Alliansen värnar svenska välfärden!

I dagens Folkbladet har jag och moderaternas kommunalråd i Lycksele, Christer Rönnlund fått en replik publicerad på socialdemokraternas distriktsordförande. Bifogas nedan.

 

Alliansen värnar svenska välfärden

Under den globala finanskrisen har den svenska kommunsektorn fått kraftigt ökade statsbidrag och har därför klarat sig förhållandevis bra under krisen. Socialdemokraternas distriktsordförande Lilly Bäcklund hävdar dock i VF (4/4) att regeringen tvingar fram nedskärningar i kommuner och landsting p.g.a. skattesänkningar. Fel, fel, fel.

Hur oseriös får man egentligen bli? Den svenska kommun och landstingssektorn har under senare år gjort rekordöverskott bl.a. tack vare regeringens satsningar. 2010 blev det 18 miljarder kronor i överskott. År 2011 blev det enligt de preliminära boksluten ett överskott i sektorn på 6,3 miljarder och även för 2012 förväntas ett överskott. Överskotten visar ju tvärtom att man fått mer pengar av staten än vad man kunnat göra av med. Så Lilly Bäcklund måste faktiskt hyfsa till argumentationen.

Eventuella nedskärningar i kommuner och landsting beror i så fall på att de lokala och regionala politikerna valt att prioritera på ett sådant sätt. Ingen tidigare regering har nämligen gett så mycket pengar i statsbidrag till kommuner och landsting som den nuvarande Alliansregeringen. Detta samtidigt som man kunnat sänka skatten för såväl dem som arbetar som pensionärerna. Detta samtidigt som man satsat mer resurser till infrastruktur, utbildning och forskning.

Vi är stolta över en regering som – under den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet – har kunnat fortsätta att satsa på den svenska välfärden genom mer pengar till kommuner och landsting.

Anders Ågren
Förbundsordförande
Moderaterna i Västerbotten

Christer Rönnlund
Kommunalråd (M)
Lycksele
 

Etiketter: , , , , , ,

En kommentar

  1. Bergis

    ”Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd”.
    (Fredrik Reinfeldt – Ur boken ”Det sovande folket” 1993)
    Som humanist och socialist får man självklart kväljningar när man hör dig ta till ord som ”välfärd” i din självupptagna och förljugna borgerliga mun. Det är självklart bara ”läpparnas bekännelse” eftersom det ännu inte är helt accepterat att tala klarspråk om vad man egentligen strävar efter. Och i klarspråk så vill Alliansen INTE bygga vidare på ”välfärden”, utan tvärtom rasera den och istället bygga det borgerliga drömsamhället – OFÄRDSSAMHÄLLET där ett litet fåtal lever gott på flertalets undergivna och livslånga hårda arbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.