S-politiken hotar jobben i Umeå

I dagens Folkbladet skriver jag tillsammans med ordföranden i riksdagens arbetsmarknadsutskott, Elisabeth Svantessson (M), om de uppenbara riskerna för jobben med socialdemokraternas politik. Debattartikeln bifogas nedan.  

 

S-politiken hotar jobben i Umeå

Att jobben blir fler är en prioriterad fråga för oss moderater. Sysselsättningen nationellt har ökat med 200 000 personer sedan år 2006. Det är därför Sverige står starkt när andra länder krisar, och det är därför vi i årets höstbudget fortsätter att stärka jobbpolitiken. Samtidigt kan vi konstatera att Socialdemokraternas politik på flera områden utgör ett reellt hot mot jobben. Både i Umeå och i övriga landet.

Vi vet att Socialdemokraterna vill ta bort eller förändra de populära RUT- och ROT-avdragen för hushållsarbete och renovations- eller byggtjänster. I Umeå använde över 13 000 människor dessa tjänster under 2011. Den höga efterfrågan på tjänsterna har skapat förutsättningar för en stark lokal marknad att växa fram. Denna marknad är i dag över 500 företag i Umeå, som är verksamma inom dessa näringar, beroende av.

Vad händer med dessa företag och deras anställda om Socialdemokraterna tar bort eller skär ner på RUT- och ROT-avdraget? Hur påverkas Umeås 77 företag som erbjuder hushållstjänster? Kommer de 506 byggföretagen som finns i kommunen att tvingas till nedskärningar?

Vi vet också att Socialdemokraterna vill fördubbla arbetsgivaravgiften för ungdomar under 26 år. Detta samtidigt som ungdomar är en av de samhällsgrupper som står allra längst ifrån arbetsmarknaden. Hur skapas fler ungdomsjobb genom att Socialdemokraterna höjer kostnaden för Umeås arbetsgivare – privata såväl som kommun och landsting – att anställa unga med över 250 miljoner kronor per år?

Under Alliansregeringen har trösklar till arbetsmarknaden sänkts och utbildningssystemet stärkts. Det har skapats incitament för arbete genom jobbskatteavdragen och det har blivit billigare att anställa ungdomar. I årets höstbudget presenterades nyligen ytterligare satsningar, bland annat på infrastruktur, utbildning och forskning samt sänkt bolagsskatt, som kommer att skapa fler jobb – både kortsiktigt och långsiktigt.

Detta är några exempel på hur Nya Moderaterna och Alliansen arbetar för att få fler människor i arbete. Det är på detta sätt, genom att kontinuerligt sänka trösklar till arbetsmarknaden och skapa nya incitament för arbete, som vi kommer att fortsätta arbeta för att fler människor ska få ett jobb.

Nu det Socialdemokraternas tur att berätta hur de vill skapa fler arbeten i Sverige. I Umeå, liksom övriga landet, väntar företagare och deras anställda som hotas av den socialdemokratiska politiken sedan länge ivrigt på svar.

Anders Ågren (M)
kommunalråd i Umeå

Elisabeth Svantesson (M)
ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Etiketter: , , , , , ,

3 kommentarer

 1. Leif

  Tycker det är roligt att googla efter ”arbetsgivaravgiften mer jobb” och den första träffen man får är Moderaternas partitidning DN och dom ger mig svaret att reformen med halverade arbetsgivaravgifter är en kostsam och ineffektiv miljardreform som inte har skapat några mätbara jobb.

  Skulle vara intressant att höra vad Anders Ågren tror att möjliga väljare, dom som på förhand inte valt vänster eller höger, ska finna förtroende för ett parti när man på så enkla sätt kan hitta sanningen i deras egen tidning…..

 2. x

  Politiker försöker bara lura er med höger och vänster snack för det är samma sak det är för att ni inte ska se vad deras agenda verkligen är.
  Sveriges och EU politiker har en medveten politik.
  Om 2 företag konkurerar och det ena företaget har 6 gånger högre lön vad händer????
  Arbetslöshet är en medveten politik för att sänka lönerna för lågavlönade så vi kan konkurera med dom fattiga länderna det är därför vi har det och massinvandring politiker är inte så inkopitenta som dom vill att vi ska tro.
  Så det enda som kan rädda oss från politiker är en stark ledare och murar och det kommer snart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.