunna bli självständig ekonomiskt – är just alla lagar och direktiven så orättfärdiga skrivna och inte alls gynnsamt för den enskilde att nyttja olika åtgärderna i systemen, för dessa säger olika saker. Det märks att ni inte främja ”rättssäkerheten inom välfärden” med ert ”arbetslinje”.

    Att Sverige har ett av världens med icke rättssäkert sociala skyddsnät är det inte tvekan om så är, och bland de jämnare sociala skillnaderna i världen däremot ökar bland de mest ökade klyftorna i världen inräknad med välfärdssektorerna.
    Nog kommer det att göras fel i hanteringarna av olika ärenden – oavsett färg på regering. När det upptäcks av den enskilde eller tjänstepersoner så körs dessa över av politikerna. Så det stämmer inte alls med att ni är intresserade av att föra en politik som syftar till att rätta till de fel som upptäcks, och föra en politik som ska hjälpa människor att leva ett drägligt tillvaro samt tillbaka till arbete.

    Vill du också att Kommunerna ska ta sitt ansvar gällande utbetalningarna av försörjningsstöden sker god tid innan dagarna 28, 30 och 31 – då bland annat autogiro dras på kontot?

    Vill du också att Kommunerna ska ta sitt ansvar för sitt handlande kring försenade utbetalningar att kommunen står för alla extra utgifter, kostnader etc – oavsett vad för faktura som gäller i normen eller inte – av följden av detta?

    Idag bryter ju socialförvaltningen i att inte värna om den enskildes ekonomiska läget att vara självständig. När den enskild får skulden för soc hantering kring det att hamna i skulder som inte är förvållad av den enskilde. Hur kan den enskilde bli självständig i framtiden när den enskilde hamnar hos fogden av kommunens nonchalans.

  4. Conny Forsström

    På tal om jobbskatteavdrag och skattesänkningar i största allmänhet; vilken kommentar har Ågren om att cancer- och diabetessjuka från 2013 ska betala 30000 ur egen ficka för morfin- respektive insulinpump? Är det detta som är välfärdens kärna? Samtidigt som rika får subventionerad hemhjälp!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.