Ansvarslöst av (S)

Skriver i tisdagens nummer av Norran, tillsammans med gruppledaren i riksdagen Anna Kinberg Batra, ordföranden i riksdagens arbetsmarknadsutskott Tomas Tobé och riksdagsledamot Edward Riedl:

 

Direkt ansvarslöst av S

Mikael Damberg (S) m.fl. påstår i Norran att regeringen vill försämra arbetsvillkoren och sänka lönerna för unga. Inget kunde vara mer felaktigt. Sveriges unga ska ha schyssta villkor och bra löner, från det kommer Nya Moderaterna aldrig ge vika.

Regeringens åtgärder, som halvering av arbetsgivaravgiften för unga under 26 år, nystartsjobben och andra arbetsmarknadsåtgärder handlar främst om att ge unga med lite eller ingen arbetslivserfarenhet alls en större chans att få ett arbete och en möjlighet att stå på egna ben.

Men det allvarligaste problemet med Socialdemokraternas artikel är att de försöker sätta en dyster bild om att det inte spelar någon roll vad man som ung gör i Sverige, man är dömd att misslyckas och bli arbetslös. Det är direkt ansvarslöst.

För en övervägande majoritet av alla unga går det bra, de har utbildning och goda förutsättningar att komma in på arbetsmarknaden. Däremot finns det de som har det svårare och riskerar att fastna i arbetslöshet, framförallt unga som saknar fullständiga gymnasiebetyg.

Regeringen har därför påbörjat ett omfattande reformarbete för att öka kopplingen mellan utbildning och arbetsmarknad och minska avhoppen från gymnasiet. För att öka studiemotivationen hos unga som saknar fullständig grundskole- eller gymnasieutbildning har vi infört en studiemotiverande utbildning i folkhögskolans regi och höjt studiebidrag till dem väljer att återgå till studier. Vi vill även införa en ny anställningsform lärlingsprovanställning som ska rikta sig till unga inom alla yrkeskategorier.

Tvärt emot Socialdemokraterna tycker vi att halveringen av arbetsgivaravgiften för unga är bra. På samma sätt tycker vi att nystartsjobb och halvering av momsen på restaurang- och cateringtjänster är bra. Var tredje anställd i restaurangbranschen är ung. För många är ett arbete inom denna bransch ett första steg in på arbetsmarknaden. Sänkningen av momsen på restaurang- och cateringtjänster förbättrar därför chanserna att få jobb för många som står långt ifrån arbetsmarknaden. Alla åtgärder som sänker trösklarna in på arbetsmarknaden och gör det mer attraktivare att anställa unga utan arbetslivserfarenhet, tycker vi är bra.

Det finns inga enkla lösningar. Socialdemokraterna försöker dölja sin avsaknad på förslag och idéer genom att skarva och trixa med sanningen, det är inte seriöst och det kommer inte leda till fler jobb. Vad som är ännu allvarligare, är att Socialdemokraterna agerar som om de på egen hand kan bära regeringsmakten. De har inte meddelat vilka andra partier de ska genomföra sin politik med. Oppositionen är splittrad och består av fyra olika partier. Sverige har idag endast ett regeringsalternativ och det är Alliansen.

Nya Moderaterna kommer tillsammans med våra alliansvänner att fortsätta utveckla och driva en utbildnings- och arbetsmarknadspolitik, för jobben och för Sveriges unga. Vi kommer aldrig att ge upp om arbetslinjen och målet om full sysselsättning. Det är så vi tar ansvar för Sverige och våra ungas framtid.

Anna Kinberg Batra (M)
ordförande i riksdagens finansutskott

Tomas Tobe (M)
ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Edward Riedl (M)
riksdagsledamot

Anders Ågren (M)
kommunalråd i Umeå

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Kent Svanlund

  En kort fråga i detta. Allt flera både unga och äldre som varit arbetslös en längre tid hamnar i fas 3, trotts att riksdagen för snart ett år sedan fattade beslut att detta skulle avskaffas. Fas 3 är toppen på förnedring. När ska ni verkställa beslutet och sluta placera arbetslösa i fas3?

 2. lf

  Jag har funderat ett tag på vad uttrycket ”de nya moderaterna” står för idag.
  Om jag minns rätt så lanserades uttrycket i samband med upptakten för valrörelsen 2006,med stor framgång.
  Man fortsätter att använda uttrycket mer än 6år senare.Som väljare funderar man i dagsläget på om allt nytt reformarbete kommer från nya nya moderater eller från gamla nya moderater,just med tanke på att det går så dåligt med den gamla nya politiken.Om svaret på detta är att det är nya nya moderater som håller på att utforma en ny politik,då har väljarna fått svaret.Men om det är så att det är de gamla nya moderaternas politik som gäller då blir det svårare.
  Då är det bara en fråga som återstår.
  När upphör de gamla nya moderaterna att vara nya moderater och kan betraktas som ”gamla moderater?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.