Bloggen ett komplement

Robert Salomonsson har på sin blogg intressanta funderingar kring hur bloggandet förändrat det politiska samtalet, och VAR det politiska samtalet äger rum. Att bloggen numera blivit den lokalpolitiska arenan.

Det stämmer till viss del. För samtalen på Ica, Konsum och andra ställen äger ju fortfarande rum – nu precis som tidigare.

Men visst har bloggen tagit över mycket av själva debatten och agendasättningen. Bloggarna fungerar ju lite som snabbinsändare. Förr kunde man läsa vad lokalpolitikerna tyckte på insändarsidorna nån gång i månaden eller mindre. Nu kan du, om du vill, läsa synpunkter från lokalpoltikerna nästan varje dag istället. Likaså fungerar ju bloggen som en form av pressmeddelande. Förr skickade politiker och partier ut pressmeddelande till alla nyhetsredaktioner – nu är det inte längre nödvändigt utan har man ett utspel eller en nyhet så läggs den ut på politikerns blogg istället. Sedan sker ju replikskiftens snabbare på bloggarna mellan politikerna, Förr kunde det ta en eller två veckorna innan en politiker gav svar på tal – nu kan det ske samma dag, vilket innebär att tempot i politiken har ökat betydligt. En debatt som förr kunde pågå mellan ledande politiker i tidningarna i en månad, är numera över efter två dagar.

Jag ser bloggandet som ett komplement till alla andra "arenor". Allt ifrån diskussioner på Konsum & ICA, ute på stan, föreningsmöten, insändarsidorna, fullmäktigedebatter, twittrande, diskussioner på facebook etc etc.

Men det viktigaste kommer fortfarande att vara det personliga samtalet – ansikte mot ansikte. Tror jag i alla fall.

Etiketter: , , , , , ,

10 kommentarer

 1. Pelle

  För att det skall fungera som en arena för det politiska samtalet fodras det att politikern som bloggar svarar på inlägg från oss väljare!

  Du, SO E, BM L, Holmlund, Anders S med flera är dålig på att svara på kommentarer – den som är bäst av er politiska bloggare att svara är Edward Reidl – detta säger jag trots att jag absolut inte delar hans politiska synsätt.

  Om man inte svarar på sin blogg så för man inget politiskt samtal utan enbart en politisk monolog – som man lika gärna kunde göra framför spegeln!

 2. Manne 60

  En blogg är väl också viktig för att man i det allmänna samtalet kommer att ha en diskussionsnivå med bloggen som ribba.

 3. Anders Ågren

  Svar till Pelle (2009-12-26 15:38)
  Jo Pelle, men man behöver faktiskt inte svara på ALLA kommentarer som kommer till bloggen. Jag tvingar inte någon att läsa min blogg – det är i allra högsta grad frivilligt, på samma sätt som det är frivilligt att läsa mina insändare och debattartiklar. Jag svarar på dem jag hinner och anser vara värt att svara på. Så enkelt är det.

 4. Anders Ågren

  Svar till Manne 60 (2009-12-26 16:22)
  Ja, så kan det kanske vara… Men egentligen inte som ”ribba” för diskussionsnivån. Däremot tror jag att den kan fungerande som vägledande för vilka frågor som anses vara aktuella i den lokalpolitiska debatten

 5. Anders Ågren

  Svar till Erika Åberg (2009-12-26 19:16)
  Hej Erika! Tack för tipsen! Mer bilder och mindre text. Uppfattat 🙂

  Men det kanske är enklast för mig att uppfylla önskan om mindre text – känns lite bökigare att behöva leta bilder och foton till varje blogg….

 6. Pippi

  Hej Anders! Du har nog rätt i det som du skriver om bloggandet. Men har du inte glömt en sak? Visst är det väl så att bloggen frestar till alltför snabba yttranden ibland. Bloggar verkar ha en alltför liten farstu helt enkelt och en del kommer ut på torget rätt nakna och yrvakna. Har inte ni politiker börjat glömma bort att det nog ligger rätt mycket visdom i det gamla talesättet att ”tala är silver men tiga är guld”?

 7. Anders Ågren

  Svar till Pippi (2009-12-27 12:03)
  Ja Pippi, det ligger en del i det du skriver. Tiden för reflektion har minskat. Men det är en konsekvens av den nya tekniken som vi måste leva med, på gott och ont. Bara att acceptera läget och försöka hantera det efter bästa förmåga. Och ibland inse att det är bäst att avstå från att blogga.

  Vi ledande politiker kan få sms under ett sammanträde, med begäran från nyhetsredaktioner att kommentera en särskild ”topp-nyhet” snarast möjligt på bloggen. Då funkar det inte med att svara att man ska ta upp det på nästa gruppmöte om tre veckor. Då är det minuter eller möjligen nån timme som gäller.

 8. lf

  Nä du Ågren ni har tagit bloggandet till er.Ni kan aldrig ta det personliga samtalet till er.När gick du ut på gator och torg och tog fajten.Säg när vi kan träffas.

 9. Anders Ågren

  Svar till lf (2009-12-28 18:17)
  Hejsan lf. Jag försöker vara ute på ”gator och torg” varje dag. Så ser du mig passera förbi är det bara att ropa till – eller hör gärna av dig på riktigt och inte bara under pseudonym…. Bloggen är för min del ett komplement, precis som jag skriver. Skillanden är att med bloggen och andra sociala medier som facebook kan jag som politiker nå betydligt fler än annars. Ur demokratisk synvinkel är det positivt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.