Besviken på beslutet om upphandling av arbetskläder

Det senaste året har det varit debatt om kvaliteten på arbetskläderna för förskolepersonalen, som arbetsgivaren (Umeå kommun) tillhandahåller.  Kläderna har bara gått att använda några veckor per år. De har varit för kalla på vintern – för varma på sommaren. De har inte stått emot regn mm.

Nu har man gjort ett omtag och i den nya upphandlingen som är på gång ska det bli bättre kvalitet, som tillgodoser förmågan att stå emot regn och rusk, samt kyla. Så på den punkten blir det förhoppningsvis nu bättring. Gott så.

Vi tog vid dagens arbetsutskott beslut om upphandlingsunderlaget. Men jag är besviken att upphandlingen bara gäller utomhuskläder för vår personal inom förskola, familjedaghem och fritidshem. Det borde ha gällt även arbetskläder för inomhusbruk!

Från moderaternas sida anser vi som bekant att personalen även ska få arbetskläder för inomhusbruk – om personalen själv önskar det. Detta eftersom förskolepersonalens kläder slits hårt även inomhus. 

Visst blir det en kostnad för kommunen, så är det. Men det kostar också att inte ta hand om personalen. Kostnaden för inomhuskläder är ju dessutom rimligen lägre än för utomhusbruk, så det borde inte var ett problem. Umeå kommun har som bekant mycket höga sjukskrivningstal, så vi har mycket att förbättra när det gäller arbetsmiljön. Att köpa in arbetskläder till vår personal inom förskola och fritids även för inomhusbruk är högst motiverat. Inte minst de besök jag gjort inom förskolan, och de samtal jag haft med förskolepersonal, har gjort mig övertygad i denna fråga.

Jag yrkade idag återremiss på förslaget, men socialdemokraterna och vänsterpartiet röstade nej. Mitt återremissförslag fick bara stöd av fp och c.

Så nu blir det bara nya arbetskläder för utomhusbruk för förskolan och fritids fr.o.m. januari 2014. Det borde ha gällt även inomhuskläder.

Etiketter: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.