Bostadsbristen ett hot mot Umeås tillväxt

I dagens VK skriver jag tillsammans med övriga Alliansgruppledare om vikten av att öka nyproduktionen av bostäder för att komma tillrätta med bostadsbristen i Umeå. Vi välkomnar om socialdemokraterna nu håller på att svänga i debatten om AB Bostaden och ev avyttring som ett sätt att möjliggöra såväl ökad nyproduktion som ökat fokus på underhåll av det befintliga fastighetsbeståndet.

Insändaren bifogas nedan.

 

Bostadsbristen ett hot mot Umeås tillväxt

I Umeå råder bostadsbrist. I VK (9/1) kunde vi läsa i en artikel att det kommunala bostadsbolaget AB Bostaden nu överväger försäljning av delar av beståndet som ett alternativ för att kunna bygga ännu mer hyresrätter i Umeå. Det vore ju i så fall mycket välkommet. Detta har Allianspartierna förespråkat under lång tid.

De senaste åren har Umeå hämmats av en för låg nivå på bostadsbyggandet. Det är nu viktigt att såväl de privata aktörerna som det kommunala bostadsbolaget bidrar för att öka nyproduktionen av bostäder. Genom försäljning av en del av fastighetsbeståndet kan AB Bostaden skapa ett större utrymme för såväl nyproduktion som ökat fokus på underhåll av det befintliga fastighetsbeståndet. Tyvärr har de styrande socialdemokraterna och vänsterpartiet sagt nej till vårt förslag, senast i samband med fullmäktige i augusti 2013.

Det måste byggas fler bostäder i Umeå! Alliansen är beredd att låta AB Bostaden få en tongivande roll, tillsammans med de privata aktörerna, för att bostadsbyggandet inte ska fortsätta vara en hämsko för Umeå.

 

Anders Ågren, kommunalråd (M)

Peder Westerberg, gruppledare (FP)

Mattias Larsson, gruppledare (C)

Veronica Kerr, gruppledare (KD)

5 kommentarer

 1. Leif

  Men ni vill ju inte bygga mer hyresrätter. Ni vill sälja av för att bygga nya. Så brilliera med siffrorna nu som en äkta moderat kan. Vi är ju trots allt ett riktigt bra land om man skall tro er. säg att vi har 1000 hyresbostäder just nu, med eran lösning, vad är summan efter byggnationen? 1004? 😀

 2. Urban Bengtson

  Men stoppa då Nannabadbygget och gör om gropen för ett P-garage. Sälj ut tomten med byggrätt och styr för bostäder. Så har stora aktörer sagt mig m a a min debatt om Nannabad, men dessa vill inte lägga sig i direkt. Men 3-4 våningar, så långt som tillåtelse, kanske 100-tals bostäder fås.

  På badhusseminariet jag var på, se min blogg idag, http://blogg.vk.se/umeas-basta/, sa badbyggarbranschen klart att bostadsmark, särskilt centralt, ska inte badhus/simhallar ligga på. Så Umeå går emot även expertis här förutom ekonomiskt sunt förnuft för simhallsplaceringar. Dessutom emot Svenska Simförbundets ”ska” i sina anvisningar för lägen som ska ha utvecklingspotential, dvs uteytor.

  Partierna och politiker som tänker om, blir alltid de största vinnarna, på riksplan och lokalt, än större när man omtänker i sista stund, ja även river upp det som är påbörjat och motiverar med långsiktigt bäst och ekonomiskt. Bättre sent än aldrig, håller för det mesta.

 3. "Dosan"

  Problemet är bara att man inte kan ha ständig tillväxt. Visserligen är ni för dumma för att förstå att ständig tillväxt bara är ett problem, men det förändrar inte att det är fakta. Man kan inte ha ständig tillväxt för till sist tar resurserna slut. Vi börjar redan komma dit i samhället. Alla ska ha jobb, bostad, egen bil osv. Kostnaderna och belastningarna för samhället och världen ökar gigantiskt för varje månad men ändå lovar ni dumma politiker ständig tillväxt.

  Att förespråka ständig tillväxt är som att förespråka ständig algblomning. Alla resurser äts upp och till sist överlever ingen.

 4. Jojje

  Drar inte Bostaden redan det tyngsta lasset vad gäller hyresrätter. Som beivrare av fri marknad och synen att den ska lösa allt bör man kanske fråga sig varför inte fler är intresserade av att bygga hyresrätter.
  Tips 1 – kolla på beskattningar, avdrag och byggregler, på nationell nivå.
  Tips 2 – kolla om den lokala byggavdelningen försöker lösa eller skapa problem i planprocessen och bygglovsärenden.

 5. Patrik

  Vad ska jag säga om er politik. 87 miljarder i underskott. Er politik är ett hot som kan komma att få samma konsekvenser som bl a Grekland. Ett förslag till ett försvar samarbete med Norge och Finland, vad ska vi bistå med med för stöd och hjälp? När vi inte har ett försvar att komma med. Tror du de skulle uppskatta ärtsoppa och punch.

  Sverige är ett land på ruinens brant och det syns tydligt. Underminerar du fundamentet då rasar det ihop inom kort. http://www.dn.se/ekonomi/statens-underskott-vaxer-1/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.