Bra! Umeå har länets lägsta taxor

Lägger bara som hastigast ut det pressmeddelande som Umeå kommun skickade ut i eftermiddag, med anledning av presentationen av Nils Holgerssonrapporten. Umeå har länets lägsta taxor. Såväl jag som Holmlund kommenterar det hela i pressmeddelandet.

Pressmeddelande

Umeå har länets lägsta taxor

Umeå har Västerbottens lägsta priser på el, värme, avfall och vatten, och taxorna ligger under genomsnittet för landet. Det visar årets upplaga av den landsomfattande Nils Holgerssonrapporten.

Bakom Nils Holgerssonstudien står organisationerna Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO. I studien ”flyttas” en flerbostadsfastighet till varje kommun i landet och kostnaderna för sophämtning, vatten och avlopp, el och fjärrvärme jämförs.

Rapporten för 2012 visar att kostnaderna på årsbasis i Umeå sedan 2011 sjunkit från 272 kr/kvm till 266 kr/kvm. För en vanlig trerumslägenhet (67 kvm) motsvarar årets nivå en kostnad på omkring 1 485 kr/mån. Med detta placerar sig Umeå lägst i länet och under genomsnittet för hela landet, som är 1 717 kr/mån.

Pressar kostnaderna
För kommunstyrelsens ordförande i Umeå Lennart Holmlund (S) kommer resultatet inte som någon överraskning:
– Det är känt att vi har förhållandevis låga nätavgifter, och vi försöker i vårt totala arbete att hålla nere kostnaderna.
Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Anders Ågren (M) betonar nyttan för medborgarna i kommunens tjänster:
– Det är viktigt att sträva efter hög kvalitet samtidigt som man håller en så låg taxa som möjligt.

Stora skillnader
Precis som tidigare år varierar priserna stort mellan landets kommuner. För en vanlig trerumslägenhet i Munkedal, som har landets högsta taxor, är kostnaden 2 080 kronor per månad, medan motsvarande i landets billigaste kommun Luleå är 1 200 kronor.

Att kostnaderna generellt sjunkit sedan i fjol beror enligt rapporten enbart på kraftigt minskade elhandelspriser. Bakomliggande orsaker är främst att vattenmagasinen är välfyllda, att kärnkraftverken inte drabbats av omfattande driftstopp samt att industrin går på lågvarv.

Hela rapporten:

http://www.nilsholgersson.nu/undersoekning-2012/inledning/

 

Etiketter: , , , , , , ,

En kommentar

  1. lf

    Bra!Det är väl ett tecken på att kommunen sköts på ett bra sätt och har kontroll på kostnaderna.Fortsätt så.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.