Finns det ett rödgrönt alternativ?

Det kommer ju med jämna mellanrum olika opinionsundersökningar. Nu senast var det en från Skop där man kollade förtroendet för Alliansregeringen kontra ett rödgrönt alternativ. Nästan två av tre personer tyckte att regeringen gör ett bra jobb. Samtidigt minskade förtroendet för ett rödgrönt alternativ, enligt Skop-mätningen.

Men varför envisas media med att fortsätta hävda att det överhuvudtaget finns ett rödgrönt alternativ? Lyssnar vi till de tre partierna själva: miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet, så finns det ingen rödgrön motsvarighet till Alliansen. Inget samlat politiskt rödgrönt alternativ. De har ingen gemensam politik (ja, möjligen inriktningen i att skatter ska höjas då..), och de vill inte regera tillsammans.

Men ändå så får vi se hur de olika instituten – och efterföljande mediabevakning – ställer upp dramaturgin och spelplanen som OM det fanns ett sådant alternativ. I de olika staplarna får man uppfattningen att det är ett rödgrönt lag mot Alliansen, och de rödgröna har ett försprång med si eller så många procent. Att gapet har ökat, eller att gapet har minskat.

Problemet är ju bara att det är en felaktig grundpremiss.

Det finns inget rödgrönt alternativ på riksplanet, så varför vill man fortsätta låtsas att det är på det sättet?

Etiketter: , , , , , , , , ,

3 kommentarer

 1. Åsiktsmaskinen

  Å andra sidan ser det ju exakt likadant ut på den borgerliga sidan av politiken. Centern, Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har alla olika syn på samma frågor i politiken. Ett exempel kan vara Centerns senaste förslag på ett totalt avreglerad invandring.
  Eller menar du att Moderaterna ställer sig bakom detta?

  Det är oerhört svårt att se någon klar linje inom alliansen (förutom viljan att ha makten) så man inte på förhand vet vilket partis linje i specifika frågor som verkligen kommer gälla i slutändan.
  Dessutom ser man mer och mer hur Alliansen flyttar positionerna för att möta upp den nya samarbetspartnern Sverigedemokraterna, som man har ett behov av att de stödjer Alliansens frågor. Och när Sverigedemokraterna röstar med Alliansen i över 90% av omröstningarna kan man inte kalla SD för något annat är ett borgerligt parti och i stort sett även ett Alliansparti.

  Så Alliansen är precis lika splittrad i de egna leden som era politiska motståndare.
  Så på vilket sätt tycker du att den brunblå röran skulle vara bättre på det än den rödgröna röran?

 2. Christer Lindvall

  Nej men det finns inget alternativ inom alliansen där KD är ute ur riksdagen och Centerpartiet på god väg att säga adjö till riksdagsarbetet. Så det blir svårt att hitta regeringsalternativ före valet vi Socialdemokrater brukar ta den diskussionen efter att väljarna sagt sitt.

 3. Fredrik Bylund

  Jag tror att anledningen att media rapporterar de båda blocken tillsammans helt enkelt är av realpolitiska skäl. Om vi ponerar att valresultatet blir detsamma som vinterns opinionsundersökningar kommer S, V och Mp med största sannolikhet att kohandla med varandra.

  S kommer förmodligen gå fram på egen hand på klassiskt S-vis och sedan söka passivt stöd från framförallt Mp (V behöver man inte förhandla så mycket med eftersom det inte är så troligt att V plötsligt skulle börja rösta som allianspartierna).

  Att prata om ”de rödgröna” är alltså ingen felaktig grundpremiss. Att det blir en ny regering om de rödgröna får egen majoritet eller egen minoritet ser jag, och förmodligen du också, som en självklarhet.

  Och om vi pratar om felaktiga grundpremisser gäller det allt som oftast även för Alliansen. KD’s och C’s procent räknas ju alltid in i Allianssiffrorna, även när något av partierna (och ibland till och med båda)ligger under 4%. Det ger en felaktig bild av att Alliansen ligger högre i opinionen än vad den egentligen gör, eftersom vi har 4%-spärren.

  Låt oss ta SCB:s partisympatiundersökning från maj 2012 som exempel. S+V+Mp har 51.2% och Alliansen ”42.5”% (egentligen 38.8% eftersom KD ligger under spärren). Är det verkligen någon som tror att det INTE blir Löfven som bildar regering i det läget? Allt annat vore osannolikt. Därför är det inte konstigt att opinionsundersökningarna visar en rödgrön stapel. (”Rödgrönt regeringsalternativ” är mig veterligen inget begrepp som används i medierna).

  OM nu de rödgröna som du insinuerar skulle få något slags skjuts i opinionen tack vare detta så kompenseras det i så fall av att Alliansen också får mer positiva siffror än vad den egentligen har.

  För övrigt tycker jag att M åtminstone i Umeå verkar göra bra ifrån sig. Och att det är bra med ett kommunalråd som är aktiv både på Twitter och på bloggen. Keep up the good work 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.