Fullmäktige idag

I dag är det dags för månadens kommunfullmäktigesammanträde i Umeå. Förutom en rad beslutsärenden har vi också interpellationer och enkla frågor att debattera.

För egen del har jag – tillsammans med övriga Alliansgruppledare – väckt en interpellation om sjukfrånvaron, och hur det blir med de sju miljoner som vi avsatte särskilt i bokslutet 2011 för att öka insatserna för att minska sjukfråvaron. Jag är glad över att vi lyckades få igenom det förslaget, trots att socialdemokraterna och vänsterpartiet inte ansåg att det behövdes. Sjukfrånvaron bland de anställda i Umeå kommun är som bekant en av de högsta i landet och det är fullkomligt oacceptabelt. Vår personal förtjänar en bättre arbetsmiljö än så.

Jag har även ställt en fråga till personalutskottets ordförande Christer Lindvall (S) om hur kommunledningen egentligen ser på beslutet att alla anställda ska ha rätt till heltid. Modellen kritiserades nyligen av vänsterpartiets gruppledare Tamara Spiric, och därför behövs det ett klargörande om hur den styrande majoriteten ser på detta.

Frågan ser ut enligt följande:

 

Enkel fråga till personalutskottets ordförande Christer Lindvall (S):

Vad tycker egentligen kommunledningen om rätten till heltid?

Umeå kommun har beslutat att införa en modell som innebär att de anställda har en rättighet att arbeta heltid, om de så önskar. Heltid är norm. Detta är ett i grunden mycket bra beslut – som vi moderater står bakom – men frågor har väckts i takt med att pilotprojektet ”Helatiden” nu har sjösatts. Noterar bl.a. att en ledande företrädare för den styrande majoriteten kritiserar modellen i tidningen Folkbladet den 14/9.

Min fråga till personalutskottets ordförande Christer Lindvall (S) är därför:

– Hur ser du på den kritik som riktas mot pilotprojektet ”Helatiden”?

– Står den styrande majoriteten i Umeå kommun fast vid beslutet att erbjuda alla anställda rätten till heltid?

Umeå 2012-09-20

Anders Ågren

Kommunalråd (M)

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.