Bostadsbristen i fokus

I dagens Västerbottens-Kuriren var det en artikel om bostadsituationen i Umeå, och det faktum att takten på nyproduktion måste öka avsevärt jämfört med de senaste åren. I dag så bromsas Umeås tillväxt av dålig tillgång på bostäder. Människor vill flytta hit men det finns inga lediga bostäder, vilket också märks i att vi nu ökar mindre befolkningsmässigt än vad som tidigare prognosticerats. Det finns också brist på lägenheter för socialtjänstens del såväl som för kvinnojourens behov till kvinnor som behöver skydd. Detta är helt uppenbart en ödesfråga för Umeå under kommande år – att få fart på bostadsbyggandet.

Ser att Holmlund och jag verkar vara inne på samma linje när det gäller behovet av ett rejält ökat byggande under kommande åren bara för att ”komma ikapp” och i nivå igen, efter de senaste årens lågnivåer. Bra så.

Men frågan är om socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som de facto styr Umeå kommun, är beredd att också göra det som krävs för att öka byggandet. Noterar att de är negativa till Alliansens förslag om att låta AB Bostaden öka nyproduktionen av hyresrätter. Samtidigt vet vi att många viktiga byggprojekt har försenats.

Så frågan är ju högst relevant: hur har S och V tänkt få fart på bostadsbyggandet i Umeå? Hur har de tänkt bidra till att möjliggöra att fler byggnationer kommer igång? Att de inte gillar våra förslag från Alliansen har vi förstått, men har de själva några förslag?

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.