Gamla ska inte behöva dö i ensamhet på våra äldreboenden

Imorgon ska min och Elmer Erikssons interpellation om situationen på våra äldreboenden diskuteras. Innan jul framkom det i VK att äldre dör i ensamhet på våra kommunala äldreboenden i Umeå, och personalen tvingas ljuga för de anhöriga om hur det gick till. Detta pga rädla för sina överordnade.

Fullständigt oacceptabelt och ovärdigt. Det här måste vi ta tag i – såväl för de äldres skull, de anhörigas skull som för personalens skull.

Interpellationen bifogas nedan:

 

Interpellation till socialnämndens ordförande Eva Andersson (S):

Oacceptabelt att äldre dör i ensamhet på våra äldreboenden!

I VK (14/12) finns ett skrämmande reportage om hur det fungerar på äldreboenden i Umeå. Nyligen beslutades att Marielunds äldreboende skulle tas tillbaka i egen regi, bl.a. då det framkommit uppgifter om att en boende hade fått dö ensam utan att extra personal kallats in. Men samma sak händer på Umeå kommuns egna äldreboenden. Och det är lika fruktansvärt och oacceptabelt!

Gamla människor dör i ensamhet utan någon vid sin sida. I reportaget, som bygger på intervjuer med undersköterskor vid åtta olika kommunala äldreboenden i Umeå, så vittnar personalen om en orimlig arbetssituation. Äldre dör i ensamhet, tvärtemot vad kommunen lovar i kvalitetsdeklarationerna, och de kommunanställda vågar inte anmäla bristerna p.g.a. rädsla för repressalier från cheferna. De tvingas ljuga för anhöriga och säga att familjemedlemmen dog i sällskap av vårdpersonal, trots att det inte stämmer!

Våra frågor till Eva Andersson (S) blir därför:

1. Hur ser du på uppgifterna att äldre dör ensamma på kommunens äldreboenden?
2. Hur har du tänkt agera för att följa upp dessa uppgifter och förhindra att något liknande inträffar igen?
3. Tycker du att uppföljningen av äldreomsorgens kvalitet fungerar bra, när ingen i den politiska ledningen har nåtts av detta förrän massmedia skriver om det?
4. De anställda vågar inte anmäla bristerna i vården, av rädsla för repressalier från ansvarig chef. Hur ser du på en sådan arbetsmiljö?

Umeå 2012-12-16

Anders Ågren Elmer Eriksson
Kommunalråd (M) Ledamot (M), socialnämnden
 

Etiketter: , ,

6 kommentarer

 1. Leif

  Som vanligt när det gäller politiker så missar man det viktiga. Hur skall ansvariga straffas för att skita i sånt här?

  Kommunala boenden bör ansvarig blir avskedad utan avgångsvederlag och för de privata bör man få betala en % av vinsten till drabbade, 10% verkar som vettig siffra som borde få giriga företagsledare att förstå att man inte bör missköta det förtroende man får.

  Men eftersom det är kanske välbärgat folk vi pratar om så jag såklart att moderaterna inte vill göra något sånt här, rikt folk skall man inte bråka med, även om dom grovt missköter sina uppdrag.

 2. Anna Holgersson

  Jag har arbetat (för läge sedan) inom den kommunala äldreomsorgen. Det är fantastiskt att få arbeta med dessa människor, men FRUKTANSVÄRT att göra det inom dom ramar som ges! Jag upplevde det som oerhört frustrerande och deprimerande att se hur de äldre behandlas. Jag upplevde det som slutförvaring… Hög tid att detta förändras! //a

 3. 15 år i vården.

  Gör dig inte dum Anders. Detta har pågått i åratal.
  Det finns inte en enda politiker som är genuint intresserad av äldrevården. (annat än i syfte att fiska röster).
  Hade ni brytt er det minsta hade ni själva gjort ett flertal oannonserade besök och själva talat med undersköterskorna, vårdbiträdena, anhöriga och de boende själva. (Att ni -enligt vad du säger själv – inte nåtts av detta förrän det skrivs om det i massmedia säger egentligen allt!)

  I dagsläget görs endast enstaka besök, och då rör det sig om föranmälda stickprover där man i huvudsak talar med ansvarig chef och det som är mest intressant är hur budgeten hålls. Resten, själva kärnverksamheten eller för den delen arbetsmiljön vill ni inte se. Men jag kan säga dig redan nu att äldreomsorg endast handlar om förvaring. Det är en enda lång väntan på döden och för de flesta har livet slutat vara värdigt för väldigt länge sedan!

  Att sätta in extravak kostar så mycket att ingen är beredd att betala för det. Hur hade du tänkt ändra på det? Och eftersom det 1) finns politiska beslut på att folk ska ”bo hemma” i framtiden och det 2) finns för få boenden redan idag kan man lätt dra slutsatsen att problemet bara växer och fler kommer att få dö ensamma i framtiden!

 4. Robert Persson

  Era frågor kan tyvärr ställas till era partivänner i andra kommuner. Detta kan ske oavsett politiskt styre.

 5. Jan-Erik Vahlström

  Hur ser du då på privata boenden där personal hjälps åt att trycka upp en boende mot väggen för att byta blöja? Hur ser du på förenade Cares många klagomål? Vidga synfältet så att du ser till dom äldres bästa i stället för att slå ner just på kommunala boenden. Kritik skall framföras överallt där missförhållanden sker, men jag ser aldrig en moderat kritisera ett privat bolag. Ideologin tycks komma i det absolut främsta rummet. Privatisering till varje pris oavsett kvalité och pris.

 6. Micke

  Alliansen har sänkt skatterna med 100 miljarder/år det påverkar alla verksamheter även äldreomsorgen.

  Höj skatterna så kommunerna kan anställa mer personal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.