Gärna ett femte steg i jobbskatteavdraget

Då och då får man höra nån vänsterpartist eller socialdemokrat kritisera jobbskatteavdraget som regeringen infört. Det är ju förvisso inte konstigt. Dessa partiers politik vill ju på olika sätt motverka regeringens arbetslinje och göra det mindre lönsamt att arbeta.

Men vad är då effekterna av jobbskatteavdraget så här långt?

Både Konjunkturinstitutet, SNS, finansdepartementet och Riksrevisionen pekar på tydliga positiva resultat: Sedan det infördes 2007 har antalet personer i arbetskraften ökat med mellan 70 000-100 000 personer. Jobbskatteavdraget är en starkt bidragande faktor till att antalet sysselsatta i Sverige har ökat med drygt 200 000 sedan alliansregeringen tillträdde – och det i ett läge med internationell finanskris och stora problem i världsekonomin.

Jobbskatteavdraget har gjort att lönen efter skatt ökat med 1000 kronor i månaden för i princip alla heltidsarbetande. För 75 procent av alla som har ett jobb har lönen efter skatt ökat med över 1 500 kronor varje månad. Det här medför att breda löntagargrupper som t.ex. sjuksköterskor, metallarbetare och lärare i praktiken fått en extra månadslön per år tack vare jobbskatteavdraget.

Vårt välstånd bygger på att människor arbetar, och jobbskatteavdraget är en viktig pusselbit i detta. När ekonomin så tillåter, så hoppas jag att regeringen längre fram kan införa ett femte steg i jobbskatteavdraget. Det leder till fler jobb, att människor vill arbeta längre och mer pengar i plänboken för den enskilde.

Etiketter: ,

5 kommentarer

 1. Sten Jonsson

  Visst är det trevligt med sänkt skatt. Men inte ens Alliansen vågar göra det när det är dessa skakiga tider.

  Dessa pengar kanske gör sig bättre i välfärden just nu? Och även att de kommer de arbetslösa (som blir fler och fler trots tidigare jobbskatteavdrag) till del. Det vore rent stolligt att satsa på detta i dessa tider…

 2. stefan

  Alltså, ni är helt sanslösa i er självgodhet och erat trixande med sanningen! Redan i första stycket är du igång: ”Dessa partiers politik vill ju på olika sätt motverka regeringens arbetslinje och göra det mindre lönsamt att arbeta.”
  Vilken arbetslinje? Ni har ju ingen!!! Men det är klart – kan man påstå att FAS 3 är en lyckad ”satsning” så kan man nog kasta ur sig vad som helst.
  Så undrar jag VEM som har sagt att det ska vara mindre lönsamt att arbeta?? Och framför allt: HUR skulle det gå till??
  Att ”antalet personer i arbetskraften” har ökat må väl vara hänt, men är det på något sätt unikt!!?? Jag vill minnas att det hänt även under (S)-styre…. Har jag rätt eller har jag rätt?
  Men sedan är du ute och cyklar ordentligt! ”Jobbskatteavdraget är en starkt bidragande faktor till att antalet sysselsatta i Sverige har ökat med drygt 200 000 sedan alliansregeringen tillträdde” Det vet du väl lika väl som jag att det är struntprat!!?? Finns inga belägg för det påståendet – möjligen någon egen utredning ni gjort…
  Att 75% av oss som har ett arbete har fått 1500:- mer i månaden kan nog stämma – men HUR MYCKET HAR DU FÅTT??? Hur mycket har de 10% med högst inkomst fått? Antagligen mycket mer än 1500:-!
  Slutlien vad gäller ett ev femte jobbskatteavdrag, så nog kommer det – sommaren eller hösten 2014!!!! Hur korkad tror ni att man är?

 3. Anders Ågren

  Svar till Sten Jonsson (2012-11-30 11:07)
  Ett femte steg blir aktuellt när ekonomin så tillåter. Där är vi inte riktigt idag, men med en fortsatt ansvarsfull politik finns den inom räckhåll.

  Vår kommun- och landstingssektor har de senaste åren gjort rekordöverskott år efter år, inte minst tack vare ökade statsbidrag från vår regering. År 2012 ser ut att bli det bästa året hittills.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.