Kriminalisera identitetskapning!

80 procent av alla över 12 år i Sverige använder numera internet. 70 procent använder det dagligen. Det är en fantastisk utveckling. Jämför med 1992 då bara en procent av svenska befolkningen använda internet och då var det nästan uteslutande kopplat till arbetet. Internet är en självklar del av våra liv, och där sker en stor del av de dagliga kontakterna med andra människor. Inte minst via de sociala medierna som facebook, instagram och twitter.

Men helt uppenbart har inte lagstiftningen hunnit med och det finns det många exempel på. Läser just en rapport om brottsbekämpning, där det framgår att identitetsstölder på nätet inte är kriminaliserade. Det förekommer ju i ökande omfattning att enskilda använder sig av någon annans identitet i sociala medier. Det händer ju också att andra personer skapar hemsidor på Internet i nån annans namn där känsliga uppgifter eller bilder läggs ut. Likså har det visat sig att kreditbedrägerier till följd av identitetsstölder ökar kraftigt.  I USA finns brottet ”Identity theft”, som utgör en självständig straffbar gärning. Vi har tydligen ingen motsvarande lagstiftning i Sverige och inte heller någon särskild straffbestämmelse för denna typ av brott.

En moderat arbetsgrupp på riksnivå har nyligen föreslagit en övervägning av att kriminalisera identitetskapning. Ja, det vore ju i min ögon en självklarhet. Kriminalisera det så fort som möjligt!

Etiketter: , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Conny Forsström

    Det är nog inte ofta det händer, men här håller jag med dig fullt ut. Lagstiftningen har inte hunnit med, och detta inte bara bör, utan måste kriminaliseras.

  2. Anonym

    Identitetsstöld bör absolut kriminaliseras. Det har ju också blivit mycket vanligare i och med internet.
    Jag blev utsatt för ID-stöld redan i mitten av 1980-talet, vilket har till följd att jag än idag inte har kreditvärdighet, införsel och tidvis tvingas leva på existensminimum. Trots att jag inte begått något brott eller slarvat med min ekonomi!
    Istället tecknade bedragaren en lång rad lån, kreditköp och kreditförbindelser i mitt namn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.