Slut på samarbetet, eller bara taktik?

Idag händer det saker i kommunpolitiken i Umeå.

På sina respektive bloggar går Lennart Holmund (S) och Andreas Lundgren (S) till hårt angrepp på sina koalitionsvänner inom Vänsterpartiet. Som bekant styr ju Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillsammans i Umeå sedan valet 2010.

Men kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (S) konstaterar på sin blogg idag: ”Det går inte styra med V med ett sånt arbetsätt” och ”Däremot är det omöjligt med ett samarbete med ett parti som har ett sådant förhållningssätt”. Enligt Holmlund så är dessutom tekniska nämndens ordförande Lasse Jakobsson (V) lierad med en revolutionär grupp.

Jag utgår nu från att samarbetet mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har spruckit. Om man ska ta Lennart Holmlunds blogginlägg på allvar, så finns det ju inget annat sätt att tolka det hela på. Holmlund har konstaterat att det inte går att styra med V.

Alternativet är ju att det hela bara är en fråga om taktik. Att socialdemokraterna vill distansera sig från Vänsterpartiet i god tid innan valet. eftersom den hårdföra vänsterpolitiken inte lär falla så många socialdemokrater i smaken. Många som röstade på Holmlund i valet 2010, räknade nog inte med att man som en konsekvens även fick med Tamara Spiric, Lasse Jacobsson och övriga vänsterpartister i ledningen för kommunen. För så är det ju i praktiken i Umeå. En röst på socialdemokraterna i kommunvalet är också en röst på att ge Vänsterpartiet inflytande i kommunpolitiken, med alla de negativa konsekvenser det har medfört.

Så nu blir det upp till bevis för socialdemokraterna i Umeå: antingen så meddelar man öppet att samarbetet mellan S och V har upphört, eller så är detta bara lite taktik inför valet i september.

Så hur blir det, Lennart Holmlund? Har ni brutit samarbetet med Tamara Spiric och Vänsterpartiet?

5 kommentarer

 1. Pingback: Skilsmässa eller partitaktik vad är det som gäller för (s) och (v) i Umeå | Mattias Larsson (c)

 2. Lena Andersson

  Räkna gärna upp exakt vilka de negativa konsekvenserna med samarbetet varit, för jag, och jag tror många fler umeväljare än jag, har väldigt liten insyn/kunskap om exakt vilka beslut som fattats och hur diskussionerna gått inför dessa beslut! Exakt vilka beslut har blivit sämre på grund av Socialdemokraternas samarbete med Vänsterpartiet, har förskoleplatserna blivit färre eller…?
  Har samarbetet verkligen helt upphört, eller handlar det ”enbart” om samarbetssvårigheter med ett fåtal, kanske bara en eller två, vänsterpartister? Många socialdemokrater hade nog hellre sett en mer utpräglad vänsterpolitik där skattesänkningar och stöd fokuserat mer till de fattiga som verkligen behöver detta istället för en mer högervriden politik där de rika ska gynnas mer trots att de inte har något ytterligare stödbehov, skattesänkning/jobbskatteavdrag…, alls?

 3. Lena Andersson

  Att Umeå kommun, styrd bland annat av Vänsterpartiet, tagit chansen att återinföra slaveriet tack vare Alliansens beslut från o med första juli 2013, då arbetslösa med försörjningsstöd redan efter 2 månaders arbetslöshet tvingas heltidsarbete utan lön åt Umeå kommuns ”Viva resurs”, verkar inte som att Vänsterpartiets samarbete inneburit att den förda Socialdemokratiska politiken i Umeå drivits någonting alls åt vänster!

 4. Pingback: Hej världen! | Jessica Åhlin

 5. Pingback: Holmlund och kvinnodagen | Daniel Nyström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.